iatrosΤα ψέματα των κυβερνώντων μας, έχουν προ πολλού ήδη φτάσει στο απόγειό τους, στο γκροτέσκο. Ο κόσμος έχει αρχίσει να εξοικειώνεται σε αυτή τη διαρκή λάσπη και το συνειδητό ψεύδος της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού και πλέον ότι ακούει από τα ΜΜΕ σαν κυβερνητικές αποφάσεις για οικονομική πολιτική, για δημόσια έργα, για θέσεις εργασίας, για εξορθολογισμό σε Παιδεία και Υγεία, το αντιστρέφει για να του δώσει το πραγματικό νόημα της εξαγγελίας, όντας σίγουρος ότι κάθε πομπώδης αναφορά συνεπάγεται και νέα εξοντωτικά μέτρα που συντηρούν αυτό τον φαύλο κύκλο, με προσδοκώμενο αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση και φτωχοποίηση της κοινωνίας, προς όφελος μιας χούφτας τραπεζιτών και άλλων διεθνών αρπακτικών.
Στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας όλοι μας είτε άμεσα είτε έμμεσα, έχουμε πάρει μια γεύση για το που οδηγούν οι κρατούντες όλο το οικοδόμημα. Στην καταστροφή. Είναι ανάλγητοι. Επιλογή τους είναι η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Πως θα το πετύχουν αυτό; Μα με όλα τα μέτρα που ήδη έχουν πάρει και παίρνουν καθημερινά.
Η συνεχώς διογκούμενη ανεργία και ύφεση δημιουργούν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στη συνοχή της κοινωνίας.
Η ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων δημιουργεί μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση που μόνο σε περιόδους πολέμου συναντάται.
Δεν υπάρχει ούτε ένα Νοσοκομείο σε όλη την επικράτεια χωρίς τρομακτικά προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας, με ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικά, σε φάρμακα, σε οργάνωση, και με τελικό αποτέλεσμα την ψυχολογική εξόντωση του ήδη νοσούντα χρήστη υπηρεσιών υγείας, που αργά και βασανιστικά οδηγείται στην καλύτερη περίπτωση στην απόγνωση.
Τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερικά Αγροτικά Ιατρεία και τις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τις υποβαθμίζουν, τις υπολειτουργούν, και τις απαξιώνουν συνειδητά για να τις οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμό τους.
Τα ιδιωτικά ιατρεία δεν βγάζουν πλέον ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, πολλά από αυτά κλείνουν ενώ κατά χιλιάδες κύρια νέοι γιατροί και όχι μόνο αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
Γιατροί του ΕΣΥ με 20 και 30 χρόνια υπηρεσίας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά λόγω των συνεχών μειώσεων των αποδοχών τους. Έχει φτάσει να αποτιμάται προς 4 ευρώ η κάθε ώρα εφημερίας και με αβέβαιη ακόμη και την πληρωμή αυτής της εξευτελιστικής αποζημίωσης.
Από 1.4.13 οι αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη για το σύνολο των χρονίως πασχόντων ασθενών. Έφτασε η συμμετοχή ακόμα και στο 50% σε θεραπευτικές κατηγορίες. Ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα για παράδειγμα, που είχαν μηδενική συμμετοχή στο σύνολο των αντιψυχωσικών φαρμάκων, τώρα αν και θεωρητικά είναι και πάλι μηδενική η συμμετοχή, με λαθροχειρία μεταξύ λιανικής τιμής και ασφαλιστικής τιμής τους εξαναγκάζουν να πληρώνουν και 50% συμμετοχή σε πανάκριβα φάρμακα που πολλές φορές δεν έχουν και αντίγραφα. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των ασθενών θα σταματήσουν εκ των πραγμάτων τις θεραπείες τους με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τους ίδιους αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς με AIDS αλλά και άλλες κατηγορίες ασθενών ενώ στο σύνολο των ασφαλισμένων είναι σημαντική η αύξηση της συμμετοχής. Και όλα αυτά τα παρουσίασαν σαν εξορθολογισμό στην φαρμακευτική δαπάνη.
Καθημερινά μας κατακλύζουν με εγκυκλίους, ΦΕΚ, Υπουργικές αποφάσεις που μοναδικό σκοπό έχουν την ακόμα πιο δραστική μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ένα πρόσφατο ΦΕΚ που ασφαλώς και είναι μέσα στα πλαίσια συνεχούς βιομηχανικής παραγωγής αποφάσεων, για περιορισμό στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από 8.4.13 αφορά την συνταγογράφηση των πραζολών. Πρόκειται για θεραπευτική κατηγορία που ουσιαστικά έχει εξαλείψει τις γαστρορραγίες την τελευταία 20ετία. Θα ξαναγεμίσουν οι χειρουργικές κλινικές, στην ήδη επιφορτισμένη λειτουργία τους, με βαριά περιστατικά και με δυσθεώρητο κόστος στη νοσηλεία.
Οι πολίτες αυτής της χώρας παραζαλισμένοι από τα συνεχή οικονομικά χτυπήματα και την άθλια συντονισμένη προπαγάνδα τρομοκρατίας και εκφοβισμού, που εκπορεύεται από την πλειοψηφία των μεγάλων ΜΜΕ για ακόμα χειρότερες μέρες αν δεν υποκύψουμε στη μια μοναδική και αλάνθαστη για το καλό μας ΜΕΡΚΕΛ, αρχίζουν να παραιτούνται από την αισιοδοξία της ζωής, που είναι η βάση για κάθε είδους δημιουργία, και σε ένα σημαντικό βαθμό παραμελούν και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την σωματική τους υγεία και ακεραιότητα. Σήμερα η ζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα να προσέρχονται στα νοσοκομεία όλο και περισσότεροι ασθενείς αρρύθμιστοι, σε κακή κατάσταση, με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους και με σημαντικά αυξημένο το κόστος νοσηλείας.
Όλη η κοινωνία συντονισμένα πρέπει να αντισταθεί στην κατεδάφιση του εναπομείναντος προβληματικού συστήματος υγείας και να εξαναγκάσει την πολιτεία σε αλλαγή πλεύσης στην υγεία και κοινωνική πρόνοια με άμεση προτεραιότητα στην θεσμοθέτηση νόμων για πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων από το ΕΣΥ, καθώς και την κατάργηση όλων εκείνων των νομοθετημάτων που δυσκολεύουν και προσβάλουν ακόμα περισσότερο την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Αίγιο 7.4.13

Κοίλιας Σωτήρης

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου