SEISMOSΗ εξέλιξη των σεισμικών δονήσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά και της χθεσινής ημέρας έχει αναπτερώσει όχι μόνο το ηθικό των πολιτών της περιοχής αλλά και των επιστημόνων που παρακολουθούν με προσοχή τις δύο τελευταίες εβδομάδες το «χορό» των ρίχτερ κυρίως στην Αιγιάλεια αλλά κι ευρύτερα στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό.

Δεδομένου βεβαίως ότι ζούμε σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά και τίποτα δεν αποτελεί «έκπληξη» για τους ειδικούς που έχουν πάντα το βλέμμα στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή.

Παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή το θέμα και μεταφέροντας με σοβαρότητα τις δηλώσεις των ειδικών επιστημόνων ο «Ημ» συνεχίζει να φιλοξενεί δηλώσεις κι εκτιμήσεις που είναι προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών.

Σε χθεσινή μας επικοινωνία με τον καθηγητή Γεωλογίας κ΄. Ι.Κουκουβέλα τονίστηκε ότι το γεγονός πως οι δονήσεις έχον αρχίσει να «διαχέονται», δηλαδή να εξαπλώνονται και να αραιώνουν από το συγκεκριμένο σημείο (Νότια, Νοτιο/ανατολικά, Νοτιο/δυτικά του Αιγίου) είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Επίσης στα θετικά προσμετράται το γεγονός ότι οι σεισμοί που έχουμε τις τελευταίες ημέρες είναι σε διαφορετικά βάθη κι όπως τονίζει ο κ΄.Κουκουβέλας: «Ακόμα κι αν είναι στην ίδια ευθεία που έχουμε χαρτογραφήσει το ρήγμα της Ελίκης δεν σημαίνει ότι αυτό καθαυτό το ρήγμα έχει δώσει τις δονήσεις, αφού το ρήγμα είναι σε συγκεκριμένο βάθος, οπότε μπορεί οι σεισμοί να προέρχονται από κάποιο ρήγμα που βρίσκεται πάνω απ`αυτό της Ελίκης». Παράλληλα ο κ΄.Κουκουβέλας επαναλαμβάνει ότι: «ακόμα κι αν οι δονήσεις που έχουμε προέρχονται από το ρήγμα της Ελίκης δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα φέρουν νέες μεγαλύτερες δονήσεις!
Το ρήγμα της Ελίκης είναι ίσως το καλύτερα μελετημένο ρήγμα στην Ελλάδα! Αυτό που μας έχει δείξει μελετώντας στοιχεία σε βάθος 10.000 ετών στην ιστορία του ρήγματος είναι ότι ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για να δώσει μεγάλους σεισμούς είναι περί τα 400- 700 χρόνια. Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έδωσε τελευταία φορά μεγάλο σεισμό το 1861. Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η περίπτωση το ρήγμα να αλλάξει «συμπεριφορά» θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δίνει σε βάθος χρόνου σεισμούς 3-4, ακόμα και 5 ρίχτερ».

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών ειδικεύεται στην Τεκτονική Γεωλογία, Νεοτεκτονική, Εύθραυστη παραμόρφωση των πετρωμάτων, τοποθέτηση μάγματος στο στερεό φλοιό και τα τελευταία χρόνια έχει μελετήσει ιδιαίτερα το συγκεκριμένο ρήγμα αλλά κι ευρύτερα την περιοχή. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που άρχισε να υπάρχει σεισμική διέγερση η περιοχή ενισχύθηκε με επιπλέον σεισμογράφο (που εγκαταστάθηκε στο κοινοτικό κατάστημα της Ελίκης) προκειμένου να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη μελέτη του φαινομένου.

Με κάθε επιφύλαξη για την εξέλιξη και δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί, οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το φαινόμενο οδεύει προς εκτόνωση.

Παράλληλα από πλευράς δήμου Αιγιαλείας παρότι ο δήμαρχος επέστρεψε χθες στα καθήκοντά του δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση παρά μόνον οι καθησυχαστικές δηλώσεις του αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία Β.Φιλιππόπουλου πως δεν υπάρχει καμιά εντολή για «επιφυλακή».