potamia-adranhΗ Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου η ΑΛΚΥΩΝ με ανακοίνωσή της «ενημερώνει τους πολίτες της Αιγιάλειας και των Πατρών από την Αιγείρα ως και την Πάτρα ότι η ανάδοχος εταιρεία κατασκευής της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ ( Κορίνθου – Πατρών), έχει καταθέσει Μ.Π.Ε. στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Διεύθυνση περιβάλλοντος) με την οποία ζητά έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την λήψη υλικών επίστρωσης της Ν.Ε.Ο. εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Τα υλικά αυτά προγραμματίζει να τα πάρει από διάσπαρτα λατομεία κατά μήκος του ορεινού όγκου της Βόρειας Πελοποννήσου και μέσα από τις κοίτες των ποταμών.
Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τα ποτάμια ζητά πέρα από τα εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά που έχει ξεκινήσει να παίρνει από τον Κράθι ποταμό στον Δήμο Αιγιάλειας, ζητά στα όρια του ίδιου Δήμου από τον ποταμό Σελινούντα (180.000) εκατόν ογδόντα χιλιάδες κυβικά μέτρα, από τον ποταμό Μεγανίτη ( 300.000) τριακόσιες χιλιάδες κυβικά και στα όρια του Δήμου Πατρέων από τον ποταμό Χάραδρο ( 100.000) εκατό χιλιάδες κυβικά.
Οι συνέπειες λήψης των υλικών από τα ποτάμια της Αιγιάλειας θα είναι.
1.Δραστική μείωση των υδάτων που εισέρχονται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στην ευρύτερες περιοχές πέρα από τα όρια του ποταμού δηλ. στις γεωτρήσεις.
2.Η διάβρωση των ακτών της Αιγιάλειας που συντελείται τα τελευταία χρόνια θα ενταθεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Η ίδια η Μ.Π.Ε. της εταιρείας προβλέπει αναπλήρωση των λάκκων που θα ανοίξουν στις περιοχές εξόρυξης της κοίτης των ποταμών μετά από (20) είκοσι χρόνια. Πολλαπλάσια χρόνια των είκοσι θα απαιτηθούν για να πάνε τα νέα αυτά υλικά στην θάλασσα για να χτίσουν τις ακτές όταν η λήψη θα γίνει σε αποστάσεις δέκα έως είκοσι χιλιόμετρα από την θάλασσα. Οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων οικισμών θα δουν την θάλασσα να φθάνει στα θεμέλια του σπιτιού τους.
3.Χωριά όπως το Μαυρίκι και ο οικισμός Αχλαδιά του Δ.Δ. Φτέρης στην Αιγιάλεια που είναι πυρόπληκτες από τις φωτιές του 2007 και έχουν κλίσεις του εδάφους 50-70%, απειλούνται άμεσα με κατολισθήσεις όταν θα έχουμε αφαίρεση υλικών από τον ποταμό Σελινούντα τα οποία λειτουργούν ως θεμέλια στην συγκράτηση των επικλινών εδαφών της περιοχής αυτής.
4.Τα κέρδη για την κατασκευαστική εταιρεία θα είναι πολύ μεγάλα όταν θα πάρει έτοιμο υλικό χωρίς να απαιτείται βιομηχανική επεξεργασία.
5.Η Πολιτεία θα αναγκαστεί, από τα φυσικά φαινόμενα που θα προκύψουν μετά το τέλος των έργων αυτών, να δαπανήσει δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ για αποκατάσταση των περιοχών που θα πληγούν. Και φυσικά το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι εμείς οι πολίτες.
ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ;
Το ερώτημα απευθύνεται στους Δήμους Αιγιάλειας και Πατρών, στους Προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, στους συλλόγους των πολιτών, των επαγγελματιών, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ

Η ΑΛΚΥΩΝ προτείνει:
1.Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να απορρίψει πλήρως την μελέτη της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ και να απαγορεύσει την λήψη υλικών από τους «δανειοθαλάμους» όπως χαρακτηρίζεται το ξεκοίλιασμα των ποταμών μας.
2.Να χωροθετηθούν λατομικές ζώνες, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες κατασκευής της Ν.Ε.Ο. Η Βόρεια Πελοπόννησος γεωλογικά αποτελείται από κροκαλοπαγή πετρώματα που είναι κατάλληλα για όλα τα τεχνικά έργα.
Η χωροθέτηση αυτών των ζωνών να γίνει με προδιαγραφές τεχνικές και περιβαλλοντικές τέτοιες ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τεχνικά έργα και ανέγερση οικοδομών.
3.Για τα λειτουργούντα και προβλεπόμενα νέα – βάσει της μελέτης – λατομεία να αυξηθεί το κόστος περιβαλλοντικής αποκατάστασης τουλάχιστον στο διπλάσιο, να υποχρεωθεί η εταιρεία να συντηρεί την περιβαλλοντική αποκατάστασή τους για δέκα χρόνια όταν πλέον θα μπορούν μόνα τους να αναπτυχτούν τα αναδασωτέα δενδρύλλια και με ρήτρες όπως ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία».