epimelitirio newΜε την παρούσα αναφερόμαστε, στην απάντηση που δώσατε στο κοινοβούλιο, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαϊας κ. Τσούκαλη, όσον αφορά το ζήτημα του εμπορικού τμήματος του νέου λιμένα Πατρών.

Στην απάντησή σας ορθώς αναφέρετε ότι η λιμενική πολιτική χαράσσεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας, και ιδιαίτερα από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, η οποία έχει και την ευθύνη για την προώθηση του έργου.

Μας έκανε εντύπωση όμως η αναφορά σας, ότι σύμφωνα με πληροφορίες σας ο εμπορικός λιμένας δεν απαιτείται να είναι λιμένας εμπορευματοκιβωτίων, παρά τις αντίθετες πληροφορίες που έχουμε εμείς από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας, που σχεδιάζει το έργο ως αμέσου προτεραιότητας.
Και δώσατε ιδιαίτερη έμφαση στην μελέτη βιωσιμότητας που σίγουρα είναι απαραίτητη, καθώς το έργο είναι διεθνούς σημασίας με δεδομένο ότι τι λιμάνι της Πάτρας ανήκει στα Διευρωπαϊκά δίκτυα.

Είχαμε την εντύπωση πως θα υπήρχε σχετική τοποθέτηση και αντίδραση από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και από την πολιτική εκπροσώπηση της περιοχής, όμως δεν έγινε και θεωρήσαμε σκόπιμο να σας εκφράσουμε εγγράφως την θέση μας.
Αρχικά θα πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει όμως βιωσιμότητα και τι στοιχεία θα λάβουν υπόψιν οι μελετητές που θα τους ανατεθεί το έργο, καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να σας απασχολήσει ιδιαίτερα.

Στα πλαίσια αυτά, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, καθώς το Επιμελητήριό μας, συμμετείχε με προτάσεις σε όλα τα στάδια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν, αλλά και στο στάδιο της προετοιμασίας μας για την λειτουργικότητα του εμπορικού λιμανιού.

1. Στα πορίσματα της έκθεσης αξιολόγησης του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο 2013 το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο κεφάλαιο Δ.2.5. αναφέρεται στην ανάδειξη των υπηρεσιών διεθνούς εμπορίου και μεταφορών μεγάλων αναπτυξιακών έργων μεταφορών.
Ως προωθητική ενέργεια για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ώστε να καταστεί πραγματική νότια Δυτική πύλη της χώρας αναφέρει ως έργο αμέσου προτεραιότητας, τον προγραμματισμό και υλοποίηση του εμπορικού τμήματος του λιμένα Πατρών, με ορίζοντα μεσοπρόθεσμο, μέχρι το τέλος της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

2. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος 2014-2020 που πρόσφατα ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρει ότι κυρίαρχος με όρους χρηματοδοτικής βαρύτητας αναδεικνύεται ο θεματικός στόχος 7 με περίπου 37% της κοινοτικής συνδρομής, που αποδίδεται σημαντικός βαθμός συμβολής στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από καθιέρωση της περιφέρειας ως νότια Δυτική πύλη της χώρας προς την Κεντρική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κόμβος συνδυασμένων μεταφορών.

3. Το λιμάνι της Πάτρας ανήκει στα Διευρωπαϊκά δίκτυα, και έχει τριπλό χαρακτήρα (επιβατηγό-εμπορικό –τουριστικό), το δε εμπορικό είναι πολυχρηστικό που σημαίνει, πως σύμφωνα με τις μελέτες του ΟΛΠΑ Α.Ε., θα εξυπηρετεί
-Πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού και υγρού φορτίου. Σήμερα στο παλιό λιμάνι που υλοποιείται αυτή η δραστηριότητα, εκφορτώνονται ετησίως περίπου 300.000 τόνοι πρώτων υλών που προορίζονται κυρίως για βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Πατρών.
-Πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, θα διαθέτει 870-900 θέσεις εναπόθεσης (ground slots) με δυνατότητα στοιβασίας τριών ( 3) Ε/Κ καθ’ύψος. Το διαθέσιμο κρηπίδωμα θα μπορεί να εξυπηρετήσει δύο μικρά τροφοδοτικά πλοία η ένα πλοίο μεταφοράς Ε/Κ δεύτερης γενιάς η ένα πλοίο μεταφοράς Ε/Κ τρίτης γενιάς τύπου Panamax. Σήμερα πολλά λιμάνια στην Ανατολική Μεσόγειο, εξυπηρετούνται από τροφοδοτικά πλοία (feeders) μεταφοράς containers που συνδέονται με μεγάλα λιμάνια.
-Πλοία RO-RO για μεταφορά ασυνόδευτων φορτίων και containers.

4. Τον Δεκέμβριο 2011, παρουσιάσθηκαν 166 έργα ως αμέσου προτεραιότητας από τον αρμόδιο επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν, απαραίτητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα έργα αυτά, ύψους 10,5 δις, θα χρηματοδοτηθούν, σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα Ευρωπαϊκά ταμεία. Ανάμεσα σε αυτά, στην κατηγορία λιμάνια και με κωδικό 87, αναφέρεται κατασκευή του 3ου μέρους του λιμανιού της Πάτρας (Εμπορικό Λιμάνι).

