Με εξώδικη διαμαρτυρία που επιδόθηκε χθες σε κάθε αρμόδιο φορέα αλλά και στις δικαστικές αρχές, κάτοικοι της δυτικής Αιγιάλειας ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και όλες τις αποφάσεις, αφού όπως επιμένουν να υποστηρίζουν πέρα από το ότι συνιστάται ένα μεγάλο περιβαλλοντικό «έγκλημα» η όλη διαδικασία για την εγκατάσταση του εργολάβου «πάσχει» νομικά.Με τα «μπλόκα» να συνεχίζονται επί 24ώρου βάσεως σε όλα τα περάσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα μηχανήματα στη περιοχή της «Παπανικολού» οι κάτοικοι συνεχίζουν παράλληλα τον δικαστικό αγώνα και αναζητούν τρόπους που θα βάλουν «φρένο» στην έναρξη των εργασιών. Στο πλαίσιο αυτό χθες εστάλη εξώδικη διαμαρτυρία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Αιγιαλείας με παράλληλη Κοινοποίηση προς: Τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου, τον Εισαγγελέα Εφετών Πατρών και την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Αιγίου.
Στην εξώδικη διαμαρτυρία περιγράφεται από τη πλευρά των κατοίκων όλη η «ιστορία» του έργου, το πώς από την 24η θέση στην αξιολόγηση βρέθηκε να είναι… πρώτη κάνοντας λόγο για «μυστήριες» διαδικασίες και με βάση τον ορισμό εργολάβου θέτουν μια σειρά ζητημάτων βάσει των οποίων δεν πληροί τη νομιμότητα η εγκατάστασή του. Μεταξύ άλλων αναφέρονται:
-Αφού δεν έχει συντελεστεί απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών
-Δεν έχουν γίνει η μετρήσεις ορίων των ιδιοκτησιών που θα απαλλοτριωθούν
-Εκκρεμεί η αναγνώριση των δικαιούχων στα δικαστήρια
-Οι περιβαλλοντικοί όροι της Μελέτης έχουν προσβληθεί στο ΣτΕ και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης.
-Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν έχει εκχωρήσει σχετική άδεια για το χώρο.
-Υπάρχει εκκρεμότητα όσον αφορά την απάντηση του δήμου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά την προσφυγή του κατοίκου και προέδρου της Μυρόβρυσης.

Γενικότερα στο πολυσέλιδο εξώδικο περιγράφονται οι καταστροφές που θα γίνουν στην περιοχή βάσει μελετών που έχουν γίνει από καθηγητές Πανεπιστημίων στους οποίους έχουν απευθυνθεί οι κάτοικοι κλπ. και τέλος τονίζουν ότι οι ενέργειές τους νόμιμες και ειρηνικές θα συνεχιστούν μέχρι δικαιώσεως του αγώνα τους και θέτουν προ των ευθυνών τους όλους όσους καταγγέλλουν για «παράνομες» πράξεις ζητώντας να λάβουν σχετικά έγγραφα νομιμότητας εφόσον επιχειρούν την εγκατάσταση του εργολάβου καθιστώντας τους παράλληλα… υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί στη περιοχή!
Το εξώδικο υπογράφεται από την Επιτροπή Αγώνα και κατοίκους της περιοχής.

Παρασκευή συζητούνται τα ασφαλιστικά μέτρα

Παράλληλα αύριο Παρασκευή το πρωί συζητείται, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αιγίου, η αίτηση προσωρινής διαταγής για παύση εργασιών για τον ΧΥΤΑ Παπανικολού, που κατέθεσαν οι 11 πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής κατά της εταιρίας και του εργολάβου. Κι αυτό, προκειμένου να μην γίνει καμία εργασία μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή απαγόρευση της συνέχισης των εργασιών και της λειτουργίας, με τον ισχυρισμό επικείμενου μη αναστρέψιμου κινδύνου βλάβης του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
Στην υπόθεση θα παρίσταται ο εξειδικευμένος σε θέματα περιβάλλοντος δικηγόρος Πειραιώς Γιώργος Μπάλιας, ενώ είναι πιθανό να παρίστανται και δικηγόροι από το Αίγιο.