tsigris 2Με αφορμή την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Αιγιάλειας, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ελληνικός τουρισμός περνάει μεγάλη κρίση. Εκατοντάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και άλλες του τουριστικού τομέα, έχουν βάλει λουκέτο, ενώ άλλες υπολειτουργούν και κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν, χιλιάδες επαγγελματίες που απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία έχουν μείνει χωρίς δουλειά, ενώ πολλοί άλλοι βιώνουν καθημερινά το φόβο απώλειας της εργασίας τους και ανησυχούν για το μέλλον.

Η οικονομική κρίση έπληξε τους Έλληνες στερώντας τους τη δυνατότητα να πηγαίνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές, η παύση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας αποστέρησαν από τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές οδηγώντας παράλληλα σε μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε αύξηση του τουριστικού προϊόντος.

Η Αιγιάλεια είναι ο τόπος μας και για αυτό θέλουμε και πρέπει να αναπτυχθεί. Είναι όμως και ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και για αυτό μπορεί και αξίζει να αναπτυχθεί. Η τοπική ανάπτυξη της Αιγιάλειας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η τουριστική της ανάπτυξη.

Μία από τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Αιγιάλεια θα πρέπει να είναι η θέσπιση προγραμμάτων αύξησης του τουρισμού και της παραθεριστικής κατοικίας.

Τα προγράμματα αυτά για την αύξηση του τουρισμού θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια στο τόπο μας.

Η Αιγιάλεια με τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί να γίνει τόπος προσέλκυσης τουρισμού, τόσο θερινού λόγω των αμέτρητων παραλιών της όσο και χειμερινού λόγω του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων. Οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές του τόπου μας μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών.

Η αύξηση του τουρισμού και κυρίως η καθιέρωση ενός τόπου ως τουριστικού θέρετρου δεν εξαρτάται μόνο από τις φυσικές ομορφιές ενός τόπου. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως δεν αρκούν. Η Αιγιάλεια έχει, όμως, πολλά περισσότερα.

Στην Αιγιάλεια μπορούν να αναπτυχθούν μια σειρά από νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, τουρισμός υγείας και ευεξίας, αγροτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός.

Στην Αιγιάλεια μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός υπαίθρου, αφού ο επισκέπτης μπορεί να απολαμβάνει τα πανέμορφα τοπία της συνδυάζοντας δραστηριότητες κοντά στη φύση, όπως ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία και γενικά περιήγηση στη φύση.

Η Αιγιάλεια μπορεί με τις κατάλληλες ενέργειες να καταφέρει να γίνει και κέντρο διοργάνωσης διεθνών συνεδρίων και άλλων συναντήσεων.

Απαιτείται πρόγραμμα για τη βιώσιμη διαχείριση του τουρισμού, σχέδιο για ταχεία αύξηση των επισκεπτών, παράλληλα όμως πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον και να ενδυναμωθεί η μακροπρόθεσμη προοπτική της Αιγιάλεια.

Η τουριστική πολιτική δεν βασίζεται μόνο στις ωραίες εικόνες. Χρειάζεται σχέδιο, στρατηγική και πολύ δουλεία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο…»._