kaberhsΤην απόφασή του να υλοποιήσει όλα τα οικονομικά –και όχι μόνο- στοιχεία διαχείρισης του ευαίσθητου τομέα των απορριμμάτων υλοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Καμπέρης. Τονίζοντας από την πρώτη τοποθέτησή του πως δεν επιθυμεί να αναφερθεί στο… παρελθόν και τους προκατόχους του ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε είχε δεσμευτεί πως όλα… θα είναι στο φως! «Αυτή είναι η αρχή της παρούσας δημοτικής αρχής, αυτή είναι η δική μου αρχή!» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για… προσπάθειες από ορισμένους (που έχουν διατελέσει μάλιστα και αιρετοί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε), να βάλουν «τρικλοποδιές» στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε: «Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούσε και από τελεί μείζονος σημασίας ζήτημα. Αντικείμενο που επί χρόνια οι αρμόδιοι Φορείς και Αρχές αντιμετώπιζαν με πρωτοφανή προχειρότητα παρά τις τότε υπάρχουσες ποικιλότροπες δυνατότητες – επιλογές. Σήμερα εμείς – και παρότι την ολοκληρωτική ευθύνη για την διαχείριση των απορριμμάτων έχουν άλλοι (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) – προσπαθούμε να ανταποκριθούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.
Στην απολογιστική παρουσίαση καταγράφονται οι ποσότητες απορριμμάτων σε επίπεδο μέτρησης κιλού, τα οικονομικά δεδομένα μέχρι το τελευταίο λεπτό του ευρώ (€), καθώς και στοιχεία που αποτυπώνουν και διαμορφώνουν την όλη κατάσταση επί της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (Α.Σ.Α.) στο Δήμο μας.
Για πρώτη φορά, στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου μας – και όχι μόνο – συμπεριλαμβανομένων και των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, γίνεται πράξη η πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι μπορούν πλέον όλοι οι Δημότες να γνωρίζουν επακριβώς τα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, τομέα – αντικείμενο για το οποίο δαπανώνται πολλά χρήματα.
Η καταγραφή – παρουσίαση των δεδομένων που ακολουθεί, πέρα του ότι προσφέρει γνώση και ενημέρωση, θα αποτελέσει και ιστορικό εγχειρίδιο για εξαγωγή συμπερασμάτων και συγκρίσεων, στοιχείο αναφοράς με το χθες για όποιον το επιθυμεί, αλλά κυρίως πυξίδα – οδηγό για το αύριο και των όποιων μελλοντικών αναλύσεων – αναζητήσεων επί της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας.
Αποτελεί όμως και μια πρωτοβουλία, μία σημαντική καινοτόμο παρέμβαση προς την κατεύθυνση ανάδειξης του τρόπου άσκησης Διοίκησης εκείνων των αυτοδιοικητικών ανθρώπων που δεν φοβούνται να εκτεθούν, που δεν φοβούνται την κριτική αλλά αντιθέτως την επιζητούν, που υπερασπίζονται και υπηρετούν την αλήθεια χωρίς να υπολογίζουν το όποιο προσωπικό ή πολιτικό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε ότι για μας η Ανακύκλωση αποτελεί βιώσιμη λύση στην οποία προσβλέπουμε.
Η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της διεύθυνσης Καθαριότητας δεν θα ήταν δυνατή αν δεν υπήρχε η αμέριστη εμπιστοσύνη και συμπαράσταση του Δημάρχου καθώς και η αγαστή συνεργασία με τους εργαζόμενους του Δήμου στον τομέα Καθαριότητας».

Σύμφωνα με την διαδικασία και τον τρόπο λειτουργίας διαχείρισης των απορριμμάτων διαπιστώνεται ότι αυτή εκτελείται από τους παρακάτω:
Α) Εργαζόμενους του Δήμου Αιγιαλείας
Β) Ίδια Μεταφορικά μέσα- μηχανήματα του Δήμου και
Γ) Τρίτους (εταιρείες, κλπ) στους οποίους η ανάθεση των εργασιών είναι αναγκαία για την επιτυχή εκπλήρωση – ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.
Α) Η δαπάνη που καταβάλλεται για τους εργαζόμενους στο Δήμο απορρέει μέσα από τις μισθολογικές τους καταστάσεις, ως αυτή κάθε φορά ορίζεται από την ισχύουσα Νομοθεσία.
Β) Για την χρήση των ίδιων μέσων του Δήμου (απορριμματοφόρα οχήματα, κλπ) κατεβλήθη ανάλογη χρηματική δαπάνη για καύσιμα, λιπαντικά, συντήρηση, κλπ βάσει των αναγκών –υποχρεώσεων κίνησης- λειτουργίας τους.
Γ) Η δαπάνη προς τρίτους (εταιρείες, κτλ) για εργασίες τους (παροχή Υπηρεσίας, κλπ) καταγράφεται αναλυτικά παρακάτω:
 Σε κα. Φίλη Ελένη : Για εργασίες διάστρωσης- συμπύκνωσης και επίχωσης των απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α. Αιγείρας το χρηματικό ποσό των 24.600,00€ {20.000,00€+4.600,00€ (Φ.Π.Α. 23%)=24.600,00€}
 Σε κ. Τζουρά Ανδρέα: Για μίσθωμα του χώρου όπου λειτουργεί ο ΣΜΑ Αιγίου το χρηματικό ποσό των 27.840,00€ (μήνες: 12 χ 2.320,00€/ μήνα=27.840,00€)
 Σε κ. Τζουρά Ανδρέα: Για συμπίεση των απορριμμάτων στον ΣΜΑ Αιγίου το χρηματικό ποσό των 43.173,00€ {35.100,00€+8073,00€(Φ.Π.Α. 23%)= 43.173,00€}.
 Σε «SPIDER- ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε» : Για την Μεταφορά Συμπυκνωμένων Απορριμμάτων και την απόρριψή τους σε Χ.Υ.Τ.Α. το χρηματικό ποσό των 1.524.746,73€ {1.239.631,47€+285.115,26€(Φ.Π.Α. 23%)=1.524.746,73€}
– See more at: http://www.imerisios.com/portal/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/aigialeia/%CE%9A%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82:-%CE%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82!%20newspaper_portal%20201303021295.html#sthash.KAwBmZ7m.dpuf