OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο μοναδικό έργο που οδεύει προς την τελική φάση της ολοκλήρωσής του, πέντε μήνες πριν την υπογεγραμμένη σύμβαση και χωρίς ούτε ένα ευρώ υπέρβαση από τον αρχικό προϋπολογισμό του, το νέο λιμάνι του Αιγίου, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες της Περιφέρειας, τοπικούς φορείς και αιρετούς του Δήμου Αιγιάλειας και εκπροσώπους της εργολάβου εταιρίας.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί κατά 99%, καθώς απομένει μόνο η σήμανση και η δενδροφύτευση. Ένα έργο μείζονος σημασίας, το οποίο μελετήθηκε, επιβλέφθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ήταν ουσιαστικά η πρώτη σύμβαση έργου η οποία και υπεγράφη όταν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ο αιρετός Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
«Σήμερα δίνουμε ένα μήνυμα ευθύνης και συνέπειας αποδεικνύοντας πως σε μια περίοδο που όλοι έχουν σηκώσει τα χέρια, εμείς δουλεύουμε μεθοδικά και αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Θα πρέπει να δώσουμε ένα τέλος πλέον στη νοοτροπία που άφηνε μισοτελή τα έργα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας προσθέτοντας: «Το νέο λιμάνι του Αιγίου ήταν ένα έργο παρατημένο, μια πονεμένη ιστορία, το οποίο όμως θα δώσει πνοή και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Αιγιάλειας και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι μία πολύ καλή ημέρα για την περιοχή. Η κατασκευή του έργου έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 99% και προηγείται περίπου πέντε μήνες από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας ευχαρίστησε, τόσο τη Δημοτική Αρχή Αιγιάλειας για την συνδρομή της στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, όσο και τον εργολάβο αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον υπερβάλλοντα ζήλο και συνέπεια που επέδειξαν, ενώ πρόσθεσε πως πλέον θα δοθεί περισσότερο βάρος στα επόμενα έργα, όπως είναι ο ΧΥΤΑ, ο συλλεκτήριος αγωγός και η σύνδεση των τοπικών διαμερισμάτων με τον κεντρικό αγωγό.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε πως «η αξιοπιστία των υπηρεσιών και των υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τέτοιου είδους σωστές και επαγγελματικές συμπεριφορές, δείχνει πως η χώρα μπορεί και θα πάει μπροστά. Εμείς βλέπουμε τους Δήμους και τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ισότιμα και πορευόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Τα μεγάλα έργα στην Αιγιάλεια δίνουν αυτό το στίγμα».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής αναφέρθηκε, εκτός άλλων, και στη σημασία της έγκρισης της δαπάνης για τη μελέτη της σύνδεσης του νέου λιμένα Αιγίου με την Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, σημειώνοντας πως «αυτό θα συμβάλλει στην αποφόρτιση του κυκλοφοριακού ζητήματος με την έξοδο από την πόλη τον φορτηγών προς το κεντρικό οδικό δίκτυο».
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για εμάς, που περιμέναμε δεκαετίες και είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως είναι από τα σπάνια έργα που ολοκληρώνονται νωρίτερα και αξίζουν συγχαρητήρια στους υπεύθυνους», δήλωσε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Στάθης Θεοδωρακόπουλος.
Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Α. Κατσιφάρα, συνόδευαν οι αντιπεριφερειάρχες Γ. Αλεξόπουλος και Ν. Υφαντής, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Σ. Θεοδωρακόπουλος, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης και γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Παπακωνσταντίνου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στάθης Σταθακόπουλος και Νίκος Τσάνης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιγίου Πάνος Μπερούκας και η πρώην πρόεδρος Μαρία Τσουκαλά, ο Λιμενάρχης Αιγίου πλωτάρχης Λ.Σ. Κωνσταντίνος Κορίζης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.ΔΕ. Ιωάννης Μέγκας, η Ελένη Σπυράκη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Δ.Ε. και πρώην προϊσταμένη του τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και οι επιβλέποντες μηχανικοί.

Απομένουν μόνο οι εργασίες σήμανσης και φύτευσης νησίδων

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 που υπεγράφη η σύμβαση και ξεκίνησε το έργο από την ανάδοχο εταιρία, έως και σήμερα, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο το φυσικό αντικείμενο (κατά 99%), το οποίο περιλαμβάνει τα βασικά έργα επιδομής, οι εργασίες ολοκλήρωσης του κυρίως λιμένα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα καθώς και την κατασκευή κρηπιδώματος το οποίο διαμορφώνει το νότιο όριο του χερσαίου χώρου του λιμανιού.
Ο νέος λιμένας έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει δύο επιβατηγά πλοία και ένα φορτηγό πλοίο. Πλέον απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου μόνο η τοποθέτηση της σήμανσης και διαγράμμισης καθώς και η φύτευση των νησίδων, η οποία θα υλοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο λόγω της καταλληλότητας της εποχής για αυτή την εργασία.
Συμβατική ημερομηνία περαίωσης και παράδοσης του έργου, με προϋπολογισμό περίπου 5.458.823 εκατ. ευρώ, είναι η 15η Νοεμβρίου 2013, ενώ μέχρι στιγμής η απορρόφηση βρίσκεται στο 99% του συνολικού ποσού.