DHMARΤο υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οφείλει να προωθήσει άμεσα διάταξη για την αξιοποίηση των δεσμευμένων (παγωμένων) καταθέσεων.Η Δημοκρατική Αριστερά από τον Οκτώβριο του 2012 είχε προτείνει στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη την άμεση χρηματοδότηση επειγουσών δράσεων κοινωνικής πολιτικής, μέσω των δεσμευμένων καταθέσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που εμπλέκονται σε εκκρεμείς υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Την πρόταση επανέφεραν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης και Γιώργος Κυρίτσης στις 18 Φεβρουαρίου 2013 στον γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ο οποίος σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση Ειδικού Προανακριτικού Σώματος, Θέματα Οργανισμού Δικαστηρίων, Αστικής Ευθύνης του Τύπου και Άλλες Διατάξεις». Η διάταξη προέβλεπε τη σύσταση ενεχύρου, δηλαδή τη ρευστοποίηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κτλ, ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα «παγωμένα» στις Τράπεζες εδώ και καιρό ποσά.

Σημειώνουμε ότι σε ερώτηση ( 26/9/13) βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (N. Τσούκαλης, Ασ. Ξηροτύρη, Δ. Αναγνωστάκης) με θέμα «Καθυστερεί η αξιοποίηση δεσμευμένων καταθέσεων», το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του και ανέφερε ότι «επεξεργάζεται σχετικές ρυθμίσεις με την αξιοποίηση δεσμευθέντων από υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων και οικονομικής διαφθοράς προκειμένου να τις προωθήσει εν συνέχεια προς ψήφιση. Λόγω της παρούσας νομοθετικής εκκρεμότητας δεν είναι δυνατή ως τώρα η κατάθεση της σχετικής ρύθμισης. Φρονούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε σχετικό σχέδιο διατάξεων»

Εύλογα γεννιόνται τα εξής ερωτήματα:

Για ποιο λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθυστερεί να φέρει διάταξη για την αξιοποίηση των δεσμευμένων (παγωμένων) καταθέσεων;

Γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει φέρει προς ψήφιση τη διάταξη του σχεδίου νόμου του κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος είχε έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών;


ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΪΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