teiΤονίζοντας ότι οι φοιτητικές οργανώσεις έχουν αντιληφθεί πως το σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί ένα νομοσχέδιο που στο σύνολό του δημιουργεί προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης, ο εκπρόσωπος των φοιτητών του ΤΕΙ Αιγίου ζήτησε διευκόλυνση προκειμένου οι φοιτητές από το Αίγιο να μεταβούν αύριο Πέμπτη στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθεί το νέο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι φοιτητές στη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη της σχολής που ήδη ξεκίνησε αλλά και να συμμετέχουν σε κάθε μορφής κινητοποίηση που θα αποφασίσει το Αίγιο.

Όσον αφορά τη μετάβασή τους στην Αθήνα το ΔΣ αποφάσισε να παρέχει όσα λεωφορεία απαιτηθούν ώστε τα παιδιά να μεταβούν στην Αθήνα και να διαδηλώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Πέμπτη πραγματοποιείται Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια κόντρα σε κάθε εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

«Με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά», το οποίο ακολουθεί την συνταγή του νόμου Αρβανιτόπουλου περί συρρίκνωσης του πανεπιστημιου, μπορούμε να πούμε πως αποτυπώνεται και χωροταξικά η καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση. Πίσω από το κλείσιμο σχολών και ολόκληρων ιδρυμάτων δεν κρύβεται βεβαίως κανένα «ορθολογικότερο» πανεπιστήμιο, αλλά η εξοικονόμηση «πόρων» και η διάθεση του Κράτους να ωθήσει το νέο κύμα φοιτητών προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό τουλάχιστον βγαίνει από την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολλεγίων την ίδια στιγμή που μειώνονται οι εισακτέοι και έρχεται μια εσωτερική υποτίμηση στην δημόσια εκπαίδευση. Το σίγουρο είναι πως το Κράτος αφήνει τον απαραίτητο χώρο στο ιδιωτικό Κεφάλαιο, το οποίο φαίνεται να θέλει να μπει ενεργά στην «αγορά» της εκπαίδευσης, είτε μέσα από ένα μεικτό μοντέλο όπως πρότείνε ο Στυλιανίδης, είτε προωθώντας τις δικές του σχολές.

Είναι προφανές επίσης πως η αναδιάρθρωση αυτή, όποια και αν είναι η τελική της μορφή, θα περάσει πάνω από τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων. Οι φοιτητές, λοιπόν αρχίζουν να βλέπουν με εκβιαστικούς όρους το ενδεχόμενο να αλλάξουν πόλη διαμονής για να συνεχίσουν τις σχολές τους, οι οποίες δεν αλλάζουν μόνο γεωγραφική τοποθεσία αλλά συγχωνεύονται και με άλλες διαφορετικού αντικειμένου. Επίσης κανείς δεν τους εγγυάται πως η νέα διοίκηση, άρα και η κοινή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα καλύψει τις ήδη λειψές υποδομές σε σίτιση και στέγαση. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους αν τελικά δεν θεωρηθούν περιττοί και απολυθούν, αρχίζοντας από αυτούς που έχουν ελαστικές σχέσεις απασχόλησης.

Το σχέδιο «Αθηνά» όπως και αν πλασάρεται από το Υπουργείο, αποτελεί μια ολοφάνερη επίθεση στο κόσμο της Εργασίας, εντός και εκτός του πανεπιστημίου. Οφείλουμε λοιπόν στους εαυτούς μας να οργανώσουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις και να φροντίσουμε ώστε να μείνει στα χαρτιά.

Καμία εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» Φοιτητές και εργαζόμενοι στήνουμε αναχώματα στις στοχεύσεις Κράτους-Κεφαλαίου

-Παγώνουμε κάθε εκπαιδευτική, οικονομική, ερευνητική δραστηριότητα στα ιδρύματα

Προετοιμάζουμε την Γενική Απεργία Διαρκείας στην Εκπαίδευση

Όλοι στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 14/3 στις 12 στα Προπύλαια» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση –πρόσκληση για την αυριανή κινητοποίηση.