hmerida pde«Ο Πολιτισμός είναι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο και διέξοδος από την σημερινή κρίση», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας χθες το μεσημέρι στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, στην ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στην ομιλία της η κ. Μενδώνη έκανε μια συνολική επισκόπηση των έργων Πολιτισμού και Τουρισμού που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και σημείωσε με έμφαση ότι στη σημερινή δυσμενή συγκυρία τόσο ο Πολιτισμός όσο και ο Τουρισμός είναι δυο κλάδοι που δείχνουν την οδό της εξόδου από την κρίση. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τόνωσης των τουριστικών ροών επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στην «Οικονομία των εμπειριών». «Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πόρος που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες μας», ανέφερε η κ. Μενδώνη. Σήμερα, όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, σε ολόκληρη την χώρα, με πόρους του ΕΣΠΑ έχουν ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται 561 έργα προϋπολογισμού 697 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδική αναφορά έκανε σε έργα αρχαιολογικών εργασιών κοντά σε εκτελούμενα έργα υποδομής όπως το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Πάτρας και ο πρωτοελληνικός οικισμός στην Πατρών – Κορίνθου.

ΓΙΑ ΤΗΝΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Μεγάλο μέρος της ομιλίας της κ. Μενδώνη περιεστράφη γύρω από την σπουδαιότητα της Αρχαίας Ολυμπίας ως τόπου με βαθιά συμβολική αξία για ολόκληρη την χώρα. Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού επεσήμανε ότι η Αρχαία Ολυμπία είναι συνεχώς στο κέντρο της προσοχής του Υπουργείου και πρόσθεσε ότι ήδη δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις ανάδειξης της περιοχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης, η κ. Μενδώνη έκανε γνωστό ότι μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ δρομολογούνται παρεμβάσεις όπως η δημιουργία Πάρκου οικοανάπτυξης στην περιοχή Καϊάφα Ηλείας και η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής επισκεπτών στον Κατάκολο.

ΑΙΧΜΗΡΟΣ Ο ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ…
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ
«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης 16 παρεμβάσεις σε διάφορα μνημεία της Περιφέρειας. Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παντανάσσης στην Πάτρα με προϋπολογισμό στα 3,3 εκατ. ευρώ, τις εργασίες ανάταξης του τείχους της Πλευρώνας με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρών και τη στερέωση της αίθουσας Α1 στο Χλεμούτσι με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτές οι 16 συνολικά παρεμβάσεις έχουν αθροιστικά προϋπολογισμό που φτάνει στα 16,1 εκατ. ευρώ» τόνισε αναφερόμενος στον Πολιτισμό ο Απ.Κατσιφάρας σχολιάζοντας πως είτε μιλάμε για τον πολιτισμό, είτε για τον τουρισμό, υπάρχει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ένα τεράστιο κεφάλαιο. Για την Αρχαία Ολυμπία, για το τι συμβαίνει εκεί, για όσα πρέπει ακόμα να κάνουμε, μπορούμε να μιλάμε για ώρες. Όμως σήμερα θα θίξω μόνο μια πλευρά, που μάλιστα απασχόλησε χθες και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια Ολυμπία οδό που δεν πηγαίνει στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια Αρχαία Ολυμπία που θα παραμείνει αποκομμένη από το σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πολιτιστική ανάπτυξη και για τουριστική προβολή και να αφήνουμε «εκτός» την Αρχαία Ολυμπία. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις». Όσον αφορά τον Τουρισμό και για την ακρίβεια ζητήματα του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι: Από τα πρώτα μας βήματα ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή θέσαμε το στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και στην υπηρεσία αυτού του στόχου δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του τουρισμού. Η ανάδειξη και ανταγωνιστική τοποθέτηση της περιοχής μας ως τουριστικός προορισμός, μέσα από τη συγκρότηση τουριστικής ταυτότητας και τη σύνδεση του τουρισμού με τις παραγωγικές μας επιδόσεις».

theodorakopoulosΖήτησε ανάδειξη ευρημάτων της Αιγιάλειας

Στήριξη του έργου που επιτελεί στην Αιγιάλεια η αρχαιολογική υπηρεσία ζήτησε από το βήμα της ημερίδας ο δήμαρχος Αιγιαλείας…
Απευθυνόμενος προς την κα Μενδώνη ο κ΄.Θεοδωρακόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην περιοχή των Νικολεϊκων τονίζοντας την αναγκαιότητα να αναδειχθεί ο Ναός που έχει ανακαλυφθεί από την αρχαιολόγο Ερ.Κόλια (προϊσταμένη της Στ`Εφορείας), ενώ ζήτησε να πέσει ιδιαίτερο βάρος στην Αρχαία Κερύνεια και στην Σελιάνα όπου υπάρχουν σημαντικά ευρήματα που πρέπει να αναδειχθούν με τη στήριξη του ΥΠΠΟ.