EYRO DEHΑίτηση ακυρώσεως του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, του λεγόμενου «χαρατσιού» της ΔΕΗ κατέθεσε προς το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με την παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνου Καρπέτα, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση που είχε λάβει σε συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Η ακύρωσή του ζητείται καθώς θεωρείται – όπως αναφέρεται στην αίτηση – ως αναιτιολόγητος και μη συμβατός με το Σύνταγμα ο έκτακτος χαρακτήρας του ως, στην ουσία, παράταση του προηγούμενου Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., υπάρχει επίσης, αντίθεση με την συνταγματική αρχή της ίσης επιβαρύνσεως του ειδικού τέλους των ακινήτων (ΕΕΤΑ)αναλόγως της φοροδοτικής ικανότητας εκάστου. Επιπλέον, αντιτίθεται στις προσβαλλόμενες διατάξεις με το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και έρχεται σε αντίθεση η διαδικασία βεβαιώσεως του Ε.Ε.Τ.Α. προς την αρχή της διακρίσεως των εξουσιών.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως συνταγματικά κατοχυρωμένος φορέας Αυτοδιοίκησης, εκπροσωπώντας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο ένα μεγάλο αριθμό πολιτών των πρώην Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας που έχουν πληγεί από την ανεργία την οικονομική δυσπραγία, αλλά και τον ως άνω συνεχή φοροεισπρακτικό μηχανισμό, οφείλει να προασπίσει και να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα και την ιδιοκτησία των πολιτών της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που ανήκει στα όρια της τοπικής της αρμοδιότητας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών αυτών είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, το οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποκτήσει μέσω δανείων των οποίων οι δόσεις παρακρατούνται από τους μισθούς, όσων εργάζονται ακόμα. Αυτοί δε, έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις τους και πολλοί δε εκ των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πλέον να προσφύγουν δικαστικά κατά του Ε.Ε.Τ.Α».
«Υλοποιώντας την αποστολή αυτή, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, το ανώτερο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας, με την υπ’ αριθμ. 103/9-3-2013 Απόφασή του αποφάσισε την προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στην περίπτωση που αυτό διατηρηθεί και επιβληθεί εκ νέου. Συνεπώς έχει έννομο συμφέρον να καταθέσει και να υποστηρίξει κατά την συζήτησή της την παρούσα αίτηση» προσέθεσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας.
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας: «Πρέπει να αναπτυχθεί ένα ισχυρό και κοινό πολιτικό μέτωπο που θα ασκήσει τη μέγιστη δυνατή επιρροή ώστε το χαράτσι να μην εφαρμοστεί κατά το τρέχον έτος. Στη συγκρότηση αυτού του μετώπου, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως φωνή των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας οφείλει να παρεμβαίνει στις τρέχουσες εξελίξεις και να ρίχνει όλο του το βάρος για την ανακούφιση των πολιτών μας που δοκιμάζονται σκληρά».