IMG_6894Τη Δευτέρα 20 Μαΐου στο χώρο του Πολυτεχνείου στο Αίγιο, σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας που άνοιξε με την Ειρήνη Παππά να απαγγέλει τα «Κεριά» του Κ.Π.Καβάφη και έκλεισε με τη συγκλονιστική φωνή του Σον Κόνερι στην «Ιθάκη» του Αλεξανδρινού ποιητή, έγινε η παρουσίαση του βραβευμένου από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» μυθιστορήματος «Μεθυσμένα καράβια» της Βικτωρίας Αγγελοπούλου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ.

Η Αλεξάνδρεια, ο καβαφικός τόπος όπου διαδραματίζεται μέρος της μυθιστορηματικής πλοκής, συνδέει την παρουσίαση του βιβλίου της Β.Αγγελοπούλου με το «2013 – έτος Κ.Π.Καβάφη».

Για τον Καβάφη και την ποίησή του μίλησε ο Σπύρος Παρίσης (Διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου) ενώ τη φιλολογική ανάλυση του βιβλίου έκανε ο Κωνσταντίνος Κλάγκος (Φιλόλογος, Πρόεδρος ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός, Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιάλειας»). Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η Πέπη Σπηλωτοπούλου (Δημοσιογράφος) και ο Ανδρέας Αρβανίτης (Ηθοποιός). Εκ μέρους της διοργανώτριας Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αιγιάλειας την εκδήλωση προλόγισε η σύμβουλος της Δ.Κ. και φιλόλογος Μαρία Καβούνη.

Υπόθεση του μυθιστορήματος

Πρόκειται για την ιστορία μιας νεαρής πιανίστριας, η οποία στην προσπάθεια αναζήτησης του γενεαλογικού της δένδρου στην Αίγυπτο, έρχεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις συνείδησης. Στην Όαση Σίουα η νεαρή βιώνει τον απόλυτο έρωτα, στο Κάιρο ψυχανεμίζεται τα αρχαία μυστήρια, και στην Αλεξάνδρεια γνωρίζει την οδύνη της απώλειας, το μίσος και την απόγνωση που την οδηγούν σε ψυχολογική και σωματική κατάρρευση.

Με την εξέλιξη του μύθου, τα γεγονότα και τα πρόσωπα που κινούνται γύρω της, αναπτερώνουν το ηθικό της και την ωθούν προς δύο κατευθύνσεις. Πλαγίως στο μονοπάτι της ανεύρεσης του φυσικού της προγόνου και καθέτως στη γνώση του πραγματικού της γεννήτορα, μυώντας τη σε απόκρυφες αλήθειες ζωής. Ταυτόχρονα, οι περιγραφές των τοποθεσιών και οι ιστορικές αναδρομές, δίνουν τη δυνατότητα στη φαντασία του αναγνώστη να εξεγερθεί και να μεταφερθεί στο χθες, στο παρόν, στο αύριο και στο διηνεκές.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Βικτωρία Αγγελοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε το επάγγελμα της συμβολαιογράφου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου Πάτρας από το 1999 έως και το 2002 και του τέως Δήμου Ρίου από το 2007 έως και το 2009, όπου κατοικεί μόνιμα με το σύζυγό της Κωνσταντίνο Τσερμπίνι.

Ως μέλος του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας, οργάνωσε το 1995 την πρώτη Καρναβαλική Θεατρική Ομάδα διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας τα έργα: «Ο Βαπτιστικός», «Ορνιθοσκαλίσματα», «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», «Ο Τελευταίος Σφουγγοκωλάριος», «Μπουμ – ταράτα – τζούμ».

Ως μέλος του Ερασιτεχνικού Θιάσου «Ρεφενέ», διασκεύασε και σκηνοθέτησε τα έργα: «Γιαννούλα η Κουλουρού», «Τα μέλη του Σώματος» και «Άνζουλος και Μαριεττίνα», για το οποίο απέσπασε Α΄ Βραβείο Σκηνοθεσίας και Α΄ Βραβείο Διασκευής Κειμένου στο Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ Θεάτρου Καρδίτσας.

Προηγούμενα έργα της:

– Συγνώμη που σου είπα ψέματα, Λιβάνης, 2003

– Η κόκκινη βαλίτσα του έρωτα, Λιβάνης, 2008