mars-1-0416Ταξίδι με εισιτήριο χωρίς επιστροφή στον Άρη σχεδιάζει η ιδιωτική ολλανδική εταιρεία «Mars One», με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να προσγειώσει τουλάχιστον έναν άνθρωπο στον «Κόκκινο Πλανήτη» μέχρι το 2023, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εκεί μια μόνιμη αποικία! Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες για τη σχεδιαζόμενη αποικία ανθρώπων στον μακρινό πλανήτη, με στόχο να προσελκύσει περισσότερους αιτούντες -αφού για κάθε αίτηση συμμετοχής θα πληρώνει κανείς και ένα μικρό αντίτιμο- και κυρίως χορηγίες, καθώς η ιδέα υπάρχει, αλλά όχι και τα λεφτά!

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους «εκκολαπτόμενους» αστροναύτες, οι οποίοι φιλοδοξούν να είναι τα πρώτα ανθρώπινα όντα που θα πατήσουν το πόδι τους στον Άρη έχει οριστεί να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν «χορτάσει» από τη ζωή τους στη Γη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχέδια επιστροφής τους από τον Άρη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία για αυτή την επιστολή θα επιλεγούν 24 αστροναύτες.

Όπως φαίνεται, όμως, η επιλογή τους θα είναι μια δύσκολή υπόθεση για την εταιρεία, καθώς -μέχρι στιγμής- 45.000 άτομα έχουν εγγραφεί στη λίστα της «Mars One», και 10.000 επίδοξοι αστροναύτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψουν για πάντα τη Γη και να γίνουν… Αριανοί.Εντούτοις, δε μπορούν όλοι να γίνουν αστροναύτες, καθώς -μεταξύ άλλων- όποιος υποβάλλει αίτηση θα πρέπει να είναι απολύτως υγιής, να μην έχει καμία εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ ή τσιγάρο, να μην έχει πρόβλημα στις αρθρώσεις, η όρασή του να είναι άψογη και να μην έχει καμία ψυχική διαταραχή.

Παρόλα αυτά, ενώ το αρχικό ενδιαφέρον για το ταξίδι στον Άρη είναι τεράστιο, η «Mars One» αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, εκείνη της χρηματοδότησης της αποστολής. Το μέγιστο τέλος αίτησης θα είναι μόλις 25 δολάρια, οπότε ακόμη και αν γίνουν εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχής, η εταιρεία δε θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των έξι δισ. δολαρίων που έχει υπολογίσει ότι απαιτούνται, για να στείλει τους πρώτους τέσσερις αστροναύτες στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Προκειμένου να βρεθούν αυτά τα χρήματα η ολλανδική εταιρεία ελπίζει ότι θα μπορέσει να μετατρέψει να την αποστολή αυτή σε… reality show! Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό της «Mars One», κάθε επίδοξος αστροναύτης μαζί με την αίτησή του θα πρέπει να υποβάλλει και ένα βίντεο διάρκειας μόλις ενός λεπτού στο οποίο να παρουσιάζει τον εαυτό του. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, τα βίντεο αυτά αναμένεται να φτάσουν το ένα εκατομμύριο!

Μέσα από το υλικό των υποψηφίων, η εταιρεία στοχεύει στην προσέλκυση διαφημίσεων και σε μια θέση σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τους αστροναύτες που θα σταλούν στον Άρη.

Σε συνέντευξη Τύπου της «Mars One» που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, τέλος, αναμένεται να δοθούν ακόμη περισσότερες πληροφορίες και να αποσαφηνιστούν διάφορες λεπτομέρειες για την πολυαναμενόμενη αποστολή.