EYRO DEHΣε ένδικα μέσα κατά του Υπουργείου Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην περίπτωση που τελικώς αποφασιστεί παράταση της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε στη συνεδρίαση της, το μεσημέρι της Τρίτης, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας. Με εισήγηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν, επίσης, το θέμα του «χαρατσιού» της ΔΕΗ να έρθει προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση.

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δεχθεί σε απόφαση του την προσωρινότητα του μέτρου για συγκεκριμένο διάστημα το οποίο δεν μπορεί να παραταθεί. Κατά συνέπεια εάν υπάρξει παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών τότε εγείρεται ζήτημα νομιμότητας και πάνω σ’ αυτό θα υπάρξει αντίδραση από μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπως, άλλωστε, υπήρξε πρόσφατα και για το μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων.

«Η επιβολή του χαρατσιού και η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκάλεσε δυσβάστακτα βάρη στο σύνολο του πληθυσμού ενώ ώθησε σε καταστάσεις απόγνωσης τους οικονομικά ασθενέστερους», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας. Προσθέτοντας ότι «αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει, σε συνδυασμό, χαμηλά κατά κεφαλήν εισοδήματα και εξαιρετικά υψηλούς δείκτες ανεργίας, η επιβολή και είσπραξη αυτού του φόρου, επιδείνωσε σημαντικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην απόφαση της, υπογραμμίζει ότι η απόφαση επιβολής του χαρατσιού είχε έκτακτο χαρακτήρα και χρονικά προσδιορισμένο ορίζοντα. Συνεπώς κρίνεται απαράδεκτη η διαιώνισή του και μη ανεκτή η επιβολή του και για το 2013. «Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να αποσαφηνίσει ότι κατά το 2013 δεν θα εφαρμοστεί το χαράτσι και ταυτόχρονα, όπως η ίδια έχει δεσμευτεί, θα προχωρήσει σε ενοποίηση των φόρων επί των ακινήτων», αναφέρεται σχετικά.

Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και το θέμα της μεταφοράς μαθητών. Διαπιστώθηκε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει κατατείνει στην μη, έως τώρα, εγγραφή των σχετικών πιστώσεων με αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι διεθνείς διαγωνισμοί. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα επισημαίνοντας ότι απαιτείται γρηγορότερος βηματισμός και καλύτερη προετοιμασία από μέρους της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος, επίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, οι Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, Οικονομικών Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου.