SONY DSCΣτη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων εξελίχθηκε το Παναιγιάλειο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε σήμερα Παρασκευή 22 Φλεβάρη στο Αίγιο. Δεν ήταν μόνο η μαζική προσέλευση των Αιγιαλέων που κατέκλυσαν την Πλατεία Αγίας Λαύρας αλλά και η αθρόα συμμετοχή όλων των μαζικών φορέων του Δήμου που με ψηφίσματα και ανακοινώσεις διαδήλωσαν την συμπαράστασή τους στο δίκαιο αίτημα της πόλης να παραμείνουν τα ΤΕΙ στο Αίγιο. ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟΤην εκδήλωση προσφώνησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Αμβρόσιος δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση της Μητρόπολης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Νταβλούρος Αθανάσιος (ΝΔ), Κανελλοπούλου Μαρία (ΣΥΡΙΖΑ), Τσούκαλης Νικόλαος (ΔΗΜΑΡ) και ο τ. Υφυπουργός Σπηλιόπουλος Κώστας (ΠΑΣΟΚ) που όλοι ανεξαιρέτως τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των ΤΕΙ στο Αίγιο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος που με ένα έντονα φορτισμένο συναισθηματικά λόγο αναφέρθηκε στην ιστορία της ίδρυσης και λειτουργίας των ΤΕΙ στο Αίγιο. Αφού επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό ο Δήμος Αιγιάλειας και οι Δημοτικές του Ενότητες βάλλονται διαρκώς από αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας
αναφέροντας το κλείσιμο της ΔΟΥ και ΙΚΑ Ακράτας, τον αγώνα για τη διατήρηση της ΔΟΥ Αιγίου , του Τελωνείου και του ΟΑΕΕ, επισήμανε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει τα ΤΕΙ να παραμείνουν στο Αίγιο. Συνοπτιικά, ο Δήμαρχος ανέφερε :

syllalitirio 2

1. Τα ΤΕΙ Αιγίου είναι βιώσιμα από πλευράς ζήτησης και επιπέδου φοιτητών και διαθέτουν άριστο επιστημονικό-διδακτικό προσωπικό. Ο βαθμός εισαγωγής στα ΤΕΙ Αιγίου είναι από τους υψηλότερους ανάμεσα σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, οι εγγραφόμενοι φοιτητές καλύπτουν κάθε χρόνο το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων, ενώ υπάρχουν και φοιτητές από το εξωτερικό που τα επιλέγουν καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

2. Τα ΤΕΙ Αιγίου είναι βιώσιμα από πλευράς χώρων καθώς λειτουργούν σε εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από το Δήμο (70 στρέμματα και 18.000 τετραγωνικά στεγασμένων χώρων) και υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα επέκτασης και κάλυψης οποιασδήποτε μελλοντικής απαίτησης.

syllalitirio 3

3. Τα ΤΕΙ Αιγίου είναι βιώσιμα από πλευράς λειτουργικών απαιτήσεων καθώς διαθέτουν τακτικά μέλη διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, στους παραχωρημένους από το Δήμο Αιγίου χώρους μπορούν να αναπτυχθούν επωφελείς οικονομικά δράσεις συνδεδεμένες με τον Πολιτισμό, την Παιδεία και την Ψυχαγωγία.

4. Τα τελευταία δέκα χρόνια η ανάπτυξη της πόλης του Αιγίου συνδέθηκε άρρηκτα με την ίδρυση και λειτουργία των ΤΕΙ. Ενδεχόμενη απομάκρυνση των ΤΕΙ θα έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή της πόλης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος ανέφερε : «Τα ΤΕΙ Αιγίου, από το 2003 οπότε και ιδρύθηκαν σχεδιάστηκαν να γίνουν μια σχολή με τέσσερα τμήματα Επιστημών Υγείας. Αυτό σχεδιάστηκε, αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ Δήμου και Πολιτείας και αυτό υπογράφτηκε στο συμβόλαιο δωρεάν παραχώρησης της έκτασης και των χώρων όπου στεγάζονται τα ΤΕΙ. Η πόλη ζητά από την Πολιτεία να σεβαστεί την υπογραφή της και να ολοκληρώσει τη συμφωνία και τους όρους του συμβολαίου».

SONY DSC

Τη μεγάλη συγκέντρωση χαιρέτησαν με μηνύματα συμπαράστασης οι Βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ) και Αρβανίτης (Χρυσή Αυγή), ενώ διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, των εργαζομένων στην ΕΒΟ, των Συμβουλιών των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Αιγιάλειας. Τέλος το σχετικό ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής υπογράφουν : Ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Αιγιάλειας, η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση (ΠΑΕΚ) Αχαΐας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγιάλειας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιάλειας, η Παναιγιάλεια ¨ενωση Συνεταιρισμών, ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης-Αναψυχής Αιγιαλείας, η Συντεχνία Αρτοποιών,.Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, ο Σύλλογος Υδραυλικών, ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων, ο Σύλλογος Αυτοκινητιστών, το Σωματείο Ταξί Αιγιαλείας, τα Ραδιο-Ταξί Αιγίου, το Αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου, ο Σύλλογος Μηχανικών-Εργοληπτών Αιγιαλείας.

SONY DSC

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι παρευρισκόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς την Εθνική Οδό , την οποία και απέκλεισαν συμβολικά για μικρό χρονικό διάστημα.

« ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΡΧΗΓΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ». 

SONY DSC

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αιγιάλειας μεταξύ του Δημάρχου κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλου, των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Δ. Καλογερόπουλου, Δ.  Τριανταφυλλόπουλου , και Σ. Κολοκοτρώνη (ως εκπρόσωπος  του κ. Παπακωνσταντινόπουλου) και των Βουλευτών του Νομού Αχαΐας κ.κ. Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ) , Αρβανίτη (Χρυσή Αυγή), καθώς και εκπροσώπων των Βουλευτών κ.κ. Μ.  Κανελλοπούλου, Ν.Τσούκαλη, Ν.Νικολόπουλου αμέσως μετά τη λήξη του Παναιγιάλειου Συλλαλητηρίου και την συμβολική κατάληψη των Εθνικών Οδών. Στη σύσκεψη, που αφορούσε το μέλλον των ΤΕΙ Αιγίου,  παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι συλλόγων , φορέων κλπ.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε απόλυτη ομοφωνία στο γεγονός ότι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα πρόχειρο δημιούργημα χωρίς ξεκάθαρα επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, που στην ουσία αναδιατάσσει χωροταξικά ορισμένα από τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας , έχοντας όμως σοβαρές επιπτώσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας και ιδιαίτερα στο Αίγιο. Οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές και εκπρόσωποί τους, αναγνώρισαν το δίκαιο αίτημα της πόλης του Αιγίου για την  παραμονή των ΤΕΙ στο Αίγιο και δεσμεύθηκαν ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα προχωρήσουν στην καταψήφιση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ στο σύνολό του.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης καθορίστηκε η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα του Δημοτικού Συμβουλίου για την επανεκτίμηση της κατάστασης μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο και τη σύσκεψη με τους Βουλευτές, για τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων.