IMG_3498Ένα ανάλαφρο εικαστικό οδοιπορικό στην Ελλάδα των πρώτων οθωνικών χρόνων μέσα από 46 πολύχρωμες υδατογραφίες ενός βαυαρού αξιωματικού ο οποίος υπηρέτησε στο Επικουρικό Βαυαρικό Εκστρατευτικό Σώμα που συνόδευσε τον Όθωνα στην Ελλάδα, αποτελούν τα έργα της έκθεσης.

Το ζωγραφικό έργο του Λούντβιχ Κελνμπέργκερ, που χαρακτηρίζεται μάλλον ερασιτεχνικό, έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι εικόνες αυτές -μέσα από τη νεανικότητα, τον αυθορμητισμό και την απλοϊκότητά τους- αποτελούν σημαντικά ιστορικά και εθνογραφικά τεκμήρια για το βίο του νεώτερου ελληνισμού.

Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει μια αλλοτινή εικόνα του ελληνικού φυσικού τοπίου -θαλάσσιου και ορεινού- καθώς και των μνημείων της αρχαιότητας και της ομορφιάς των ελληνικών πόλεων μέσα από το Παλαμήδι στο Ναύπλιο, τις μεσαιωνικές οχυρώσεις της Μεθώνης, την Ακρόπολη του Άργους, τη Ναύπακτο, τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα, το Μεσολόγγι, τη Χαλκίδα, τον Πειραιά, τον Πύργο του Έλγιν, την Ακρόπολη, το Ηρώδειο και το Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.

Ο Köllnberger αποτυπώνει κρατικές αποστολές και στρατιωτικές ασκήσεις, συμπλοκές του εκστρατευτικού σώματος με τοπικές ομάδες επαναστατών αλλά και στιγμές της ελληνικής καθημερινότητας: εικόνες από το εσωτερικό σπιτιών με έπιπλα και κειμήλια, από το πρώτο καφενείο «Ωραία Ελλάς» με μπιλιάρδο, φορεσιές, σκηνές κυριακάτικης διασκέδασης με το «ευγενές» αγώνισμα των αθηναίων, τον πετροπόλεμο κλπ. Ο ίδιος, μέσα από τις υδατογραφίες του, δε διστάζει να αναδείξει το παράστημα των παλικαριών με την εθνική τους ενδυμασία και να προβάλει το αγέρωχο και υπερήφανο φρόνημα των ελλήνων ενώ ταυτόχρονα δίνει συχνά την χιουμοριστική του πινελιά στην περιγραφή του τουρκικού στοιχείου ακόμα και των βαυαρικών στρατευμάτων.

Την έκθεση «Το Έθνος των ονείρων: Η παλιγγενεσία της Ελλάδας τον 19ο αιώνα» μέσα από τις υδατογραφίες του Βαυαρού αξιωματικού Λούντβιχ Κελνμπέργκερ διοργανώνει η Δημοτική Κοινότητα Αιγίου του Δήμου Αιγιάλειας σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο του Κέντρου Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος» Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Τα έργα της παρούσης έκθεσης προέρχονται από τις συλλογές του Κέντρου Λόγου & Τέχνης –Μουσείου «Διέξοδος» της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και είναι καλλιτεχνικές αναπαραγωγές της αντίστοιχης μόνιμης έκθεσης του Εθνικού-Ιστορικού Μουσείου.

Εγκαίνια: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 στις 6 μ.μ. στο Αίγιο – Μητροπόλεως 16.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου έως 7 Απριλίου

Κάθε μέρα 10.30 π.μ. έως 1 μ.μ. και 6.30 έως 8.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη. Επισκέψεις σχολείων με ραντεβού (Τηλ.επικοινωνίας: 6974894013)

Συμπαραστάτες της έκθεσης:

· Κέντρο Λόγου & Τέχνης –Μουσείου «Διέξοδος» της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου (παραχώρηση της συλλογής υδατογραφιών)

· ΑΦΟΙ Μεντζελόπουλοι (παραχώρηση χώρου της έκθεσης)

· ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟ – Μεσσηνέζη 7 Αίγιο (Φιλολογική ξενάγηση)

· ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Δ.Ε. «ΠΑΛΛΑΔΙΟ- Α.Βαρνακιώτης» Μητροπόλεως & Α. Λόντου, Αίγιο (Φιλολογική ξενάγηση)

· Νίκος Ζησιμόπουλος (Φωτογράφηση των εκθεμάτων που περιλαμβάνονται στα έντυπα της έκθεσης)

· Alias Design (Σχεδιασμός-Γραφιστικά)

· ΟΡΧΙΔΕΑ -Ρήγα Φερραίου 40, Αίγιο (Άνθη-Φυτά)