ionesΣτην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Ελίκης «ΙΩΝΕΣ» για το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού στην Αιγιάλεια αλλά και μια από τις πολλαπλώς σημαντικότερες πολιτιστικές διοργανώσεις στον ελλαδικό χώρο. Οι «ΙΩΝΕΣ» γιορτάζουν τα 10 χρόνια από την ίδρυσή τους, 10 χρόνια ακούραστης πολιτιστικής παρουσίας με συνέπεια και συνέχεια, με ευθύνη και σεβασμό στον πολιτισμό και την παράδοση, 10 χρόνια προώθησης και ανταλλαγής εθνικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων μέσα από τα παγκόσμια φεστιβάλ χορών που διοργανώνουν εδώ και 9 χρόνια με χορευτικά δρώμενα συγκροτημάτων από τις 5 ηπείρους, 10 χρόνια παγκόσμιας αναγνώρισης και αποδοχής, 10 χρόνια τεράστιας τουριστικής προβολής της ευρύτερης περιοχής με παράλληλη ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Η φετινή διοργάνωση των «ΙΩΝΩΝ» θέλει να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη σε συμμετοχή, ποιότητα, πρωτοτυπία, ποικιλία, οργάνωση και απήχηση μέσα από τη δημιουργία μιας πολύμορφης και μεγαλειώδους πολιτιστικής διοργάνωσης, μιας γιορτής του πολιτισμού και της παράδοσης, της τέχνης και της επιστήμης που παρόμοια δεν έχει γίνει τα τελευταία 50 χρόνια στην Αιγιάλεια και όχι μόνο.

Τα «Θ΄ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» από 29-7 ως 6-8-2013 περιλαμβάνουν:

Α. 9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
29/7-2/8/2013 ώρα 21:30
Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης
(με διάθεση χώρου πάρκινγκ 250 αυτοκινήτων
μόλις 80 μ. από τον χώρο των εκδηλώσεων)
Συμμετέχουν, μέχρι σήμερα, 28 χορευτικά συγκροτήματα εκ των οποίων τα 15 είναι ελληνικά από Κρήτη, Μακεδονία, Θράκη, Νησιά Αιγαίου, Ήπειρο, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλία κ.ά. και 12 ξένα χορευτικά συγκροτήματα από Κίνα (με τη συνοδεία εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας και του Οργανισμού Λαϊκού Πολιτισμού και Παράδοσης), Κορέα, Χιλή, Κολομβία, Λευκορωσία, Τουρκία, Ιταλία, Σερβία, Ιράκ, Αίγυπτο (απ’ όπου το Εθνικό Χορευτικό Συγκρότημα της Αιγύπτου)

Β. 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
30/7-1/8/2013 ώρα 09:00 – 13:00
Στο Κοινοτικό Κτήριο Νικολεΐκων
Συμμετέχουν 15 ομιλητές-εισηγητές Καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων εκ των οποίων πέντε Έλληνες, δύο εξαίρετοι συμπατριώτες μας, δύο Κινέζοι Αρχαιολόγοι, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου και Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, ένας Τούρκος, ένας Λευκορώσος, ένας Χιλιανός, ένας Ιταλός κ.ά.
Ας σημειωθεί ότι το κύρος του συνεδρίου επισφραγίζουν τόσο οι ως άνω επιστήμονες όσο και η επιστημονική επιτροπή που απαρτίζεται από 6 Καθηγητές και Καθηγήτριες Ελληνικών Πανεπιστημίων και έναν Ανώτερο Υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Γ. 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ»
Προς τιμήν του διεθνούς φήμης αειμνήστου Αιγιώτη λυρικού ερμηνευτή
3/8-5/8/2013 ώρα 21:30
Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης
(με διάθεση χώρου πάρκινγκ 250 αυτοκινήτων
μόλις 80 μ. από τον χώρο των εκδηλώσεων)
Στο Φεστιβάλ, που θα ανοίξει με ένα ειδικό επιμελημένο αφιέρωμα στη μεγάλη διεθνή μουσική προσωπικότητα του Γιώργου Παππά, συμμετέχουν -μέχρι σήμερα- 11 χορωδίες εκ των οποίων οι 8 είναι ξένες (Λιθουανία, Ιταλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Ρουμανία, Βουλγαρία και το μακρινό Νεπάλ).

