syrizaΕδώ και τρία χρόνια εν μέσω μνημονίου η νεολαία και η κοινωνία συνολικά δέχεται τη πιο βάναυση επίθεση των τελευταίων χρόνων. Η εργασία, η παιδεία, η υγεία και κάθε κοινωνικό αγαθό βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο και διαλύονται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Ο στόχος του υπουργείου και με το σχέδιο «Αθηνά» είναι το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο να μετατραπεί σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων δημιουργεί ήδη προβλήματα στη καθημερινή του λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα η πρόσβαση σε αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και αποκτά καθαρά ταξικό χαρακτήρα. Οι νέοι και οι νέες που προέρχονται από μεσαία και κατώτερα στρώματα αποκλείονται από αυτήν ή καλούνται να εργαστούν σε ένα καθεστώς ανεργίας και επισφάλειας για να εξασφαλίσουν τόσο τις σπουδές τους, όσο και την ίδια τους την καθημερινή επιβίωση.
Σε μία τέτοια κατάσταση καλούμαστε όλοι και όλες να αναρωτηθούμε για πόσο ακόμα μπορούμε να αντέξουμε και να ανεχτούμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν… Θέλουμε να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό? να δουλεύουμε 14 ώρες τη μέρα, να ανταγωνιζόμαστε τους συναδέλφους μας για μια ώρα υπερωρία παραπάνω, για το ποιός δεν θα απολυθεί όταν λήξει η σύμβαση? Και για πόσο ακόμα θα υπάρχουν έστω και αυτές οι λιγοστές θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη Ευρώπη? Αν σκεφτούμε πως η οικονομική κρίση παρουσιάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε θα καταλάβουμε και γιατί στην Κύπρο που φαινομενικά τα πράγματα ήταν καλύτερα, πέρασαν μέσα σε μια νύκτα μέτρα αντίστοιχα με αυτά που πέρασαν στην Ελλάδα μέσα σε 2 χρόνια. Θέλουμε να ζούμε σε ένα τέτοιο καθεστώς μεταξύ ανεργίας και επισφάλειας?
Αν όχι, υπάρχει άλλος δρόμος!! Και η απάντηση είναι μία, ο δρόμος του αγώνα για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και η πολιτική της. Να αγωνιζόμαστε καθημερινά μέσα στους κοινωνικούς μας χώρους αλλά και σε συντονισμό με την υπόλοιπη αγωνιζόμενη κοινωνία για να τους διώξουμε. Και για να ανοίξει αυτός ο άλλος δρόμο προς τον σοσιαλισμό, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει πάνω μας, σε εμάς τη νέα γενιά που καλείται να επιλέξει είτε να παραιτηθεί και να αποδεχτεί μια ζωή χωρίς μέλλον, είτε να οργανωθεί για να χτίσει έναν άλλο τρόπο να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε! Και φυσικά αυτό δεν συνίσταται μόνο σε μία εκλογική νίκη της, αλλά στην επικράτηση ενός διαφορετικού τρόπου ζωής στη σπουδάζουσα νεολαία. Η Αριστερή Ενότητα είναι μια συλλογικότητα, που προσπάθησε να μεταφέρει την παραπάνω αντίληψη στο φοιτητικό κίνημα μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους, μια αντίληψη ότι οι «από κάτω» πρέπει οι ίδιοι να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να την οργανώσουν διαφορετικά. Δεν αρκεί πλέον να εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ότι άλλο οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας φέρνουν. Πρέπει ταυτόχρονα να αρχίσουμε να σκιαγραφούμε και ένα αντιπαράδειγμα για το πώς θέλουμε εμείς να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε .
Οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν με βάση όλα αυτά, έχουν επιλέξει να συμμετέχουν στα σχήματα της “Αριστερής Ενότητας-ΑΡ.ΕΝ” μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όχι με όρους καπελώματος, αλλά σεβόμενοι απόλυτα την αυτονομία των σχημάτων. Ενόψει και των επικείμενων φοιτητικών εκλογών οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν θέση και καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές και να στηρίξουν την “Αριστερή Ενότητα-ΑΡ.ΕΝ” Οι φοιτητικές εκλογές σε μια τέτοια περίοδο, όπως και οι εκλογές σε κάθε άλλο κοινωνικό χώρο, είναι πολύ σημαντικές επειδή ως προς έναν βαθμό αποτυπώνουν τον τρόπο που σκέφτονται οι φοιτητές αλλά και τον τρόπο που οραματίζονται το μέλλον τους. Αν θέλουμε να ανατρέψουμε τα μνημόνια, αν θέλουμε να οικοδομήσουμε τα Πανεπιστήμια αλλά και την εργασία σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες, αν θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία συνολικά, τότε δεν αρκεί να δίνουμε την μάχη μόνο σε επίπεδο κεντρικοπολιτικό, αλλά πρέπει και μέσα στους επιμέρους κοινωνικούς χώρους να παλεύουμε καθημερινά για να αλλάξουμε τις συνειδήσεις των ανθρώπων που ζούμε και εργαζόμαστε μαζί, για να οικοδομήσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΑΡ.ΕΝ»