PEDΗ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει, από τους πρώτους δημόσιους φορείς, στο ενοποιημένο πλέον σύστημα διαμεσολάβησης μεταξύ φοιτητών, φορέων υποδοχής και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να πραγματοποιούν οι φοιτητές την Πρακτική τους Άσκηση με την ονομασία «Άτλας». Το Σύστημα «Ατλας» είναι μία κεντρική υπηρεσία σε περιβάλλον διαδικτύου (http://atlas.grnet.gr), η οποία διασυνδέει τους φορείς που παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης με όλα τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα της επικράτειας, δημιουργώντας μία ενιαία βάση θέσεων πρακτικής άσκησης οι οποίες είναι διαθέσιμες προς επιλογή στα Ιδρύματα. Παράλληλα προσφέρει σφαιρική ενημέρωση σε θέματα που άπτονται της αγοράς εργασίας και των πρώτων βημάτων των φοιτητών σε αυτή.
Τα αντικείμενα των θέσεων που προσφέρονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σε ανθρώπινο δυναμικό, βοηθητικό προσωπικό, δημόσιες σχέσεις, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας – προμηθειών, διαχείριση ποιότητας, διοίκηση, εξυπηρέτηση πελατών, έρευνα και ανάπτυξη.
Αυτή τη στιγμή κάνουν την πρακτική τους μέσω του συστήματος, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνολικά επτά φοιτητές και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας: δυο φοιτητές στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ένας φοιτητής στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ένας φοιτητής στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και χωρικού Σχεδιασμού και ένας φοιτητής στη Διεύθυνση Ανάπτυξης, και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας: δύο φοιτητές στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υποδομών.
«Πιστεύουμε ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν να δώσουν το παράδειγμα, όσον αφορά την υλοποίηση ποιοτικών προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, και να διαδραματίσουν ρόλο κινητήριας δύναμης. Η Περιφέρειά μας είναι από τους πρώτους δημόσιους φορείς που εγγράφηκαν στο ενοποιημένο αυτό σύστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και συνεχίζει: «Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ποσοστά της ανεργίας των νέων είναι πολύ υψηλότερα απ’ ότι για το υπόλοιπο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, κατά μέσο όρο διπλάσια. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, όμως σημαντικό λόγο αποτελεί και η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Επομένως, η πρακτική άσκηση έχει μεγάλη σημασία για την εξομάλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία και, τελικά, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας των νέων».
Στους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται η αύξηση του αριθμού διαθέσιμων θέσεων πρακτικής άσκησης στους φοιτητές ΑΕΙ, η απλοποίηση της επικοινωνίας των φορέων υποδοχής με τα επιμέρους Ιδρύματα, η άμεση ενημέρωση των Ιδρυμάτων για τις διαθέσιμες θέσεις και η δυνατότητα άμεσης δέσμευσής τους, η δημιουργία κεντρικής βάσης διαθέσιμων θέσεων, ο άμεσος έλεγχος της ποιότητας κατάρτισης και γνώσεων που αποκομίζουν οι φοιτητές μέσω υποβολής αξιολόγησης από τους ίδιους και τα αντίστοιχα Όργανα των Ιδρυμάτων και τέλος, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας που συνοδεύει την εκτέλεση πρακτικής άσκησης.