IMG_0622αίτημα του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για ένταξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος με τίτλο «Πιλοτικό Πρόγραμμα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος». Ο κ. Κατσιφάρας επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή το αρμόδιο Υπουργείο, όπου και συναντήθηκε με τον κ. Παναγιωτόπουλο, εκφράζοντάς του τη βεβαιότητα πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ο μόνος φορέας κρατικός ή αυτοδιοικητικός, στο σύνολο της χώρας, που διαθέτει ολοκληρωμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και κοστολογημένη μελέτη. Από τη μελέτη που κατατέθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκύπτει πως η οικονομική κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα τη «ζήτηση» για κοινωνική προστασία στην περιοχή, η οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Περιφέρεια δεν είναι ικανοποιητική, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας παρέδωσε στον κ. Παναγιωτόπουλο ολόκληρη την μελέτη που έχει γίνει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Επιστημονικό Υπεύθυνο Μάνο Ματσαγκάνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας η Περιφέρεια πλήττεται βάναυσα από τις συνθήκες της κρίσης, όπως αυτή παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, και τη σημασία που έχει για την περιοχή η εφαρμογή αυτού του προγράμματος, ενώ ήδη για την προσπάθεια αυτή, έχουν ενημερωθεί αρχηγοί κομμάτων, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, κόμματα, Δήμαρχοι, Επιμελητήρια και άλλοιφορείς, τους οποίους η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει και αρωγούς.
«Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι εκτός από τα επίπεδα φτώχειας έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας. Πρέπει να στηρίξουμε τη ρευστότητα στην αγορά, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να μειώσουμε τα ποσοστά ανεργίας, ιδίως στους νέους, αλλά και να φέρουμε την ανάπτυξη στην περιοχή» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας πως είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εφαρμογή πιλοτικά αυτού του προγράμματος στην Περιφέρεια.
Τη συγκεκριμένη μελέτη είχε εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος και είχε παρουσιάσει το σύνολό της τον Δεκέμβριο του 2012.