oikipaΜε αφορμή την αναδιάρθρωση (συγχώνευση φορέων) των δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχεδιάζεται η κατάργηση του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Πάτρας και του Ινστιτούτου Αμπέλου και οπωροκηπευτικών Πύργου (δομές του πρώην ΕΘΙΑΓΕ). Ο ανωτέρω σχεδιασμός προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την αποψίλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από κάθε υποδομή αγροτικής έρευνας και επιστημονικής καθοδήγησης των αγροτών της περιοχής.

Με δεδομένη τη δυναμική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και την ανάγκη υιοθέτησης σύγχρονων πρακτικών καλλιέργειας, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση και η βιολογική γεωργία, θα περίμενε κανείς να ενισχυθούν οι λειτουργούσες επιστημονικές δομές της περιφέρειας και όχι να σχεδιάζεται η δημιουργία «πολυδύναμων κέντρων» στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο όπου λειτουργούν ήδη (στην Αθήνα) το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Στη Δυτική Ελλάδα αναπτύσσονται τόσο παραδοσιακές καλλιέργειες όσο και δυναμικά συστήματα καλλιεργειών αλλά και βιο-καλλιεργειών, με παραγωγή που κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, με σημαντικότατη συμβολή στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία, ενώ είναι εμφανής η επιστροφή πολλών νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο προκειμένου να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

Με βάση τα ανωτέρω η ΟΙΚΙΠΑ ενώνει τη φωνή της με όλους τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής (ΓΕΩΤΕΕ κλπ) και ζητά όχι μόνο την επανεξέταση του θέματος, αλλά την ενίσχυση των δομών αγροτικής έρευνας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.