Μετά από πολύ καιρό πλήρους ακινησίας και με τη φημολογία περί πώλησης ή κλεισίματος να οργιάζει, η διοίκηση των Ε.Α.Σ. (Ε.Β.Ο.- ΠΥΡ.ΚΑΛ.) περνά στην αντεπίθεση “χτυπώντας ό, τι κινείται” τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Με τη νέα επιχειρησιακή στρατηγική (που προφανέστατα ομοιάζει με αυτή ιδιωτικής εταιρείας κι όχι κακώς εννοούμενης δημόσιας) αλλά και με τα επιδιωκόμενα προγράμματα που δημοσιοποιήθηκαν, η εταιρία σκοπεύει να φέρει άμεσα παραγγελίες και “ζεστό” ρευστό στα ταμεία της, προσδοκώντας παράλληλα στη βιωσιμότητα των εργοστασίων της.Στα πλαίσια της νέας στρατηγικής, τα Ε.Α.Σ. ξεκινούν συνεργασίες με σημαντικές εταιρίες του χώρου, που θα αποφέρουν καρπούς στο εγγύς μέλλον. Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο του Αιγίου, θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση η ενδογενής ανάπτυξη του όλμου 60 mm Commando type και η αναβάθμιση τυφεκίων G3 σε G3 ENHANCED, ενώ τα υπόλοιπα εργοστάσια αναλαμβάνουν τα εξής προγράμματα:

-Ταχύπλοο ΝΕΜΕΣΙΣ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία ELMON
-Καλωδιώσεις, Εκτοξευτές, Διακρίβωση Τορπιλοσωλήνων HARPOON σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία ISTOS BUSINESS INTERFACE
-Μελλοντικός Έλληνας Μαχητής / Hellenic Future Soldier System (HFFS) “Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” σε συνεργασία με τις Ελληνικές Εταιρείες INTRACOM DEFENCE ELECTRONICS και THEON SENSORS
-Διασύνδεση του Α/Α Δίδυμου Πυροβόλου ARTEMIS-30 με σύγχρονο ΗΟΣΕΠ σε συνεργασία με τις εταιρείες ISTOS BUSINESS INTERFACE & THEON SENSORS, ώστε το δραστικό αυτό πυροβόλο να καταστεί εμπορεύσιμο στις αγορές στόχους (Ινδία, Αφρική, Μέση Ανατολή)
-Συνεργασία με την GENERAL DYNAMICS IT στο πρόγραμμα αναβάθμισης των Mine-Hunters ‘’OSPREY’’ του ΠΝ και άλλων χωρών
-Συντήρηση πυραύλων PATRIOT

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ Ε.Α.Σ.
Σημαντικές συμβάσεις αλλά και συμφωνητικά συνεργασιών, που θα αποφέρουν έσοδα και θα βελτιώσουν τα οικονομικά της εταιρίας έχουν μπει ως πρωταρχικός στόχος του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου κ. Κων/νου Πιλάλη. Οι παραγγελίες που θα έρθουν θα αναστήσουν τόσο το εργοστάσιο του Αιγίου όσο και τα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των Ε.Α.Σ. εντάσσονται τα παρακάτω προγράμματα:
Προγράμματα με Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

· Πυρομαχικά 40mmΧ53 /HVHEDP-T και TP-T
Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με επιτροπή της ΓΔΑΕΕ για την προμήθεια 230.000 πυρομαχικών μάχης και 35.000 ασκήσεων, με συνολικό προϋπολογισμό δαπάνης 18.3 εκατ. €.

· Αντιβαλλιστικά Κράνη προς κάλυψη αναγκών ΓΕΣ-ΓΕΑ-ΓΕΝ
Το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια 72.140 στρατιωτικών συνθετικών κρανών εντός 5ετίας, καθαρής αξίας 9,7 εκατ. €. Εξ αυτών τα 16.000 θα παραδοθούν το 1ο έτος της σύμβασης.

· Αλεξίσφαιρα Γιλέκα Ελληνικής Αστυνομίας
Γίνονται ενέργειες για ανάληψη της προμήθειας 7.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων τα οποία θα προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. Το πρόγραμμα έχει Π/Υ 3,5 εκατ. €.

Προγράμματα στη Διεθνή Αγορά
· Πρόγραμμα Πυρομαχικών 40mmΧ53 /HVμε το ΥΕΘΑ Γαλλίας
Στη Γαλλία έχουν ήδη παραδοθεί πάνω από 29.000 πυρομαχικά 40mmΧ53 ασκήσεων και μάχης. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2012 αναμένεται η ολοκλήρωση του φακέλου πιστοποίησης των πυρομαχικών από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, οπότε και θα ενεργοποιηθεί η νέα παραγγελία αξίας περίπου 2 εκατ. €.

· Μη Ευαίσθητα Πυρομαχικά (ΙΜ) 40mmΧ53 /HVμε το ΥΕΘΑ Ηνωμένου Βασιλείου
Τα ΕΑΣ είναι στην τελική short list σε διαγωνισμό του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για την προμήθεια μη ευαίσθητων πυρομαχικών υψηλής ταχύτητας 40mmX53 για την πενταετία (2015-2019). Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 12 εκατ. €.

· Πρόγραμμα Πυρομαχικών 40mmΧ53 /HVμε το ΥΕΘΑ Ιορδανίας
Τα ΕΑΣ έχουν υποβάλλει προσφορά για 20.000 βομβίδες 40mm υψηλής ταχύτητας.

· Πρόγραμμα Πυρομαχικών 40mmΧ53 /HVμε το ΥΕΘΑ Δανίας
Έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από τη Δανία για την προμήθεια βομβίδων 40mmX53 υψηλής ταχύτητας και έχει προγραμματιστεί για τις αρχές 2013 η επίσκεψη εκπροσώπων του Υπουργείου της στις εγκαταστάσεις μας για να εξετάσει τη γραμμή παραγωγής.

· Πρόγραμμα Πυρομαχικών 5.56mmμε τις ΗΠΑ
Η Αμερικανική εταιρεία ΑΤΚ έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον προμήθειας μεγάλης ποσότητας (20-30 εκατομμύρια) φυσιγγίων 5.56mm με τελικό χρήστη τον Στρατό των ΗΠΑ και συζητείται η υπογραφή σχετικής 5ετούς σύμβασης.

· Πρόγραμμα Πυρομαχικών 40L60 με Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF)
Υπάρχει σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός της Αεροπορίας των ΗΠΑ για προμήθεια ποσότητας 1 εκατομ. περίπου φυσιγγίων 40mmL60 σε ορίζοντα πενταετίας (2013 -2018). Στο διαγωνισμό αυτό τα ΕΑΣ συμμετέχουν ως κύριος υποκατασκευαστής, σε συνεργασία με την αμερικάνικη εταιρία ΑΤΚ και μετά την επιτυχημένη δοκιμή 5.000 βλημάτων από την USAF, βρίσκονται ήδη στην τελική short list, ενώ η τελική προσφορά θα υποβληθεί τον Φεβρουάριο 2013.

Οι παραγγελίες αυτές, αναμένεται να βγάλουν την εταιρία από το οικονομικό τέλμα, αφού εδώ και πολύ καιρό δε μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά τόσο στις μισθοδοσίες, όσο και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τόσο της διοίκησης όσο και των σωματείων εργαζομένων.

ΠΗΓΗ:filodimos.gr
από το αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε