cyclopolisΜε την ευκαιρία της πιλοτικής έναρξης λειτουργίας του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων θα πρέπει για μία ακόμη φορά να διευκρινιστούν τα παρακάτω :

Το πρόγραμμα κοινοχρήστων ποδηλάτων χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του «Πράσινου Ταμείου», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ο Δήμος Αιγιάλειας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΥΠΕΚΑ, υπέβαλε τη σχετική πρόταση και βρέθηκε ανάμεσα στις πόλεις για τις οποίες εγκρίθηκε το πρόγραμμα. Για την υλοποίηση του προγράμματος προκηρύχτηκε δημόσιος διαγωνισμός, ύψους 174.000 Ευρώ, σύμφωνα με τις οδηγίες του «Πράσινου Ταμείου» , όπως ακριβώς έγινε και στις άλλες πόλεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, με τα ίδια περίπου ποσά (μικροδιαφοροποιήσεις υπήρξαν λόγω του τελικού αριθμού των ποδηλάτων).
Το κόστος του προγράμματος (170.890,05 Ευρώ, η προσφορά του αναδόχου), αφορά την αγορά των ποδηλάτων (45 για το Δήμο Αιγιάλειας), το απαραίτητο λογισμικό για τη λειτουργία του συστήματος, την κατασκευή των σταθμών στάθμευσης, την εκπαίδευση των χρηστών του λογισμικού, τη δημιουργία καρτών-χρηστών και άλλες μικρότερες δαπάνες. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και στο παρελθόν ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος «από το ταμείο του Δήμου δεν μπήκε ούτε μία δραχμή». Σε περίπτωση που ο Δήμος Αιγιάλειας δεν εντασσόταν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τότε το σχετικό κονδύλι για την υλοποίηση του προγράμματος δεν θα ερχόταν στο Δήμο αλλά θα πήγαινε σε κάποια από τις επιλαχούσες πόλεις.

Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που έχει ως σκοπό τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων εντός του αστικού χώρου τα οποία διέπονται από τις βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης και θα προάγουν τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των πόλεων, την περιβαλλοντική βελτίωση και το βιοκλιματικό σχεδιασμό. Για αυτό και δεν προβλέπεται (σε αυτή τουλάχιστον τη φάση) να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές πλην της πόλης του Αιγίου.