IONION BIBLIO

Αυτό το χειμώνα με τη βοήθεια των παιγνιδιών, την ανάγνωση παραμυθιών, τη ζωγραφική, τις κατασκευές αλλά και τη δημιουργική έκφραση οι μικροί μας φίλοι θα διδαχθούν από τον πατέρα του Αρχαίου Μύθου, τον Αίσωπο και άλλων παραμυθάδων.Θα συνειδητοποιήσουν την αξία της μητέρας γης, ποια είναι η τροφή της και  πως μας ανταμείβει.

Θα μείνουν ενθουσιασμένοι από την ρομποτική όταν έλθουν σε επαφή με τις εφαρμογές της, θα μάθουν πως μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις που αποκτούν στο σχολείο και ίσως να αναγνωρίσουν την κλίση τους σε κάποιο τομέα με τον οποίο δεν είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή.

Το  πρόγραμμα θα βοηθήσει τα παιδιά να εξοικειωθούν με τον χώρο της βιβλιοθήκης, από τον οποίο μπορούν να αντλούν πληροφορίες για ό,τι τους ενδιαφέρει.

Οι μεγάλοι μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία στη γνώση και στην ενημέρωση σε θέματα ενδιαφέροντος.

Καλώς ήλθατε στη Βιβλιοθήκη σας!!

Φεβρουάριος 2014.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου

11.00-12.00 το πρωί.

«Μαθαίνω για το οργανικό λίπασμα». Τα παιδιά θα μάθουν τι  είναι και που χρησιμοποιείται το κομπόστ. Τι πετυχαίνουμε με τη χρήση του κομπόστ. Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε. Με ειδικά διαμορφωμένο οπτικό υλικό όλα αυτά τα ερωτήματα απαντώνται και οι μαθητές ενημερώνονται για τη σπουδαιότητα της κομποστοποίησης ως μίας αποτελεσματικής μεθόδου εναλλακτικής διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων.

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στην αίθουσα της βιβλιοθήκης. Με τον Δημήτρη Χωματίδη εκπρόσωπο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

11.00-12.00 το πρωί.

«Κομποστοποίηση οργανικών υλικών». Τι είναι και που χρησιμοποιείται το κομπόστ; Τι πετυχαίνουμε με τη χρήση του κομπόστ; Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε; Ποιος μπορεί να παρασκευάσει κομπόστ; Τι εξοπλισμός χρειάζεται;

Για παιδιά 13-103 ετών. Στην αίθουσα της βιβλιοθήκης. Με τον Δημήτρη Χωματίδη Μηχανικό Περιβάλλοντος εκπρόσωπο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Σάββατο 8 Μαρτίου

11.00-12.00 το πρωί.

«Formula 1 in schools». Σκοπός του προγράμματος είναι να οδηγήσει τους μαθητές στην εμπειρική – βιωματική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω σε θέματα Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών  , χρησιμοποιώντας ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Με το Πρόγραμμα «F1 στα Σχολεία», μέσα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρών μοντέλων αγωνιστικών F1 αυτοκινήτων από ξύλο balsa, οι μαθητές εκπαιδεύονται, με  διασκεδαστικό  τρόπο.

Ο αρχηγός της ομάδας «Ground Force Project» που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Παγκόσμιους Τελικούς του F1 in Schools 2012 και 2013,

Ιάσων Γρηγορόπουλος θα μιλήσει για τον διαγωνισμό και τις εμπειρίες τους.

Στην παρουσίαση, θα αναφερθεί στην πορεία των εργασιών τους και τα θετικά που αποκόμισαν από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν από την δημιουργία της ομάδας το 2011, μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2013, στο Austin των Η.Π.Α.

Ο Ιάσων Γρηγορόπουλος σήμερα είναι φοιτητής της Σχολής Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Για παιδιά από 10-19 ετών. Με προεγγραφή. Στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης.

Κυριακή 9 Μαρτίου

6.00-7.00 το απόγευμα.

«Δουλεύοντας κάτω από την επιφάνεια της γης». Η σημαντική προσπάθεια των ανθρώπων να κατασκευάσουν σήραγγες (οδικές, σιδηροδρομικές, υδραυλικές) αντιμετωπίζοντας απρόβλεπτες δυσκολίες.

Για παιδιά από 14-84 ετών. Με προεγγραφή. Στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης. Με τον Γιώργο Γρηγορόπουλο Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακό στο «Σχεδιασμό και την Κατασκευή Υπόγειων Έργων».

Σάββατο 15 Μαρτίου

11.00-13.00 το πρωί.

«Εισαγωγή στη Ρομποτική» – Εργαστήριο ρομποτικής. Η Ρομποτική είναι μία καινούργια επιστήμη η οποία συνδυάζει στοιχεία όπως τεχνικής νοημοσύνης, ανάπτυξης λογισμικού, προηγμένης μηχανολογίας, μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς κ.α.

Εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής

1) Εισαγωγή στην ρομποτική – Γενικές πληροφορίες και βίντεο.

