stournarasΟ υπουργός τονίζει ότι το δημοσιονομικό κενό για φέτος και το 2014 εχει καλυφθεί, ενω για τη διετία 2015-2016 δεν θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αύξηση φόρων. Προειδοποίηση για τον ΦΠΑ στην εστίαση, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Όπως επισημαίνει εάν η μείωση δεν περάσει στις τιμές την περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, αυτό δεν θα μονιμοποιηθεί.

Ο υπουργός τονίζει ότι το δημοσιονομικό κενό για φέτος και το 2014 εχει καλυφθεί, ενω για τη διετία 2015-2016 δεν θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αύξηση φόρων.

Όπως λέει, η έμφαση θα είναι σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που μειώνουν το κόστος του κράτους χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών.

Υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης ως τον Ιούλιο του 2014. Για το υπόλοιποι της περιόδου δηλώνει βέβαιος ότι οι εταίροι μας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για επαρκή χρηματοδότηση, όσο εμείς τηρούμε τις δικές μας.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ακόμα, ότι όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα θα τεθεί η περαιτέρω μείωση του χρέους.

Σημειώνει ότι λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – πέραν της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων – όπως είναι η εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου και η φορολόγηση εισοδημάτων που μέχρι τώρα διέφευγαν τη φορολόγηση.

Τέλος, προαναγγέλλει αυστηροποίηση των διατάξεων για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, ώστε οι επιπτώσεις- όπως αναφέρει- να είναι τουλάχιστον εξίσου σοβαρές με τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

skai.gr