rowcrymbar518cb74627469… εκπλήξεις έρχονται το επόμενο διάστημα για τους οδηγούς στην Πατρών – Κορίνθου αλλά και στην Κορίνθου – Ελευσίνας. Όπως έγραψε την Δευτέρα το thebest.gr σύντομα τα διόδια της εθνικής οδού Ελευσίνας – Κορίνθου – Πατρών (Ελευσίνα, Ισθμός, Ζευγολατιό, Ρίο) πρόκειται να γίνουν αμφίπλευρα, δηλαδή οι οδηγοί θα πληρώνουν και στις δύο κατευθύνσεις (μπαίνοντας και βγαίνοντας από τους σταθμούς διοδίων). Ταυτόχρονα, προβλέπεται από την σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην παραχωρησιούχο Κοινοπραξία («Ολυμπία Οδός») και το ελληνικό δημόσιο η χρέωση να γίνεται ανά χιλιόμετρο αλλά και να εγκατασταθούν και νέοι σταθμοί διοδίων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «Ολυμπία Οδός» προτίθεται να κάνει χρήση δικαιώματος της που απορρέει από την σύμβαση για την εγκατάσταση ενός ακόμη σταθμού διοδίων στο κομμάτι από την Πάτρα ως το Ζευγολατιό, με πιθανότερη τοποθεσία στην περιοχή των Νικολείκων στην Αιγιάλεια. Και αυτό γιατί σκοπός της εταιρείας είναι να εισπράττει διόδια και από την ενδιάμεση κυκλοφορία, δηλαδή απ’ όσους οδηγούς σήμερα μπαίνουν, λόγου χάρη από τον Λόγγο και βγαίνουν στο Κιάτο, χωρίς να συναντούν μπροστά τους σταθμό διοδίων και χωρίς να πληρώνουν.
Με την εγκατάσταση του νέου σταθμού διοδίων ο οδηγός που θα θέλει να πάει στην Αθήνα θα πληρώνει πέντε φορές. Στο Ρίο, στα Νικολεϊκα, στο Ζευγολατιό, στον Ισθμό και στην Ελευσίνα καθώς θα έχει τεθεί σε ισχύ και το μέτρο της αμφίπλευρης λειτουργίας των διοδίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σύστημα πληρωμής διοδίων θα συνοδευτεί από την εφαρμογή της πρόβλεψης για ανά χιλιόμετρο χρέωση των οδηγών.
Τι λέει, όμως, επ’ αυτού η σύμβαση;
«Η χρέωση για τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου καθορίζεται με βάση σταθερής τιμής ανά χιλιόμετρο, η οποία αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει 23% ΦΠΑ, ενώ αυξάνεται σταδιακά, ανάλογα με τα γεγονότα που περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης που κυρώθηκε με νόμο. Αυτά έχουν αποδοθεί, ακόμη και πριν από την ανάθεση του Έργου και ήταν ο τρόπος με τον οποίο το κράτος όρισε την τιμολογιακή πολιτική του. Δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του Παραχωρησιούχου ο καθορισμών των τελών διοδίων.
Η τιμή ανά χιλιόμετρο έχει ορισθεί σε € 0.04/χιλιόμετρο (σε τιμές 2003, χωρίς ΦΠΑ), που σήμερα (2011) αντιστοιχεί σε περίπου € 0.06/χιλιόμετρο, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και του ΦΠΑ. Αυτό το ποσοστό είναι από τα χαμηλότερα για τους αυτοκινητόδρομους με διόδια σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, χώρες που έχουν επιλέξει να χρηματοδοτήσουν το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων τους με διόδια (όπως η Ελλάδα)», διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της «Ολυμπίας Οδού».
Δηλαδή, αν ισχύσει το 0.06 ευρώ ανά χιλιόμετρο (και δεν αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω…) το κόστος των διοδίων από την Πάτρα ως την Ελευσίνα θα υπερβαίνει τα 12 ευρώ. Και 12 ευρώ για την επιστροφή…
Αυτά, φυσικά, δεν ειπώθηκαν στην πρόσφατη «φιέστα» Σαμαρά και Βενιζέλου στην «Ολυμπία Οδό»…