DS OKΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ…ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ! Σε μια εκρηκτική συνεδρίαση εξελίχθηκε το σημερινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αιγιαλείας, που ναι μεν ξεκίνησε σχετικά “ανώδυνα” (ένα ψήφισμα κατά των απολύσεων των δημοτικών υπαλλήλων υποτίθεται πως θα εξέδιδε) αλλά η προσθήκη εκ μέρους των εργαζομένων, την τελευταία ουσιαστικά στιγμή, μιας φράσης που όριζε και την παραίτηση σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου, έμελλε να γίνει το μήλον της έριδος, μια έριδα κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν διάφορα “γαλλικά” αλλά και υπήρξαν παρεκτροπές από δημοτικούς συμβούλους, που προφανώς βρήκαν ευκαιρία ο καθένας να τοποθετηθούν όσο πιο “λαϊκά” (ή αν προτιμάτε “λαϊκίστικα”) μπορούν, για να επιδοθούν σε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα πάρει τα πιο πολλά χειροκροτήματα. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν, οπότε το πολιτικό επίπεδο πάει -δυστυχώς- περίπατο.

Μεταξύ άλλων ακούστηκαν πως κάποιοι σχολικοί φύλακες “λούφαραν”, πως είχαν μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου υπό την “κάλυψη” αιρετών και συνδικαλιστών των εργαζομένων στο Δήμο, πως επέρχονται και άλλες απολύσεις ενόψει ιδιωτικοποίησης στη φύλαξη των δημοτικών χώρων αλλά και στον τομέα της καθαριότητας (ήδη ακούγεται το ενδεχόμενο διαθεσιμότητας των σχολικών καθαριστριών), κάποιος είπε τον άλλον “καραγκιόζη” και άλλος είπε στον άλλον “Ξέρεις ποιος είμαι εγώ” και άλλα φαιδρά! Από την πλευρά τους, οι δημοτικοί υπάλληλοι υποστήριξαν με σθένος την άποψη της μαζικής παραίτησης των αιρετών. Από ουσία όμως σχεδόν μηδέν, καθώς το μέτρο χάθηκε για συγκεκριμένους αιρετούς αλλά δυστυχώς και εργαζομένους που πετάγονταν, μακρηγορούσαν, δευτερο-τριτολογούσαν και δυναμίτιζαν -θα έλεγε κανείς επίτηδες- το κλίμα αντί να κάτσουν να συζητήσουν σοβαρά και με επιχειρήματα, ως οφείλουν σύμφωνα με το ρόλο που καλούνται να υπηρετήσουν.

Οι μισοί δημοτικοί σύμβουλοι ήθελαν να παραιτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και ανέλυσαν γιατί, τονίζοντας πως έτσι κι αλλιώς ο ρόλος τους καταργείται από τα συνεχή κυβερνητικά “χαστούκια” απαξίωσης, οι άλλοι μισοί θεώρησαν πως η δουλειά τους είναι να μείνουν στις θέσεις τους και να αγωνιστούν και κάπου προς το τέλος “ξεπήδησε” μια πρόταση εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης για τρίτο ψήφισμα, στο πλαίσιο που κινείται πανελληνίως το ΚΚΕ και που ουσιαστικά καταγγέλλει τις απολύσεις γενικώς (όχι μόνο στους ΟΤΑ) και είναι κατά της παραίτησης αιρετών. Αυτή την πρόταση, ως άλλη “Σολομώντεια λύση”, προτίμησαν να ψηφίσουν ο κ. Δ.Τριανταφυλλόπουλος με τον κ. Π.Γιαννούλη της υπόλοιπης ελάσσονος μειοψηφίας, ενώ αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ του ψηφίσματος που πρότειναν οι εργαζόμενοι -χωρίς τη φράση της “παραίτησης αιρετών”.

