XOREFTIKO SYROΣυγκλονιστική ήταν η παρουσία Στεριανού συγκροτήματος στο Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ τηςΕρμούπολης στην Σύρο το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαρτίου. Εκεί που πρωτοεμφανίσθηκε η Μαρίκα Κοτοπούλη, οι Συριανές Άννα και Μαρία Καλουτά, ο Έλληνας τενόρος Γιάννης Καμπάνης στο CAVALLERIA RUSTICANA , εκεί που παίχθηκε η ΑΙDA και ο ΡΙΓΟΛΕΤΤΟΣ, εκεί που πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού και Ιταλικού λυρικού και μελοδραματικού θεάτρου. Είχε την μεγάλη τιμή να παρουσιάσει πρόγραμμα που καταχειροκροτήθηκε από όλους και ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου. Οι κριτικές και τα σχόλια του Δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα, του αντιδημάρχου Πολιτιστικών Γιάννη Καρέλα, του παρουσιαστή και ηθοποιού Μιχαλάκη Γιώργου, του σκηνοθέτη και στιχουργού Γιάννη Δεσύπρη και των
θεατών ήσαν εντυπωσιακά. Αυτά όλα σε σύγκριση και με την παρουσία και
άλλων πολύ καλών συγκροτημάτων από το Λιτόχωρο Πιερίας, την Καστοριά, την Λαμία, τις Αχαρνές και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. Όμως κατά γενική ομολογία, που βέβαια ενθουσίασε Αιγιώτες χορευτές και συνοδούς, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου ξεχώρισε για τον δυναμισμό του, το κέφι και την χάρη των χορευτών του, το νεαρό της ηλικίας τους, την πειθαρχία του καλοδουλεμένου συνόλου, την πρωτοτυπία των χορογραφιών του. Αμέσως μετά την παράσταση, όλα τα συγκροτήματα με πούλμαν ανέβηκαν στη Άνω Σύρο και παρακολούθησαν την παρέλαση των Καρναβαλιστών που θα έπαιρναν μέρος και την επομένη στο Καρναβάλι της Σύρου.
Η ηλιόλουστη Κυριακή 17 Μαρτίου ήταν ξεχωριστή για όλα τα συγκροτήματα.
Ξεκίνησε με την ξενάγηση στον περίλαμπρο Ναό του Αγίου Νικολάου (1848 ).
Ναός μοναδικός με απαράμιλλη μεγαλοπρέπεια, με τρούλο που διακρίνεται από παντού και τον επιβλητικό εσωτερικό του χώρο στον οποίο αναδεικνύεται
κάθε λεπτομέρεια περίτεχνων έργων. Η ξενάγηση από τον Γιάννη Δεσύπρη
συνεχίσθηκε σε κτίρια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που διακρίνονται για την καλαισθησία και την αρχοντιά, στοιχεία που συνθέτουν τον καμβά της εικόνας στην οποία αποτυπώνεται ανεξίτηλα το μεράκι των Χίων, Σμυρνιών, Κυδωνιέων, Ψαριανών και τόσων άλλων προσφύγων οι οποίοι μετέφεραν με τον ερχομό τους στην Σύρο την παράδοση, τον πολιτισμό και τα οράματά τους, φροντίζοντας παράλληλα και την πνευματική πρόοδο.
Επόμενη επίσκεψη στο Αρχοντικό Βαρδάκα το οποίο σήμερα στεγάζει το Εργατικό Κέντρο. Στην εκπληκτική αυτή οικία, όλοι έμειναν
άφωνοι από την μεγαλοπρέπεια, τα έργα τέχνης, τους πίνακες ζωγραφικής που διατηρούνται άριστα, τον πλούτο μιάς εποχής που σήμερα φαντάζει όσο ποτέ μακρινή. Ακολούθησε η ξενάγηση στο Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, στο Μουσείο του θεάτρου, στο εκπληκτικό Δημαρχείο της Ερμούπολης έργο του γνωστού σε μας τους Αιγιώτες Τσίλερ στην πλατεία Μιαούλη, που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Ο προθάλαμος με τους τοσκανικούς ραβδωτούς κίονες, οι κεφαλόσκεπες στέγες, ο ιδιαίτερος ζωγραφικός διάκοσμος εντυπωσιάζουν. Μοναδική η μαρμάρινη σκάλα μονόπακτη και κρεμαστή μοιάζει να ίπταται αφού δεν έχει κολώνες στήριξης.
Στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου περίμενε τους επισκέπτες μία μεγάλη
έκπληξη… Φυλάσσεται εκεί η ομώνυμη εικόνα, έργο του Δομίνικου
Θεοτοκόπουλου γνωστού ως El Creco, που μεταφέρθηκε στο νησί από Ψαριανή οικογένεια που σώθηκε από την καταστροφή στα Ψαρά και η οποία οικογένεια δεν γνώριζε την αξία της. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με επίσκεψη στα ταφικά μνημεία και στο κτήμα Χαρτουλάρη.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχαμε το αξιόλογο Συριανό Καρναβάλι στο
τέλος του οποίου πάνω στην πλατεία Μιαούλη, την καρδιά της Ερμούπολης, χόρεψαν αποκριάτικους χορούς όλα τα χορευτικά συγκροτήματα ταυτόχρονα, παρουσία χιλιάδων θεατών.
Την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι βοηθούντος και του ανοιξιάτικου καιρού,
επίσημο γεύμα ( με νηστίσιμα φυσικά ) για όλα τα συγκροτήματα, στο
Ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ δίπλα στην θάλασσα. Το απόγευμα στις 18.00 τα παιδιά του Χορευτικού φεύγουν από την Σύρο, την γενέτειρα λαμπερών προσωπικοτήτων όπως ο Δημ. Βικέλας, ο Εμ. Ροίδης, ο Γ. Σουρής, η Ρίτα Μπούμη-Παππά κ.ά. Από εδώ απεφοίτησαν ο Ελ. Βενιζέλος, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Κων. Βολανάκης, ο Αριστ. Προβελέγγιος κ.ά.
Ο Δήμος Ερμούπολης εκτός των άλλων, προσέφερε σε όλους τους χορευτές αντίγραφο του απολυτηρίου Γυμνασίου του Ελευθερίου Βενιζέλου.