smirni-1aΗ ιστορία της Ελλάδας είναι γραμμένη επάνω στα κύματα και, όπως ο αέρας φυσάει, ξεδιπλώνονται οι χρυσές σελίδες της δόξας της τυλιγμένες μέσα στην αχλή των μύθων και των παραδόσεων. Και να ο Ιάσων να διεκδικεί το χρυσόμαλλο δέρας, να ο Αιήτης, να ο Βόσπορος, να η Κολχίδα, να η Προποντίδα περνούν από τη σκέψη μας επιβλητικά και μας δημιουργούν ιστορική και οικονομική συνείδηση, καταξιώνοντας τις αρχές και τις ρίζες του Ελληνισμού ανά τον κόσμο.

Η ονομασία αυτή είναι σε όλους γνωστή και κατανοητή από τους μυθικούς κιόλας χρόνους. Πόντος είναι το βορειοανατολικό τμήμα της ακτής και η προσωποποίηση του υγρού θαλάσσιου στοιχείου. Γιος της Γαίας και πατήρ του Νηρέως. Προποντίς, το γνωστότερο σημείο του πόντου που το περιβάλλει το κύμα με απίστευτη μανία και κανένας δε μπορεί να σταθεί στα στενά του Βοσπόρου χωρίς να συντριβεί. Ένας μόνο Έλληνας γενναίος και τολμηρός, ο Ιάσων, πέρασε ανάμεσα από τα θεόρατα κύματα που έμοιαζαν σαν δυο τεράστιους συγκρουόμενους βράχους και έπλευσε στον πόντο όπου γύρω η περιοχή ονομάζεται σήμερα Προποντίδα.

«ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ» Η ονομασία αυτή μας γυρίζει τη μνήμη μας χιλιάδες χρόνια πίσω όπου εμφανίζονται μπροστά μας όλα εκείνα τα μυθικά πλάσματα με τα οποία αρχίζει η συνείδηση της πρώτης φιλοσοφίας, της θρησκείας, της οικονομίας και κάθε εξήγηση που αφορά στη ζωή, την ύπαρξη και την ανάπτυξη του ανθρώπου. Στη συνέχεια αυτά συνδέονται με ό,τι καλό ή κακό συμβαίνει στη ζωή του ανθρώπου: πόλεμοι, καταστροφές, διωγμοί, ακμή, παρακμή, προσπάθεια εξαφάνισης του πλούσιου στοιχείου των ανθρώπων. Γενικώς εγώ νομίζω ότι ολόκληρο το τμήμα της Μ.Ασίας μέχρι την περιοχή της Σμύρνης, που γέννησε φιλοσόφους και δημιούργησε τον περίφημο πολιτισμό της Ιωνίας, δοκιμάστηκε από σύγκρουση συμφερόντων χωρίς ακόμη να βρεθεί συμφωνία απόψεων που να οδηγεί σε λύση δικαίου. Έγινε ο διωγμός των Ελλήνων και η ανταλλαγή των πληθυσμών.

Θύματα αυτής της τραγωδίας υπήρξαν και οι πρόσφυγες του Αιγίου, των οποίων οι γονείς και οι παππούδες βρέθηκαν στη δεινή αυτή θέση της προσφυγιάς. Έτσι ορισμένες λέξεις όπως «Προποντίς» συνδέονται άμεσα με όσα προηγουμένως ανέφερα και έχουν ορισμένο σκοπό, να διατηρούν ζωντανό το παρελθόν των χαμένων πατρίδων προκαλώντας τα ανάλογα συναισθήματα και να διδάσκουν εμάς σήμερα με ό,τι λέγεται για τα συμβάντα εκείνα με σύνεση και αξιοπρέπεια, με βλέμμα στραμμένο στον πολύμορφο και πολύτροπο πολιτισμό μας.

Έτσι η σημασία της ονομασίας του συλλόγου, εκτός της επικοινωνιακής της ιδιότητας, ακουμπά με άνεση τα ιστορικά ντοκουμέντα και συσφίγγει περισσότερο με τις διάφορες εκδηλώσεις τη ζωντάνια των παραδόσεων που μας χαρακτηρίζουν, πράγματα που δε μπορούν να επιτύχουν άλλες ονομασίες όπως κατά καιρούς έχουν προταθεί «Ανατολή» «Αιγιεύς» κλπ.

Η ονομασία πρέπει με την πρώτη ματιά που την αντικρίζουμε να μιλά στην ψυχή και το νου των ανθρώπων και να δίνει το στίγμα του δικαιώματος της ύπαρξής μας. Τι θα είμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι χωρίς ιστορικές μνήμες που ζωντανεύουν μέσα από τη μυθολογία, τη λογοτεχνία, την ιστορία; και ποιο περιεχόμενο αξιών θα έτρεφε την ψυχή μας χωρίς συνέχεια και συνέπεια; «Προποντίς» λοιπόν, μια λέξη που μας πληροφορεί και μας τρέφει και πρέπει να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο όνομα που θα μιλάει για όλα τα χαρακτηριστικά της μικρασιατικής προελεύσεως, τη γεμάτη γραφικές τραγικές φιγούρες που προβάλλουν έτοιμες να μας μιλήσουν με τη χαρακτηριστική τραγουδιστική προφορά τους και να μας επιδείξουν φωτογραφίες που μιλούν για την περιπετειώδη ζωή τους.

Εγώ από μικρό παιδί περνούσα στο δρόμο του συνοικισμού Ν.Πλαστήρα και συναντούσα εκείνες τις λυγερόκορμες γυναίκες με τα ντουμάνια που μου έκαναν τόση εντύπωση και τις θυμάμαι και τις νοσταλγώ, μπορώ να πω.

Μια ματιά στις φωτογραφίες που αποτελούν τα ωραιότερα κειμήλια της ζωής μας με γεμίζουν με ικανοποίηση και συγχαίρω όσους τις διατηρούν και τις προσέχουν. Είναι σα να διατηρείς τα πλούτη της ζωής σου στο εργαστήρι της ψυχής σου.

«Προποντίς» λοιπόν θα δροσίζει την ψυχή και το μυαλό μας και θα μας παρακινεί σε πολιτιστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις που τρέφουν τη ρημαγμένη μας ψυχή για να ορθοποδήσει στηριζόμενη στις φωνές δικαίου από τον πολύμορφο και πολύτροπο πολιτισμό μας.

Γράφει η κ.Πόπη Παλασοπούλου- Μέγαρη

Με αφορμή τη μετονομασία του ΑΙΓΙΕΑ σε ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