EYRO DEHΜε αφορμή τις πιέσεις της τρόικας για διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι ΔΕΗ) και το 2013, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατάργησή του, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, με την υπ’ αριθ. 1101/2012 απόφασή του, έχει ήδη κρίνει ως παράνομη την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η απόφαση ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή και δεν απαιτείται η τελεσιδικία της.

Από την άλλη μεριά και ο Άρειος Πάγος έκρινε πρόσφατα ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων, απορρίπτοντας την αίτηση αναστολής του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε ζητήσει με επιστολή του προς τη ΔΕΗ να παραμείνει στους λογαριασμούς το χαράτσι, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η επιβολή και η διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι ΔΕΗ) παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες δικαίου που πηγάζουν από το Σύνταγμα, αλλά και διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πρόκειται για φόρο που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου μας.

Σε κάθε περίπτωση η εξασφάλιση φορολογικών εσόδων μέσω της υπέρμετρης αύξησης της φορολογίας κατά τρόπο δυσανάλογο με τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων είναι αντισυνταγματική.

Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος λόγω της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών της χώρας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση των φορολογικών συνταγματικών αρχών της φοροδοτικής ικανότητας, της φορολογικής ισότητας, της νομιμότητας του φόρου και της απαγόρευσης της αναδρομικότητας των φορολογικών νόμων.

Τα παραπάνω αυξάνουν την ευθύνη όλων μας για να αλλάξουμε αυτή την αντικοινωνική πολιτική αφαίμαξης της κοινωνίας…»._