tsigris 2Το βιαιότατο έγκλημα στην Ξάνθη αυξάνει επικίνδυνα την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, η οποία έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες.

Το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Η Ελλάδα, τα τρία τελευταία χρόνια, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ετήσια αύξηση των δεικτών της εγκληματικότητας στον κόσμο. Οι Έλληνες αισθάνονται απροστάτευτοι. Η Ελλάδα φαντάζει ανοχύρωτη χώρα.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας φθίνει καθημερινά. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.

Οι μισθοί των αστυνομικών δέχθηκαν νέες περικοπές, γεγονός που θα καταστήσει το έγκλημα ανεξέλεγκτο, αφού κανένας δεν θα διακινδυνεύει τη ζωή του υπό αυτές τις συνθήκες.

Οι παραγωγικές σχολές (αστυφυλάκων και αξιωματικών) της Ελληνικής Αστυνομίας κλείνουν, αφού δεν θα προσλαμβάνονται νέοι αστυνομικοί, τουλάχιστον για τα δύο επόμενα χρόνια!

Η νομοθεσία είναι μιας άλλης εποχής και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εγκληματικότητας που καλείται να αντιμετωπίσει.

Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της, λόγω της αδυναμίας της Πολιτείας να επιταχύνει την απονομή της και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα πάγια και απολύτως δικαιολογημένα αιτήματα των λειτουργών της (δικαστών και εισαγγελέων).

Και όλα αυτά ενώ οι ανθρωποκτονίες, οι βιασμοί, οι διαρρήξεις και οι ληστείες έγιναν καθημερινότητα ακόμη και στα χωριά. Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών τελεί σε απόλυτη διακινδύνευση.

Οι Έλληνες αυτο-οργανώνονται δημιουργώντας ομάδες αυτοπροστασίας. Η αυτοδικία αρχίζει να υποκαθιστά τη δημόσια τάξη και το κράτος, αφού χάθηκε ακόμη και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό.

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης βίας και εγκληματικότητας στη χώρα μας. Αρκεί κάποιος να τις γνωρίζει και να διαθέτει την απαιτούμενη βούληση να τις εφαρμόσει.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν διαθέτει μια ορθολογική πολιτική πρόληψης της εγκληματικότητας, αλλά ούτε και πολιτική καταστολής της. Με λίγα λόγια, η χώρα μας δεν έχει αντεγκληματική πολιτική και μάλλον δεν θα αποκτήσει το άμεσο χρονικό διάστημα._

____________________

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.