samaras-ypoyrgiko2013Με …Μεγάλες Προσδοκίες για σημαντικές συμφωνίες αναχωρεί ο Σαμαράς  Συνεχείς επαφές με μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει από το πρωί χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει της αναχώρησή του για την Κίνα σήμερα Τετάρτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθαν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ είχε σνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα αναχωρήσει για Κίνα σήμερα Τετάρτη και θα παραμείνει μέχρι τις 19 Μαΐου. Στο επίκεντρο του ταξιδιού του θα βρεθεί η προσέλκυση κεφαλαίων.

Ο πρωθυπουργός θα φθάσει στο Πεκίνο αύριο Πέμπτη το πρωί και θα μιλήσει στην κινεζική Ακαδημία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ και την επόμενη ημέρα θα μιλήσει στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το ελληνοκινεζικό επιμελητήριο. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στην απαγορευμένη πόλη και στο Σινικό Τείχος. Το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνεται στην πόλη Χαντ Τσόου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη όπου και θα παραστεί σε επιχειρηματική συνάντηση με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική σχέση της Ελλάδας με τη Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παράλληλα με την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων στη χώρα μας και την ώθηση στις διμερείς επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές.

Ο κ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Έμφαση στον Τουρισμό δίνει ο Αντώνης Σαμαράς που ζήτησε συστράτευση δυνάμεων για την ανάκαμψη της χώρας

Έκκληση σε κάθε επαγγελματία και κάθε πολίτη να βοηθήσουν για την καλή εικόνα της Ελλάδας κατά την τουριστική περίοδο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε δήλωσή του, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως φέτος θα έχουμε 17 εκατ. τουρίστες, κάτι που «είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, ρευστότητα και χρήμα για την αγορά, καθώς και καινούργιες, υγιείς θέσεις εργασίας».

«Ο τουρισμός και η εικόνα της χώρας δεν είναι μόνον ευθύνη της πολιτείας. Είναι ευθύνη όλων μας, πολιτείας, επαγγελματιών, επιχειρήσεων, αλλά κυρίως των ίδιων των πολιτών» τόνισε, σημειώνοντας:

«Για να έχουμε και του χρόνου τόσους και ακόμα περισσότερους τουρίστες, θα πρέπει να προσέξουμε την ποιότητα των υπηρεσιών, την ποιότητα των προϊόντων μας, των ελληνικών μας προϊόντων, τις τιμές, την ασφάλεια των επισκεπτών και το να είναι οι πόλεις μας και οι παραλίες μας καθαρές».

«Παρακαλώ όλους τους Έλληνες, σήμερα, επαγγελματίες, τοπική αυτοδιοίκηση, τον κάθε Έλληνα πολίτη, για το καλό της πατρίδας να βοηθήσουν, ώστε να ακτινοβολήσουμε όλοι μας στους ξένους τον καλύτερο εαυτό μας. Να αναγνωριστεί απ’ όλους η Ελλάδα ως ομορφιά, ως ποιότητα, ως πολιτισμός, ως ευγένεια, ως φιλοξενία. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε αυτό το μεγάλο που θέλουμε να φτιάξουμε για το αύριο μας, για το αύριο των παιδιών μας. Και όλοι μαζί αυτό το σχέδιο μπορούμε να το πετύχουμε. Θα το πετύχουμε για το μέλλον των παιδιών μας» υπογράμμισε.

…Αντιστροφή κλίματος

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε B- από CCC, με σταθερή μάλιστα προοπτική.

Ο Οίκος εκτιμά η ελληνική οικονομία βρίσκει νέο σημείο ισορροπίας, το σχέδιο της «εσωτερικής υποτίμησης» αρχίζει να αποδίδει και υπάρχει «ξεκάθαρη πρόοδος» στην εξάλειψη των διπλών ελλειμμάτων (δημοσιονομικό και εξωτερικών συναλλαγών).

Εντούτοις, η Fitch σημειώνει ότι «το κόστος ήταν μεγάλο, σε όρους χαμένης παραγωγής, υψηλής ανεργίας και η ικανότητα για ανάκαμψη παραμένει αμφίβολη».

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημπληρώνει ο οίκος αξιολόγησης, «η μείωση του χρέους και η χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους οδήγησαν την οικονομική εμπιστοσύνη σε υψηλό τριών ετών και ο κίνδυνος για έξοδο από την Ευρωζώνη απομακρύνθηκε».

Εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο η εκταμίευση της διπλής δόσης

Το Eurogroup αποφάσισε όπως έχει γράψει ο «Ημ» την εκταμίευσης διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα γίνει τελικώς τμηματικά –εντός των επόμενων ημερών και μέσα στον Ιούνιο θα δοθούν τα ποσά– και θα συνδεθεί με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του οικονομικού προγράμματος.

Όπως αποφασίστηκε, τα 4,2 δισ. ευρώ θα δοθούν «εντός των επόμενων ημερών» μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και των προαπαιτούμενων πράξεων (prior actions). Τον Ιούνιο θα εκταμιευτούν άλλα 3,3 δισ. ευρώ τα οποία συνδέονται με την υλοποίηση στόχων του προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.

Όπως άλλωστε έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η τρόικα θα επιστρέψει πλέον τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου λήγει ελληνικό ομόλογο που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup «σημειώνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έκανε περαιτέρω σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των δημοσιονομικών και των δομικών μεταρρυθμίσεων». Ακόμη προσθέτει ότι οι ελληνικές Αρχές δείχνουν «ισχυρή δέσμευση» για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η Ελλάδα, αναφέρει ακόμη το Eurogroup, ανακτά με ταχύτητα την ανταγωνιστικότητά της.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης δόσης, που είναι 3 δισ. ευρώ, και σημειώνει ότι η χώρα υλοποίησε όλες τις προαπαιτούμενες πράξεις.