AGRAFON PAIDIAΜε αφορμή τον ΑΓΑΦΡΟΝικό άθλο, δηλαδή το τρενάκι της γνώσης και την ουράνια χορωδία που σχεδίασαν πρόσφατα μαθητές και εθελοντές στους τοίχους του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, τα παιδιά της Β΄ τάξης προσκάλεσαν τους συντελεστές του ΑΓΑΦΡΟΝ στην αίθουσά τους για να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις σαν καλοί «μικροί» δημοσιογράφοι.

Το ραντεβού κλείστηκε και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013. Από το ΑΓΑΦΡΟΝ παρευρέθηκαν η Μαρία Καβούνη και ο Γιώργος Κουνινιώτης, η ΑΓΑΦΡΟΝική ζωγράφος Αγγέλα Παπαβασιλοπούλου και η ΑΓΑΦΡΟΝική φωτογράφος Χρύσα Κουνινιώτη. Τα μπλοκάκια βγήκαν και οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή στην τάξη της δασκάλας Μαρίας Αγγελοπούλου που είχε τόσο την ιδέα και όσο και την επιμέλεια.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Τι είναι το ΑΓΑΦΡΟΝ;

ΑΓΑΦΡΟΝ: Το ΑΓΑΦΡΟΝ είναι τα αρχικά των λέξεων ΑΓΑπώ & ΦΡΟΝτίζω. Αυτές οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες αφού ό,τι αγαπάμε το φροντίζουμε. Το ΑΓΑΦΡΟΝ λοιπόν είναι μια σειρά εθελοντικών δράσεων που εκφράζουν και καλλιεργούν την αγάπη και τη φροντίδα για τον τόπο μας, το περιβάλλον μας, το σπίτι μας, το σχολείο μας κλπ. Η λέξη αυτή έχει ήδη γίνει σλόγκαν αφού συχνά ακούμε: ΑΓΑΦΡΟΝικά σχέδια, ΑΓΑΦΡΟΝίζομαι, ΑΓΑΦΡΟΝίτες, ΑΓΑΦΡΟΝούλες, ΑΓΑΦΡΟΝίτιδα κ.ά.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Πώς ξεκινήσατε;

ΑΓΑΦΡΟΝ: Το ΑΓΑΦΡΟΝ ξεκίνησε πριν 2 περίπου χρόνια σχεδόν τυχαία! Ένας φίλος έριξε την ιδέα για την πρώτη δράση που ήταν ο καθαρισμός του υδροβιότοπου της Αλυκής από τα σκουπίδια που πετάνε οι ασυνείδητοι συμπολίτες μας. Έπειτα με τον ίδιο τρόπο ήρθαν οι άλλες ιδέες όπως η φροντίδα των πάρκων και των χώρων πρασίνου, οι σχολικοί λαχανόκηποι, τα επιδαπέδια παιχνίδια, οι επιτοίχιες ζωγραφιές.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Ποιο είναι το σύμβολο του ΑΓΑΦΡΟΝ;

ΑΓΑΦΡΟΝ: Όταν ξεκίνησε το ΑΓΑΦΡΟΝ ήταν ένα πρόγραμμα περισσότερο περιβαλλοντικό με σύμβολο ένα χαριτωμένο δεντράκι με πράσινα φύλλα. Αργότερα, όταν αρχίσαμε να παίζουμε με τα χρώματα, τα φύλλα του δέντρου μας αντικαταστάθηκαν από χρωματιστές πιτσιλιές.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Τι έχετε σπουδάσει;

ΑΓΑΦΡΟΝ: Καθένας μας έχει διαφορετικές σπουδές και επάγγελμα. Η Αγγέλα είναι καθηγήτρια γαλλικών, ο Γιώργος έχει σπουδές στα οικονομικά ενώ η Μαρία και η Χρύσα είναι μουσικοί με σπουδές φιλολογίας η πρώτη, ιστορίας η δεύτερη. Το ΑΓΑΦΡΟΝ δεν είναι η δουλειά μας, είναι εθελοντισμός.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Πόσα χρόνια είστε φίλοι;

ΑΓΑΦΡΟΝ: Άλλοι γνωριζόμαστε χρόνια, άλλοι καθόλου. Σίγουρα με αφορμή το ΑΓΑΦΡΟΝ και τη συμμετοχή μας στις δράσεις του γινόμαστε φίλοι αφού έχουμε έναν κοινό ευγενή σκοπό: «ΑΓΑπάμε και ΦΡΟΝτίζουμε τον τόπο μας».

ΜΑΘΗΤΕΣ: Πού μάθατε να ζωγραφίζετε;

ΑΓΑΦΡΟΝ: Στην πραγματικότητα μόνο η Αγγέλα ζωγραφίζει κι αυτό το οφείλει στη μητέρα της που και αυτή σχεδίαζε. Η ΑΓΑΦΡΟΝική μας ζωγράφος έχει έμπνευση και ένα σπίτι γεμάτο χρώματα, μουσαμάδες και πίνακες. Ο Γιώργος δεν μπορεί να τραβήξει ούτε γραμμή ενώ η Μαρία και η Χρύσα απλά έχουν καλό και σταθερό χέρι.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Τι σας αρέσει να ζωγραφίζετε;

ΑΓΑΦΡΟΝ: Δεν παίζει ρόλο τι αρέσει στον καθένα από εμάς. Αντίθετα, όταν ζωγραφίζουμε αλλά σε όλες μας τις δράσεις μελετάμε και λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψη μας το χώρο και τις ανάγκες του. Αυτό που φτιάχνουμε θέλουμε να αρέσει σε όσους θα το απολαμβάνουν καθημερινά.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Πάνε καλά οι δουλειές;

ΑΓΑΦΡΟΝ: ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! Το ΑΓΑΦΡΟΝ δεν είναι δουλειά, είναι εθελοντική συμμετοχή. Εθελοντισμός σημαίνει ότι κανείς μα κανείς δεν παίρνει χρήματα ή άλλο αντάλλαγμα. Τα χρώματα ή άλλα υλικά που χρειαζόμαστε στο ΑΓΑΦΡΟΝ μας βοηθούν να τα αποκτήσουμε καλοί μας φίλοι όπως το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και ο διευθυντής του Γιώργος Μούρτζης.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Έχετε διευθυντή;

ΑΓΑΦΡΟΝ: Όλοι οι ΑΓΑΦΡΟΝίτες γελώντας για τον προσδιορισμό «διευθυντής» έδειξαν τη Μαρία. Η πραγματικότητα είναι ότι απλά η Μαρία και ο Γιώργος ως σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου όπου εντάσσεται το ΑΓΑΦΡΟΝ είναι οι υπεύθυνοι. Γύρω από αυτούς όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι εθελοντές και υποστηρικτές.

Η ερώτηση που αφορούσε στις ηλικίες των 4 ΑΓΑΦΡΟΝιστών δεν απαντήθηκε…

Την συνέντευξη από το ΑΓΑΦΡΟΝ πήραν οι μαθητές της Β΄τάξης του 10ου Δημοτικού Αιγίου:

τα δελφίνια Θέμης, Μιχάλης, Ερντίσα, και Νίκος

τα σκιουράκια Γιώργος, Νεκτάριος και Διονύσης

τα λιοντάρια Παναγιώτης, Μάρθα, Γιώργος και Έργκι

τα άλογα Ανδρέας, Γιώργος Κ. Έλενα και Μιχάλης Κ.

οι γάτες Ουργκέν, Κατερίνα, Άκης και Σπύρος