cernΟ Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο ερευνητικό κέντρο CERN τίθεται εκτός λειτουργίας από αύριο και για 18 μήνες προκειμένου να αναβαθμιστεί και να επιτύχει συγκρούσεις σωματιδίων σε ακόμη υψηλότερες ενέργειες.

Ο υπόγειος κυκλικός επιταχυντής, που έχει διάμετρο 27 χιλιομέτρων και περνάει τα γαλλοελβετικά σύνορα, επέτρεψε στους επιστήμονες να προβούν σε μία εξαιρετική ανακάλυψη τον Ιούλιο του 2012. Οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον επιταχυντή αποκάλυψαν για πρώτη φορά ένα σωματίδιο που εξηγεί γιατί τα σώματα έχουν μάζα. Πρόκειται για το μποζόνιο Χιγκς, το λεγόμενο και σωματίδιο του Θεού. Οι επιστήμονες είναι 99,9% βέβαιοι ότι βρήκαν το μποζόνιο Χιγκς, ενώ οι συνεχιζόμενες αναλύσεις του τεράστιου όγκου των πειραματικών δεδομένων θα διαλύσουν και τις τελευταίες αμφιβολίες- ή θα δημιουργήσουν καινούργιες, απαιτώντας ακόμη περισσότερα πειράματα σε ακόμη υψηλότερες ενέργειες.

Στη διάρκεια του 2012, στα σπλάχνα του επιταχυντή συγκρούονταν υποατομικά σωματίδια με ενέργεια 8TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ), έναντι 7 TeV το 2011. Από το 2015 η ενέργεια των συγκρούσεων θα ανέβει στα 13 TeV, θα είναι δηλαδή μακράν οι πιο ισχυρές συγκρούσεις σωματιδίων που έχει επιχειρήσει η επιστήμη.

Η διακοπή λειτουργίας του επιταχυντή θα επιτρέψει την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ των μαγνητών του, ώστε να αντέξουν τα υπέρογκα ηλεκτρικά φορτία που θα τους διαπεράσουν. Στόχος είναι να απομακρυνθεί η πιθανότητα ενός νέου τεχνικού προβλήματος, όπως αυτού που έθεσε νοκ άουτ τον επιταχυντή το 2008. Από αύριο, οι 1.734 μαγνήτες που καθοδηγούν τις ακτίνες σωματιδίων σε άπειρους κύκλους στα τούνελ του CERN θα γίνουν ξανά προσβάσιμοι, αφού η θερμοκρασία τους θα ανεβεί σε φυσιολογικά επίπεδα από το απόλυτο μηδέν, όπου είναι τώρα.

«Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε το πεδίο των ανακαλύψεων» είπε ο επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας του CERN, Φρεντερίκ Μπόρντι. «Θεωρούμε ότι έχουμε το Χιγκς και τώρα πρέπει να ελέγξουμε όλες τις θεωρίες περί υπερσυμμετρίας και λοιπά. Θέλουμε να αυξήσουμε την ενέργεια για να πάμε σε terra incognita (άγνωστη γη)» είπε. «Κάνουμε τα σωματίδια να συγκρούονται μεταξύ τους ώστε η ενέργεια να μετατρέπεται σε μάζα. Σε υψηλές ενέργειες δημιουργούνται νέα σωματίδια και εμείς παρατηρούμε αυτά τα νέα σωματίδια και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει».

Πηγή: http://www.skai.gr