per

Το πέμπτο study visit του έργου InCompass πραγματοποιήθηκε στις 4, 5 και 6 Ιουνίου 2013 στην πόλη της Πάτρας, το οποίο συνδιοργανώθηκε από δύο εταίρους του έργου: την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους, οι 19 συμμετέχοντες από 11 συνολικά χώρες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τρεις θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων: το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Καρναβαλικό Εργαστήρι Πατρών και το Patras InnoHub.

Η επίσκεψη ξεκίνησε την Τρίτη 4 Ιουνίου από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, όπου αρχικά μοιράστηκε στους συμμετέχοντες μία τσάντα με τοπικά προϊόντα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μία τσάντα με ενημερωτικά φυλλάδια για τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε η σημασία του έργου InCompass στην επίτευξη των στόχων της Περιφέρειας για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Στην επίσκεψη παρευρέθηκε και η Περιφερειακή Σύμβουλος                     κα. Αδαμαντία Ζαχαροπούλου-Στούμπου.

Ακολούθησε η παρουσίαση με θέμα «Επιτροπή για την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Προς μια πολιτική για την καινοτομία» από το μέλος της επιτροπής καθηγητή Σταύρο Κουμπιά και η παρουσίαση με θέμα «Καινοτομία και η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020» από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα από τον Δρ. Νίκο Θωμόπουλο.

Η επίσκεψη στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών συνεχίστηκε με ξενάγηση στους χώρους του ΕΠΠ, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να συζητήσουν με εκπροσώπους των εταιρειών που φιλοξενούνται στο Πάρκο. Ακολούθησε εκτενής παρουσίαση του Πάρκου από τον γενικό διευθυντή του κ. Γεράσιμο Μετζελόπουλο, ενώ στο τέλος της ημέρας έγιναν και παρουσιάσεις από τρεις εταιρείες που φιλοξενούνται στο Πάρκο.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους χώρους του Καρναβαλικού Εργαστηρίου Πατρών στο Πετρωτό. Έγινε παρουσίαση του Πατρινού Καρναβαλιού, του Καρναβαλικού Οργανισμού, του Καρναβαλικού Εργαστηρίου με τους ομιλητές να εστιάζουν στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού. Ομιλητές στην παρουσίαση ήταν ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Χάρης Καρκούλιας, ο οποίος παρουσίασε το Business Plan του Καρναβαλικού Εργαστηρίου, η Μαρία Κουρμπανά και η Μαρία Αλανιάδη οι οποίες παρουσίασαν τις εκδηλώσεις-δράσεις του Καρναβαλικού Εργαστηρίου.

Ακολούθησε εκτενής και τεκμηριωμένη ξενάγηση των επισκεπτών στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τα καρναβαλικά άρματα, το μέγεθος και την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στο εργαστήρι, και έκαναν πολλές ερωτήσεις για το Καρναβαλικό Εργαστήρι, το Πατρινό Καρναβάλι και τη σχέση του με την πόλη.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη στο Patras InnoHub.

Εκεί, αρχικά έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και στις εταιρείες που φιλοξενούνται ενώ ακολούθησαν παρουσιάσεις από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών σε θέματα Έρευνας και Ανάπτυξης, καθηγητή Νικόλαο Αβούρη, με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία στο Πανεπιστήμιο Πατρών: Η περίπτωση του ITTO», και τον διευθυντή του Mi-Cluster του Patras InnoHub κ. Δημήτρη Παπαηλιού με θέμα «Corallia Clusters Initiative: Ένας καταλύτης καινοτομίας που προωθεί την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Στο τέλος της ημέρας έγιναν παρουσιάσεις από τρεις συνολικά εταιρείες που φιλοξενούνται στους χώρους του Patras InnoHub. Οι τρεις επισκέψεις και οι παρουσιάσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκειά τους αποτέλεσαν τη βάση για την «Προετοιμασία της Αναφοράς του Study visit της Πάτρας» μεταξύ των εταίρων του InCompass, όπου όλοι οι εταίροι επισήμαναν και ανάλυσαν τις καλές πρακτικές που εντόπισαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Επικεφαλής Εταίρος (επικοινωνία)

Andrew Mackenzie

Project Manger: Centre for Creative & Digital Industries

[email protected]

Dundee College

Graham Street Campus

Dundee DD4 9AD

Tel: +44 1382 834834 Ext. 6184

Mob: +44 7973 208 164

 Το έργο InCompass

Ο στόχος του έργου InCompass είναι η υποστήριξη της οικονομικής βιωσιμότητας των θερμοκοιτίδων νεοσύστατων επιχειρήσεων και η ανάπτυξη και διαμοίραση καινοτόμων μεθόδων για την απεξάρτηση από την κρατική χρηματοδότηση. Το αντικείμενο του έργου, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας «INTERREG IVC», είναι η ενημέρωση και η συνεργατική ανάπτυξη πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα για πειραματισμούς, καινοτομία και επιχειρηματικότητα στις επιχειρήσεις με έμφαση στους δημιουργικούς κλάδους, και να τους επιτρέψει να παρέχουν έναν οδηγό για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας όπως αναφέρεται στην Ατζέντα της Λισαβόνας.

Η ιστοσελίδα του έργου είναι διαθέσιμη στο ακόλουθο link: www.incompassproject.eu. 

Το πρόγραμμα INTERREG IVC

Το INTERREG IVC είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την ΕΕ που βοηθά τις περιφέρειες της Ευρώπης να συνεργαστούν σε κοινά έργα. Τα έργα αυτά επιτρέπουν στις περιφέρειες να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους βοηθώντας τους να αναπτύξουν νέες λύσεις για οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.interreg4c.net.