Αφού εξαντλήθηκαν όλες οι απόψεις, ήρθε η ώρα της ψήφου και το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό των όσων διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση: Ισοψηφία 13 προς 13 ψήφοι και την τελική απόφαση κλήθηκε τελικά να πάρει η πρόεδρος κα Μαρία Τσουκαλά, που τάχθηκε κατά της παραίτησης αιρετών, οπότε και το ψήφισμα “πέρασε” στην αρχική του μορφή. Υπέρ της παραίτησης του δημοτικού συμβουλίου ψήφισαν οι κ.κ. Ψυχράμη, Παναγόπουλος, Παλαιολόγου, Παναγιωτόπουλος, Μουτούσης, Μπερούκας, Καλογερόπουλος, Ντίνος, Καρτσωνάκη, Φιλιππάτος, Καλαμίδας, Βαρδάλος, Σπηλιωτόπουλος και κατά της παραίτησης οι κ.κ. Παπαγεωργίου, Παναγιωτακόπουλος, Κομνηνός, Καμπέρης, Μαυρουδής, Φιλιππόπουλος Β., Φιλιππόπουλος Γ., Κωνσταντίνου, Σταυρόπουλος Θ., Ανδρουτσόπουλος, Ασημακόπουλος, Μπιρπανάγου και Τσουκαλά (διπλή ψήφος ως πρόεδρος με τη δεύτερη ψηφοφορία).

Αναλυτικά, το ψήφισμα του Δήμου Αιγιαλείας που “πέρασε” με αυτή την οριακή πλειοψηφία, είναι το εξής:
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αιγιαλείας

Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι φόβοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κατάργηση Νομικών Προσώπων και απολύσεις εργαζομένων στους δήμους επαληθεύονται. Με την εξαγγελία για κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και τη διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνόμων και σχολικών φυλάκων, το ποτήρι πλέον ξεχείλισε.

Είναι προφανής η πρόθεση στοχοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ήδη έχει υποστεί μείωση προσωπικού και σοβαρά κενά λόγω συνδυασμού συνταξιοδοτήσεως-πάγωμα προσλήψεων, καθώς και μείωση των επιχορηγήσεων κατά 60%, με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του πολίτη, μεταβάλλοντας την ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική σε Μνημονιακό λογιστικό άθροισμα.

Οι Σχολικοί Φύλακες είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, καθώς επίσης για την ασφάλεια των μαθητών, απομακρύνοντας εξωσχολικά και διάφορα άλλα κακοποιά στοιχεία, απαγορεύοντας την είσοδό τους στους χώρους των σχολικών εγκαταστάσεων. Με την απομάκρυνσή τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων της πόλης μας από τους βανδάλους και τα κακοποιά στοιχεία που δρουν ανεξέλεγκτα. Οι δημότες θα είναι για ακόμα μια φορά οι τελικοί αποδέκτες λαθών της Κυβέρνησης, αφού εκείνοι θα κληθούν να πληρώσουν για τις ζημιές που είναι σίγουρο ότι θα γίνουν στα κτίρια των σχολείων, από κλοπές και βανδαλισμούς. Έτσι, το όποιο δημοσιονομικό όφελος τελικά που θα υπάρξει, αντίθετα θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

Πέρα όμως από τα άμεσα προβλήματα που θα προκύψουν, τίθενται και ζητήματα ανθρώπινα. Δεν θα πρέπει να οδηγήσει η Κυβέρνηση εν ριπή οφθαλμού τους δημοτικούς αστυνόμους και τους σχολικούς φύλακες στην ανεργία και στην οικονομική καταπόντιση. Δεν θα πρέπει να θυσιαστούν οικογένειες, προκειμένου να μειωθούν ελάχιστα τα έξοδα του κράτους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας καταγγέλλει και εκφράζει την αντίθεσή του στις απολύσεις εργαζομένων των ΟΤΑ, στα σχέδια κατάργησης Νομικών Προσώπων και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου.

Συμπαρίσταται σήμερα στον δίκαιο αγώνα των σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνόμων και αύριο σε όποιον εργαζόμενο θα θιγεί και δηλώνει κατηγορηματικά ότι κάθε αυθαίρετο, πρόχειρο και οριζόντιο μέτρο που διαλύει τις υπηρεσίες του Δήμου, δημιουργεί συνθήκες πλήρους αποσάρθρωσης και εργασιακής ανασφάλειας και θα μας βρει αποφασιστικά αντίθετους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας προτείνει στην ΚΕΔΕ να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες να μην περάσουν τέτοια μέτρα και παράλληλα το κλείσιμο όλων των δήμων.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ να προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για απολύσεις στο Δημόσιο.

πηγη:filodimos.gr/