papanikolou works1 (900 x 802)Παραλογισμός «Παπανικολού» Η έναρξη των έργων δείχνει το μέγεθος τους προβλήματος Η επεισοδιακή έναρξη των εργασιών για το ΧΥΤΑ στη θέση «Παπανικολού» αποκάλυψε και στους πλέον δύσπιστους τι συμβαίνει.

Η εικόνες από το χωρίο Δαμακίνι (το οποίο, μαζί με το Σαλμενίκο, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ΧΥΤΑ) δείχνουν τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα:

– Ένας ΧΥΤΑ μέσα σε μια παραγωγική και πανέμορφη περιοχή γεμάτη αμπέλια και καλλιέργειες
– Ένας ΧΥΤΑ που «κρέμεται» πάνω από την κοίτη του ποταμού Φοίνικα
– Ένας ΧΥΤΑ κάτω από έναν καταρράκτη και πάνω στην ενεργό κοίτη ενός μικρού ρέματος που κατά καιρούς (όπως στις 6 Φεβρουαρίου 2012) «κατεβάζει» μεγάλες ποσότητες νερού (αναγκαστικά σχεδιάσαμε την κοίτη διότι έχει πλέον μπαζωθεί).

Είναι βέβαιο ότι ένα ελαστικό δοχείο με σκουπίδια τοποθετημένο πάνω σε πηγές και ρέμα, κάτω από καταρράκτη και πάνω από ένα ποτάμι (κάτι τέτοιο θα είναι ο ΧΥΤΑ Παπανικολού) δεν θα αντέξει. Ήδη, γλυκό νερό έχει φτάσει στην επιφάνεια σε τουλάχιστον δύο σημεία των επιχωματώσεων.

Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν έχει καταστεί αρκετό για να αλλάξει η κατάσταση. Μοναδικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν το έργο είναι «μα, αφού φτάσαμε μέχρι εδώ και ξοδέψαμε για απαλλοτριώσεις, να σταματήσουμε;». Η απάντηση είναι «δεν θα είναι ακόμη χειρότερο να ξοδέψουμε επιπλέον δημόσιο χρήμα για ένα έργο που σίγουρα θα καταλήξει σε περιβαλλοντική καταστροφή;».

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου