oaee_21Πάγωμα των οφειλών έως το 2015 των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τον ΟΑΕΕ και εκ νέου δυνατότητα ρύθμισης των χρεών, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, από τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση και Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Το θέμα αυτό τέθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Δ.Ε. και ομόφωνα αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής του Περιφερειάρχη στους συναρμόδιους Υπουργούς.
Με την επιστολή του ο Περιφερειάρχης επισημαίνει την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει «χτυπήσει» δυνατά την πόρτα κάθε μικρής και μεσαίας επιχείρησης και προτείνει την κατάργηση του Νόμου που επιβάλλει προσωποκράτηση για ιδία χρέη.
Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας επισημαίνει πως είναι «υποχρέωσή μας είναι να παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για όσο διάστημα χρειαστεί και η δυνατότητα υποβολής για συνταξιοδότηση σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και οφείλουν έως 40.000 ευρώ με δικαίωμα συμψηφισμού» και καταλήγει ο Περιφερειάρχης: «Τέλος, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κρατικής χρηματοδότησης χωρίς περικοπές σε συντάξεις και παροχές υγείας.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:
«Κύριοι Υπουργοί,
Εκατοντάδες είναι τα λουκέτα που έχουν μπει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω των επώδυνων και μη αποτελεσματικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του Οργανισμού Ασφάλισης των Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Οι επαγγελματίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει «χτυπήσει» δυνατά την πόρτα κάθε μικρής και μεσαίας επιχείρησης.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και τα αιτήματα των αρμοδίων συνδικαλιστικών φορέων αλλά και των επιμελητηρίων με προτάσεις που αφορούσαν τόσο τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ όσο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού, δυστυχώς, διαπιστώνουμε και πάλι μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη αναγκαίων μέτρων για τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, όπως είναι ήδη γνωστό, ο ΟΑΕΕ έχει αποστείλει σωρηδόν προς τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ανά την επικράτεια, ειδοποιητήρια με τα οποία ζητάει από αυτούς να ενταχθούν αμέσως στην ρύθμιση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, αλλιώς θα προχωρήσει σε αναγκαστικές εισπράξεις και κατασχέσεις.
Μετά τις 15 Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, η απειλή που επισείει η Κυβέρνηση (συλλήψεις, αυτόφωρο, κατασχέσεις) είναι ότι μέσω του Κ.Ε.Α.Ο. (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) θα ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης, σε περίπου 380.000 σε επίπεδο χώρας που είναι οι οφειλέτες στον ΟΑΕΕ.
Η αποστολή των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους χειμαζόμενους, λόγω της ύφεσης και της οικονομικής στενότητας, επιχειρηματίες.
Κύριοι Υπουργοί,
Γνωρίζετε πως η «ραχοκοκαλιά» της Οικονομίας μας είναι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν εν μέσω ανεργίας, λουκέτων και αντίξοων συνθηκών όσον αφορά την απασχόληση.
Θεωρούμε ότι με εκφοβισμούς και απειλές δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα του Ο.Α.Ε.Ε. και γενικότερα να αλλάξει η κατάσταση και εικόνα της Οικονομίας.
Οι έμποροι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, κάτι τους καθιστά ανήμπορους να εκπληρώσουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
Κύριοι Υπουργοί,
Είναι προφανές πως η πιο σωστή και δίκαιη λύση είναι το πάγωμα των οφειλών έως και το 2015 και η εκ νέου δυνατότητα ρύθμισης των χρεών (χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις) καθώς και η κατάργηση του Νόμου που επιβάλλει προσωποκράτηση για ιδία χρέη.
Υποχρέωσή μας είναι να παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για όσο διάστημα χρειαστεί και η δυνατότητα υποβολής για συνταξιοδότηση σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και οφείλουν έως 40.000 ευρώ με δικαίωμα συμψηφισμού.
Τέλος, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κρατικής χρηματοδότησης χωρίς περικοπές σε συντάξεις και παροχές υγείας».