SONY DSCΜε μια χαρούμενη συναυλία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας που φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου στο Πάρκο Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο και το οποίο οργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας. Το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ ήταν “Περιβάλλον-Ανακύκλωση” και τα έργα των μαθητών που συμμετείχαν ανήκαν στις κατηγορίες: Κατασκευή, Κολάζ, Βίντεο, Φωτογραφία και Γκράφιτι. Συνολικά 31 δημιουργίες μαθητών από 12 σχολεία της Αιγιαλείας, εκτέθηκαν και απέσπασαν πολύ θερμή κριτική για την πρωτοτυπία των ιδεών και τις όμορφες λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά.

Πρόκειται για έναν καινούργιο θεσμό που καθιερώνει η ΔΗΚΕΠΑ με την συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, μιας και η επιτυχία της διοργάνωσης φαίνεται πως αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα για τη συνέχεια.

Οι συμμετέχοντες μαθητές που ξεπέρασαν τους 230, δημιούργησαν τα καλλιτεχνικά τους έργα είτε ως μέλη ομάδων είτε με ατομικές συμμετοχές και συγκεκριμένα επρόκειτο για μαθητές από τα εξής σχολεία: Δημοτικό Σχολείο Αβύθου, Δημοτικό Σχολείο Τεμένης, Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα, 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας, 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, 2ο Γυμνάσιο Αιγίου, 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου και 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου.

Την κριτική επιτροπή του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Δημιουργίας αποτέλεσαν οι:
-Γιάννης Θεοφανόπουλος, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου.
-Βασίλης Μανουηλίδης, μέλος Δ.Σ. ΔΗΚΕΠΑ.
-Θεμιστοκλέους Ελωΐζος, Απόφοιτος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
-Νίκος Ζησιμόπουλος, πτυχιούχος ηλεκτρονικός, ερασιτέχνης φωτογράφος.
-Βασίλης Λιακόπουλος, γλύπτης.
-Ραμπαβίλα Λαμπρινή, απόφοιτη Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αθήνας (Σ.Τ.Ε.), fruits and vegetables carving decorator.
-Κουτσαντώνης Τάκης, ελεύθερος επαγγελματίας, ερασιτέχνης φωτογράφος.

Τα πέντε έργα που βραβεύτηκαν, μετά από την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής, ήταν τα εξής:

Κατηγορία Κατασκευής: “Ανακύκλωση για μουσικούς” από το Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας
Κατηγορία Φωτογραφίας: Πάπουλης Παναγιώτης από το 1ο ΓΕΛ Αιγίου
Κατηγορία Video: “Μέσα από τα συντρίμμια” από το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου
Κατηγορία Graffiti: “Ανακύκλωση” από το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου
Κατηγορία Κολάζ: “Ανακυκλώστε…σώστε τη γη” από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου

Σημειώνεται πως υπήρξε πολύ μικρή διαφορά ψήφων ανάμεσα στα έργα, καταδεικνύοντας έτσι το δύσκολο έργο της κριτικής επιτροπής, μια και όλα τα δημιουργήματα ήταν έξοχα τόσο σε σύλληψη όσο και σε αποτέλεσμα.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου φιλοξενήθηκαν και άλλες εκδηλώσεις που πλαισίωσαν το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας. Συγκεκριμένα:

-Παρουσιάστηκε μια πρωτότυπη υπαίθρια έκθεση μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά. Η ορχήστρα αποτελείτο από βιολιά φτιαγμένα από παλιά τζιν παντελόνια, κιθάρες από χαρτί, πιάνα από ύφασμα και όλα χρηστικά και όχι διακοσμητικά, φτιαγμένα από τους κατασκευαστές οικολογικών μουσικών οργάνων Χρήστο Τσόνια και Αρετή Καρρά.

-Δημιουργικό Ανοιχτό Εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά. Άχρηστα αντικείμενα όπως πλαστικά μπουκάλια, καλώδια, χαρτιά κ.α. μεταμορφώθηκαν σε ευφάνταστα μικρά έργα τέχνης από τον γλύπτη Βασίλη Λιακόπουλο και την εικαστικό Χριστίνα Παπαζαχαροπούλου.

-Ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, σε συνεργασία με το κατάστημα “Κωτσόβολος”, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Αρκετοί δημότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έφεραν διάφορες χαλασμένες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, παλιές οθόνες, φορητούς υπολογιστές, modems, μπαταρίες και λοιπό εξοπλισμό, που θα πάνε για ανακύκλωση. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Αιγίου.

-Το Μαθητικό Περίπτερο φιλοξένησε τη σχολική εφημερίδα δράσης και έκφρασης του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, μια πολύ ενδιαφέρουσα και καλαίσθητη έκδοση της ομάδας “Πράσινοι Φίλοι”.

-Την Κυριακή 21 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική-ψυχαγωγική δραστηριότητα για παιδιά Δημοτικού Σχολείου, με την ευγενική συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.). Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με την ιδέα της ανακύκλωσης μέσα από ομαδικά παιχνίδια όπως παζλ, φιδάκι, κυνήγι χαμένου θησαυρού, κρίκοι, ψάρεμα, στόχος κλπ., λαμβάνοντας συμβολικά δωράκια και ενημερωτικό υλικό. Στις 12 το μεσημέρι έγιναν οι απονομές των βραβείων και επαίνων συμμετοχής και στις 7 το απόγευμα, τα μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά της ArtEcoBand, μπάντας από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, πήραν ζωή από μαθητές του Πρότυπου Ωδείου Αιγίου και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας Αιγιαλείας.

Στο χώρο του πάρκου τις μέρες του Φεστιβάλ λειτούργησε πασχαλινό παζάρι για την ενίσχυση του έργου του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.

Μέγας χορηγός του Μαθητικού Φεστιβάλ ήταν η επιχείρηση “Χαλκιάς Παναγιώτης-Ανακύκλωση Ελίκης, υπηρεσίες ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων (τηγανέλαια)” και χορηγοί οι επιχειρήσεις: “Κωτσόβολος-Αίγιο”, “Revoil-Μπαβιόλης Γεώργιος και ΣΙΑ Ο.Ε.”-Καμάρες Αιγιαλείας, Rosa Negra restaurant bar-Παραλία Αιγίου, Γιούπης Χαρτικά και “Pc Support” Νίκος Σκούρας-Πετμεζά, Αίγιο.