tei-poreia11-2-13Η προθεσμία: Η αναβολή την περ. Πέμπτη, όπως αποκάλυψε πρώτος ο «Ημ.» για την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για την ερχόμενη Τετάρτη, υπέκρυπτε αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό των ιθυνόντων του Παιδείας που δέχθηκαν μπαράζ «επιθέσεων» απ΄ όλη την Ελλάδα και δεν θα είναι έκπληξη ακόμα και αν υπάρξει και νέα αναβολή, ώστε ενώπιον της Επιτροπής ο Αρβανιτόπουλος να παρουσιάσει το βελτιωμένο σχέδιο, ξεπερνώντας και τον σκόπελο της παράκαμψης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και των αλλαγών μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων.

Η τροπολογία
Προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η στρατηγική και να τελειώσουν όλα μέχρι τις 15 Μαρτίου (να τυπωθούν και τα νέα μηχανογραφικά) το βράδυ της περ. Παρασκευής κατετέθη σχετική τροπολογία στη βουλή.
Ειδικότερα με την τροπολογία δίνεται στον υπουργό Παιδείας η δυνατότητα να ιδρύει, να συγχωνεύει, να ανακατανέμει, να μετονομάζει και να καταργεί «κατευθύνσεις σε τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ», με Προεδρικά Διατάγματα. «Για τον ορισμό του αριθμού εισακτέων και τη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή υποψηφίων στις κατευθύνσεις τμημάτων» προβλέπεται ότι «εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για την εισαγωγή στα τμήματα».

Νέο σχέδιο

Έγκυρες πληροφορίες του «Ημ.» κάνουν λόγο για ένα εντελώς νέο σχέδιο και αυτά ήταν άλλωστε τα μηνύματα που ήρθαν απ΄ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
«Μόνο το όνομα έμεινε Αθηνά…από το αρχικό σχέδιο», δηλώνουν πλέον ανοικτά οι ιθύνοντες του υπουργείου και τα βλέμματα στρέφονται στην δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου που θα παρουσιαστεί λογικά στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Η παρέμβαση Ευριπίδη

Η ισχυρότερη ίσως παρέμβαση που έπαιξε ρόλο ήταν αυτή του υπ. Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη που σιγά-σιγά αλλά σταθερά «κτίζει» το προφίλ, του εν δυνάμει αυριανού αρχηγού της Ν.Δ. Από το βήμα του Συνεδρίου του «Economist» ο Ακρίτας πολιτικός ήταν σαφής ότι οι αλλαγές προωθούνται κυρίως για δημοσιονομικούς λόγους ώστε να περικοπούν τα έξοδα στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σχετικές εκθέσεις πρέπει να υποβάλλονται λόγω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος «αδειάζοντας» τον Αρβανιτόπουλο που προσπαθούσε όλο το τελευταίο διάστημα να δώσει τη χροιά της αναγκαίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για το καλό… της Παιδείας.
Η παρέμβαση Στυλιανίδη είχε την σημασία της την κρίσιμη στιγμή αλλά κυρίως αποκάλυψε μία πραγματική διάσταση που έφερε σε δύσκολη θέση «επικοινωνιακά» τον υπ. Παιδείας.

…Πεδίον Δόξης Λαμπρό
Εννοείται ότι η διαμόρφωση αυτής της κατάστασης είναι χρυσή ευκαιρία και για τα κόμματα της συγκυβέρνησης που δίχως να το περιμένουν (ίσως και προσχεδιασμένα) ο Αρβανιτόπουλος τους έδωσε την δυνατότητα, χωρίς πολιτικό κόστος, να ικανοποιήσουν τους κατά τόπους κομματικούς παράγοντες και ιδίως τους βουλευτές, που μπορούν πλέον να παράγουν πολιτική δηλώνοντας στον κάθε νομό ότι… έσωσαν τα ΤΕΙ. Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για διαγραφή 94 τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από το χάρτη. Συγκεκριμένα 74 τμήματα ΤΕΙ και 20 ΑΕΙ… Έτσι από τις 52 μετακινήσεις που προέβλεπε το σχέδιο, η συντριπτική πλειοψηφία θα ακυρωθεί, ενώ οι συγχωνεύσεις που θα προκύψουν θα είναι επάνω στον ίδιο χάρτη.
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Κεφαλονιάς που από τα 8 τμήματα (4 Κεφαλονιά -2 Ζάκυνθο-2 Λευκάδα) θα γίνουν 5 νέα δυναμικά τμήματα (3-1-1 αντίστοιχα) ικανοποιώντας τους πάντες. Το ίδιο προβλέπεται και στην Ηλεία, από τις αλλαγές στο αρχικό σχέδιο όπου άφηναν το νομό με ένα τμήμα ΤΕΙ και συγκεκριμένα στον Πύργο το τμήμα «Μουσειολογία, Μουσειογραφία και Σχεδιασμός Εκθέσεων, το οποίο μετονομάζεται σε «Διοίκηση Τουριστικών & Πολιτιστικών Μονάδων», φαίνεται ότι παραμένει και το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, το οποίο συγχωνεύεται με αυτό της Αμαλιάδας «Εφαρμογών Πληροφορικής στη διοίκηση και την Οικονομία. Στο νέο ΤΕΙ της Ηλείας σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά», έρχεται ένα νέο τμήμα στην Αμαλιάδα με αντικείμενο την ορθή γεωργική παραγωγή και εκμετάλλευση με παράλληλη αξιοποίηση του Ινστιτούτου Κοροίβου.