10.7 C
Aigio
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΥγείαΨαλίδι στο κόστος των εξετάσεων για τον ΕΟΠΥΥ

Ψαλίδι στο κόστος των εξετάσεων για τον ΕΟΠΥΥ

koinotiko iatrioΕπιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του κόστους διαγνωστικών εξετάσεων αναμένονται στον ΕΟΠΥΥ. Η σχετική δαπάνη βρίσκεται εκτός στόχων του υπουργείου Υγείας, παρά τις σημαντικές μειώσεις που προηγήθηκαν στις τιμές των αξονικών τομογραφιών και σε άλλες ακριβές εξετάσεις. Ο στόχος για το 2013 ήταν να υπάρξει συνολική δαπάνη 240 εκατομμυρίων ευρώ, από 300 εκατομμύρια το 2012. Αντ΄ αυτού, αν εξελιχθεί με τον τρόπο που εξελίσσεται σήμερα, θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 330 εκατομμύρια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η αύξηση, προαναγγέλλοντας νέα περιοριστικά μέτρα. Θα ανακοινωθούν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και θα είναι υποχρεωτική έκπτωση (rebate) από τα διαγνωστικά κέντρα ή «πλαφόν» εξετάσεων.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι πανάκριβες εξετάσεις γίνονται αφειδώς στους Ελληνες. Με το υπάρχον σύστημα δεν είναι δυνατός ο έλεγχος, παρά μόνον της δαπάνης. Το υπουργείο αναμένεται να βάλει σε εφαρμογή τα «διαγνωστικά πρωτόκολλα», τα οποία έχουν εκπονηθεί από επιστημονικούς φορείς και καθορίζουν ποιες και πόσες εξετάσεις γίνονται σε κάθε πάθηση.
Η «έκρηξη» της δαπάνης των διαγνωστικών ανησυχεί το υπουργείο και εν όψει του ελέγχου από κλιμάκια της τρόικας στα μέσα του μήνα. Το παρήγορο είναι ότι η φαρμακευτική δαπάνη εξελίσσεται σύμφωνα με τους στόχους (190 εκατομμύριο τον Μάιο, έναντι στόχου 197 εκατομμυρίων ευρώ).
Ο κ. Σαλμάς αναμένεται να ζητήσει από την τρόικα να του επιτραπεί καλύτερη στελέχωση του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς, από τους πόρους που εξοικονομούνται. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, είναι να υιοθετηθεί το «γερμανικό μοντέλο», σύμφωνα με το οποίο διατίθεται ένα ποσό στις Ενώσεις των γιατρών και αυτοί φροντίζουν για την παροχή υπηρεσιών στον πληθυσμό.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular