ILEAΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ- ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΙΛΕΑ), ήταν από τους πρώτους φορείς, που- με έγγραφα και δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο εξέφραζε την ανάγκη να λειτουργήσει στην πόλη μας ΤΕΙ, και συγκεκριμένα για ΤΕΙ συντήρησης έργων τέχνης και ιχθυοκαλλιέργειας, με πρωτοστάτη τον αείμνηστο πρόεδρό της Ανδρέα Μαγκλάρα. Τώρα, το ΤΕΙ «βρίσκεται υπ’ ατμόν»…
Όλοι συνειδητοποιούμε, τι σημαίνει αυτό για τον τόπο μας.Πέρα από τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις- που είναι, πράγματι, πολύ σοβαρές- η λειτουργία των δύο Σχολών του ΤΕΙ, δίνει στην πόλη μας, ένα ύφος πόλης με «επίπεδο» πόλης, που βρίσκεται στο «ΤΩΡΑ», που παρακολουθεί και ακολουθεί τις όποιες εξελίξεις, στον τομέα της ποιότητας και της προόδου. Πράγματι, πριν νιώθαμε «στο περιθώριο», με το που άρχισε να λειτουργεί το ΤΕΙ, πήραμε ΖΩΗ, ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ. Το Αίγιο, είναι ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ, έδωσε στο ΤΕΙ χώρο, κτίρια, φιλοξενία, αγάπη στα παιδιά, σπίτια καινούργια, σε πολύ καλές τιμές, έδωσε ανθρωπιά, ομορφιά και ποιότητα. Δεν μπαίνουμε στη λογική της «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ»- γιατί ξέρουμε, ότι υπάρχει- το ΤΕΙ ΠΡΕΠΕΙ να ΜΕΙΝΕΙ ΕΔΩ και να λειτουργήσουν και άλλες Σχολές.
Οι ενέργειες αυτές του «ΑΘΗΝΑ», μόνο τη θεά Αθηνά δε θυμίζουν. Αντίθετα, μας πηγαίνουν σε εποχές ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ, όπου οι λίγοι, συγκεντρωμένοι στα κέντρα, αποφάσιζαν για όλους και για όλα, σε εποχές δηλ. της πλήρους εγκατάλειψης της περιφέρειας, σε εποχές, όπου η έννοια του πολίτη περιοριζόταν στους «αστούς», ενώ η έννοια του «παρία», του «δουλουπαροικου» της «μάζας» ακολουθούσαν όλους τους «άλλους».
Χρειάζεται ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, και η ΙΛΕΑ είναι μαζί με ΟΛΟΥΣ.