Στο σημείο αυτό, θα σας επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι εκτός των 300.000 τόνων πρώτων υλών που εισάγονται ετησίως, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βρίσκονται σημαντικές μεγάλες και μεσαίες βιομηχανίες που εξάγουν τα προϊόντα τους, αλλά και εισάγουν πρώτες ύλες με containers.
Το Επιμελητήριό μας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το έργο του εμπορικού λιμένα, και σε συνεργασία με τον ΟΛΠΑ Α.Ε., έχει καταγράψει την δυναμική που έχουν μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όσον αφορά τον ετήσιο όγκο των containers που διακινείται σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά, με πλήρη ανάλυση, ανά επιχείρηση και ανά λιμάνι προορισμού ή προέλευσης, καθώς και την προοπτική ανάπτυξης που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την καταγραφή αυτή, συνοπτικά σας αναφέρουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές :
-εξάγουν τα προϊόντα τους με πάνω από 8000 cntrs ετησίως και με κυριότερες χώρες προορισμού την Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Νιγηρία, Καναδά, Τζιμπουτί, Κύπρος κ.α.
-επίσης εισάγουν πρώτες ύλες με πάνω από 4000 cntrs ετησίως κυρίως από τις χώρες Σουηδία, Κίνα ,Βέλγιο, Ταύλάνδη, Καναδάς κ.α.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα που έχουμε κάνει, όταν θα γίνει ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο εμπορικό λιμάνι της Πάτρας, ό όγκος αυτός θα διπλασιασθεί, από την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, αλλά θα προτιμούν το λιμάνι της Πάτρας λόγω μειωμένου μεταφορικού κόστους.

Στα πλαίσια αυτά, η μελέτη κόστους οφέλους θα πρέπει να γίνει από το Υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με τον ΟΛΠΑ Α.Ε., και με την δική μας συνδρομή, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που διαθέτουμε.

Καταγράψαμε τα ανωτέρω, για τον λόγο ότι δεν θα πρέπει όσον αφορά την μελέτη βιωσιμότητας για τον εμπορικό λιμάνι, να αντιμετωπίσουμε και πάλι φαινόμενα, όπως σε όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν την περιοχή μας.

Αναφερόμαστε ως παράδειγμα, στην μελέτη που είχε γίνει από την ΔΕΠΑ ΤΟ 2005, για την έλευση του φυσικού αερίου, που σύμφωνα με αυτή το έργο δεν ήταν βιώσιμο για να φθάσει ο αγωγός από την Κόρινθο στην περιοχή μας, ενώ για άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος και του Ανατολικού άξονα, ήταν η σύνδεση απόλυτα βιώσιμη. Ένα έργο που σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεωρείται από το 2006 ως έργο αμέσου προτεραιότητας, στα πλαίσια της υποστήριξης της ενεργειακής επάρκειας των Περιφερειών της Ε.Ε.
Η μελέτη όμως τότε, καθόρισε την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας ως μη βιώσιμη, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Η βιωσιμότητα αλήθεια είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για την μη ολοκλήρωση του έργου της Ολυμπίας οδού, όσον αφορά το τμήμα Πάτρα-Ολυμπία, παραγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του έργου αυτού για μία περιοχή που αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και παράλληλα βρίσκεται τελευταία όσον αφορά το ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο του ΑΕΠ των κρατών της Ε.Ε. Σύμφωνα δε με πληροφορίες μας, για την υλοποίηση του έργου ποσόν ευρω 150.000.000 θα χρησιμοποιηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ενώ θα έπρεπε να έχουν δεσμευθεί Εθνικοί πόροι από το Υπουργείο σας.
Η βιωσιμότητα λοιπόν για το φυσικό αέριο, τις οδικές αρτηρίες, το σιδηροδρομικό δίκτυο και τώρα το εμπορικό λιμάνι διερευνάται με μελέτες των οποίων τα στοιχεία δεν γνωρίζουμε αν είναι επαρκή και το κυριότερο δεν έχουν υπολογίσει το πως θα επιτευχθεί η πολυπόθητη σύγκλιση των περιφερειακών ανισοτήτων και η άρση της απομόνωσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Κύριε Υπουργέ,
το εμπορικό λιμάνι με τις χρήσεις που αναφέραμε είναι βασικός στόχος για το Επιμελητήριό Αχαϊας και που θα πρέπει σύντομα να υλοποιηθεί. Οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή μας, έχουν λάβει υπόψιν αυτή την προοπτική και έχουμε δεσμευθεί για αυτό, πολλές από αυτές το αναμένουν για να αυξήσουν την παραγωγή τους και τις θέσεις απασχόλησης. Νέες επιχειρήσεις επιθυμούν να εγκατασταθούν με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο την λειτουργία του Εμπορικού λιμένα (τα πιο πάνω στοιχεία σίγουρα δεν θα τα περιλαμβάνει η μελέτη βιωσιμότητας).

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Αχαϊα είναι πληγωμένη από την αποβιομηχάνιση που διήρκεσε από το 1975 έως το 1995, κατά την διάρκεια της οποίας έκλεισαν 80 μεγάλες και μεσαίες βιομηχανίες και έμειναν χωρίς εργασία 30.000 άμεσα εργαζόμενοι και άλλοι τόσοι έμμεσα εργαζόμενοι, σήμερα δε έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην χώρα.

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις να γνωρίζουν αν θα παραμείνουν στην περιοχή μας η θα πρέπει αυτές και εμείς να μεταναστεύσουμε σε άλλες περιοχές που η κεντρική εξουσία έχει φροντίσει ώστε να έχουν τις απαραίτητες αναπτυξιακές υποδομές πολλά χρόνια πριν.

Εντέλει αν όλες οι μελέτες βιωσιμότητας για τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι βιώσιμα, είναι προτιμότερο η Πολιτεία με παρρησία να μας πει, ότι ως περιοχή δεν θεωρούμαστε βιώσιμη.

Με εκτίμηση ο προεδρος
Πλάτων Μαρλαφέκας