2) Παρουσίαση Πακέτου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Lego Mindstorms EducΑtion NXT-EV3

  • Εισαγωγή στο πακέτο Lego Mindstorms Education NXT –EV3

  • Δομικά στοιχεία

  • Αισθητήρες

    • Το ρομπότ αισθάνεται την αφή

    • Το ρομπότ ακούει το χειροκρότημα

    • Το ρομπότ βλέπει εμπόδια

    • Το ρομπότ αναγνωρίζει τα χρώματα

  • Μοτέρ

  • Περιβάλλον Προγραμματισμού

3) Εκτέλεση σύντομου εργαστηρίου ρομποτικής:

  • Κατασκευή ρομπότ

  • Προγραμματισμός

  • Εκτέλεση δραστηριότητας

 Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις.  Στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης. Με  τον Γιάννη Σομαλακίδη από την Διερευνητική Μάθηση Α.Ε.

   Η “Διερευνητική Μάθηση ΑΕ” είναι εταιρεία ανάπτυξης και διανομής εκπαιδευτικού υλικού και εργαστηριακού εξοπλισμού, καθώς και αποκλειστικός συνεργάτης της Lego Education στην Ελλάδα. Από το 2000 παράγει και διανέμει εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ είναι η πηγή του εκπαιδευτικού παιχνιδιού για παιδιά κάθε ηλικίας…

Κυριακή 16 Μαρτίου

6.00-7.30 το απόγευμα.

«Τα μυστικά των ημιπολύτιμων λίθων». Θα γνωρίσουμε τους ημιπολύτιμους λίθους σε ένα μαγευτικό ταξίδι που είναι γεμάτος χρώματα,  ομορφιά, λάμψη, ιστορίες, μύθους.

Για παιδιά 13-83 ετών. Στην αίθουσα της βιβλιοθήκης. Με την Νόνη Λάφη και τον Νίκο Ταξιαρχόπουλο.

Σάββατο 22 Μαρτίου

11.00-12.30 το πρωί.

«Το παραμύθι με τα  χρώματα».  Διαβάζουμε το παραμύθι και μαθαίνουμε για τα χρώματα.

«Ζωγραφίζω τις τυφλές όψεις των κτιρίων της πόλης μου».

Βάζουμε χρώμα ή γράφουμε μία λέξη που αγαπάμε καλλιγραφικά πάνω …στις τυφλές όψεις των κτιρίων της πόλης μας.  .
Για παιδιά από 8-12 ετών, μέχρι 20 άτομα. Με Προεγγραφή. Στην αίθουσα  της Βιβλιοθήκης. Με τους Άγγελο Παπαδημητρίου, και την Αθανασία Ευαγγελίου. Στο εργαστήρι ζωγραφικής η Άννα Καραγκούνη, η  Ελένη Παντελακάκη και ο Νίκος Ταξιαρχόπουλος.

Κυριακή 23 Μαρτίου

6.00-7.00 το απόγευμα.

«Τα κατοικίδια στη ζωή του ανθρώπου». Ποια είναι τα οφέλη από τη συμβίωσή μας με το κατοικίδιό μας; Τι ζητά από εμάς το κατοικίδιό μας;

Για παιδιά από 13-83 ετών. Στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης. Με τη Σία Σοφιανοπούλου από το Φιλοζωϊκό Σύλλογο Αιγιαλείας.

Σάββατο 29 Μαρτίου

11.00-12.30 το πρωί.

«Δραματοποιημένοι μύθοι του Αισώπου».  Δραματοποιημένη αφήγηση των μύθων του Αισώπου και εργαστήριο κατασκευής μάσκας διαφόρων ζώων.

Για παιδιά 5-10 ετών, μέχρι 20 άτομα. Με προεγγραφή. Στην αίθουσα  της Βιβλιοθήκης. Με την Άννα Γουρζή, τη Δανάη Μεσσάρη, τη Μάγδα Γεωργακοπούλου. Στο εργαστήριο η Αγγελική Ευαγγελίου-Καβαλιεράτου και η Κούλα Τρακαδά.

Σάββατο 5 Απριλίου

11.00-12.00 πρωί

«Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα». Διαβάζουμε την ιστορία του αυτοκράτορα. Θα συζητήσουμε με τα παιδιά το θέμα της απληστίας και θα δούμε τη διαφορά ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες. Ζωγραφίζουμε τους ήρωες του παραμυθιού.

Για παιδιά 8-12 ετών. Μέχρι 25 άτομα. Με προεγγραφή. Στην αίθουσα της βιβλιοθήκης. Με τον Άγγελο Παπαδημητρίου, την Άννα Γουρζή και την Μάγδα Γεωργακοπούλου. Στο εργαστήρι ζωγραφικής η  Άννα Καραγκούνη και ο Θεοχάρης Τρακαδάς.

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι με ελεύθερη είσοδο και με δήλωση συμμετοχής τις ώρες εργασίας της Βιβλιοθήκης, όπου αναφέρεται στο πρόγραμμα “Με προεγγραφή”. Τηλ. επικοινωνίας: 26910-32480,  κιν. 698-040-4466

Για περισσότερες πληροφορίες στο site της βιβλιοθήκης www.ioniosvivliothiki.blogspot.gr

Σε περίπτωση ακύρωσης κάποιας εκδήλωσης, θα γίνει σχετική ενημέρωση.