MAZI perivallonΗ πλατφόρμα οικολογικών οργανώσεων, εθελοντικών κινήσεων και ναυταθλητικών ομίλων που ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και τη στήριξη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» δηλώνει – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – έτοιμη για δράση σε πολλά μέτωπα, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αντικείμενο της δραστηριοποίησης είναι η προσπάθεια ανάσχεσης του πλαστικού στις θάλασσες, το οποίο μέσω της διατροφικής αλυσίδας απειλεί την υγεία του ανθρώπου και όχι μόνο.

Η ανοιχτή κεντρική εκδήλωση που θα λάβει χώρα το Σάββατο στις 7:30μμ θα είναι ένα βιωματικό μίνι-σεμινάριο που θα συντονίσει κλιμάκιο επιστημόνων από το «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», το οποίο θα βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία. Θα αναλυθούν τα στοιχεία αμμο-δειγματοληψίας που θα γίνει σε ακροθαλασσιές της περιοχής, προκειμένου να φανεί ο βαθμός συσσώρευσης μικροπλαστικών και μέσω αυτού το επίπεδο ρύπανσης. Για την περίσταση η αίθουσα «Αίγλη» της VESO MARE στην Πάτρα θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο με μικροσκόπιο που θα μεταδίδει εικόνα σε οθόνη για το κοινό που θα παρακολουθήσει. Οι ειδικοί επιστήμονες μας έχουν προϊδεάσει από καιρό, αναδεικνύοντας το γεγονός πως οι δειγματοληψίες σε βραχονησίδες του Αιγαίου δίνουν αποτελέσματα που δεν απέχουν από αυτά που εμφανίζουν οι ακτές της Αττικής.

Ανάμεσα στους άλλους τρόπους αντίδρασης, η σύμπραξη των ενεργών πολιτών για δράση και πληροφόρηση του κοινού δίνει εύλογο δικαίωμα για αισιοδοξία. Έτσι την επομένη, Κυριακή 9 Ιουνίου, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες ενημέρωσης σε Αντίρριο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Πάτρα και Ρίο, για τις οποίες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.

Στα χνάρια της πλατφόρμας «Κυανή Κοινωνία» που συστάθηκε το 2007 από τη ΓΕΦΥΡΑ, το «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» και τους ναυταθλητικούς ομίλους της περιοχής, η διευρυμένη πλατφόρμα πολιτών αποτελείται από τις οργανώσεις Κοινοτοπία, ΟΙΚΙΠΑ (Οικολογική Κίνηση Πάτρας), Πολίτες Πάτρας Εν Δράσει, Πολίτες Εν Δράσει Ναυπάκτου, ΠΡΑΣΙΝΟ-ΜΠΛΕ, τις εθελοντικές κινήσεις Antirriotistas, Gefyristas, Patrinistas και τους ιστιοπλοϊκούς-ναυτικούς ομίλους Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Πάτρας, Ρίου.