***
Η συνολική συμμετοχή χορευτών-χορευτριών, χορωδών και μουσικών στη φετινή διοργάνωση των «ΙΩΝΩΝ» υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 1100 άτομα.
Καθ’ όλη την διάρκεια των 8ήμερων Πολιτιστικών Εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί παράλληλη Έκθεση Φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από όλα τα προηγούμενα 8 Παγκόσμια Φεστιβάλ Χορών και τα 3 Παιδικά.
Επίσης παράλληλα θα λειτουργεί και μία μίνι Διεθνής Έκθεση Τουριστικών Περιπτέρων όπου κάθε ξένο συγκρότημα θα έχει τη δυνατότητα να διαφημίζει τη χώρα του, να προβάλει και να προωθεί τα προϊόντα της με είδη και αναμνηστικά που θα διατίθενται στο δικό του περίπτερο την ημέρα που θα χορεύει. Φυσικά δε θα λείψουν τα ελληνικά περίπτερα για την προώθηση των δικών μας τοπικών προϊόντων.
Ο Σύλλογος, στο πλαίσιο των φετινών του εκδηλώσεων, θα τιμήσει έναν αείμνηστο διαπρεπή και πρωτοπόρο επιστήμονα και ερευνητή που τίμησε την Αιγιάλεια με μοναδικό τρόπο καθώς αποτέλεσε μια από τις πιο χαρισματικές φύσεις που πέρασαν από τον κόσμο του 20ου αιώνα.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι έχουν προσκληθεί να παραστούν οι πρέσβεις των χωρών που θα συμμετάσχουν στις ανωτέρω εκδηλώσεις καθώς και άλλοι πολιτιστικοί, κοινωνικοί και αθλητικοί παράγοντες.

***
Σε όλες αυτές τις μεγάλες εκδηλώσεις παγκόσμιας απήχησης και αποδοχής των «ΙΩΝΩΝ» που θα μεταδίδονται ζωντανά σε 174 χώρες μέσω διαδικτύου και τις οποίες θα καλύψει η ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ που θα παρευρεθεί μαζί με τον Δήμαρχο του SABAC, Δήμου 400.000 κατοίκων, ο δικός μας Δήμος Αιγιαλείας θα είναι απών.
Οι «ΙΩΝΕΣ» δεν έτυχαν καμιάς οικονομικής βοήθειας από το Δήμο Αιγιάλειας για αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που τόσο πολύ θα τονώσουν την τοπική οικονομία για 8 ημέρες με τους χιλιάδες επισκέπτες. Μάλιστα ο ίδιος ο Δήμαρχος πρότεινε προς το Δημοτικό Συμβούλιο -κατά την συνεδρίασή του και κατόπιν αιτήσεως του συλλόγου μας- το ποσόν των μόλις 500 ευρώ ως επιχορήγηση. Τόσο φαίνεται ότι αξιολόγησε με την πολιτιστική του πείρα τις ανωτέρω εκδηλώσεις! Η πρότασή του έγινε αποδεκτή από συμπολίτευση και αντιπολίτευση εκτός τριών μελών που ήδη έχουμε αναφέρει, καθ’ ην στιγμήν στην ίδια συνεδρίαση επιχορηγήθηκαν δύο άλλοι φορείς με 4000 ευρώ ασχέτως εάν ο ένας επιχορηγήθηκε έννομα ή παράτυπα και άλλα που θα αναφερθούν εν καιρώ και στην στιγμή που πρέπει.
Επίσης ο Σύλλογος, προς εξυπηρέτηση των χιλιάδων θεατών που θα παρακολουθήσουν τις 8ήμερες εκδηλώσεις, εξασφάλισε πάρκινγκ για 250 θέσεις 80 μόλις μέτρα από τον χώρο των εκδηλώσεων. Τη χρήση για 10 ημέρες του οικοπέδου, που θα χρησιμοποιηθεί ως πάρκινγκ, παραχώρησε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σε πρόσφατη συνεδρίασή του, πλην του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γεωργίου Φιλιππόπουλου, κατόπιν μάλιστα θετικής εισήγησης του Τοπικού Συμβουλίου της Ελίκης. Φυσικά ο χώρος θα καθαριστεί και θα προετοιμαστεί με έξοδα και ευθύνη του Συλλόγου.

Γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων του συλλόγου