Οι χειρουργικές επεμβάσεις στο μέλλον θα γίνονται με τη βοήθεια υπερσύγχρονων υπολογιστών. Ένα σύστημα πλοήγησης παρόμοιο με το GPS του αυτοκινήτου βοηθά τους γιατρούς να βρουν το δρόμο τους.

Πέντε μεγάλες οθόνες υπολογιστή τοποθετημένες σε ημικύκλιο γύρω από το χειρουργικό κρεβάτι. Ο καθηγητής χειρουργικής Γκέρο Στράους από το Ινστιτούτο χειρουργικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας (IRDC) ετοιμάζεται για μια εγχείριση ρουτίνας στη ρινική κοιλότητα του ασθενή. Πάνω από τις οθόνες υπάρχουν παντού κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας.

To νέο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της χειρουργικής διαδικασίας λειτουργεί με τη λογική του GPS ενός αυτοκινήτου. Ο καθηγητής Στράους αναφέρει: «Όπως το GPS εντοπίζει μέσω δορυφόρου την ακριβή θέση του οχήματος και δείχνει στον οδηγό την πορεία του, έτσι και οι υπέρυθρες ακτίνες οδηγούν αντίστοιχα τους γιατρούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου».

Υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία της ιατρικής

Ο ασθενής έχει επίσης συνδεθεί με ένα μικρό πομπό που στέλνει μηνύματα. Οι υπέρυθρες ακτίνες στέλνουν και λαμβάνουν συνεχώς πληροφορίες παρουσιάζοντας έτσι επί της οθόνης την πλήρη εικόνα της κατάστασης του ασθενή κάθε δευτερόλεπτο. H οθόνη του υπολογιστή παίζει το ρόλο του «χάρτη» του σώματος διευκολύνοντας το γιατρό να συνεχίσει.

Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης αντιστοιχούν με αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, παρουσιάζοντας την κατάσταση των οστών, των αγγείων και των νεύρων συντονίζοντας έτσι αποτελεσματικά τις επόμενες χειρουργικές κινήσεις, αποφεύγοντας τις επιπλοκές. Με ένα κλικ ελέγχονται ανά πάσα στιγμή τα πάντα, ακόμη και τα πιο ευαίσθητα νεύρα ενώ παράλληλα οι γιατροί έχουν πλήρη εικόνα της γενικής κατάστασης του ασθενούς.

Ακρίβεια και ασφάλεια στο χειρουργείο

Όλα τα δεδομένα που χρειάζονται οι γιατροί εν ώρα χειρουργείου έχουν πλέον ψηφιοποιηθεί με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ακρίβεια και η ασφάλεια της επέμβασης. Μία μικροσκοπική κάμερα που τοποθετείται στο εσωτερικό του ασθενούς, στην προκειμένη περίπτωση στη μύτη του, οδηγεί τις κινήσεις του γιατρού με ακρίβεια ενό τετάρτου του χιλιοστού. Όταν τα χειρουργικά εργαλεία πλησιάζουν σε λανθασμένο σημείο, ακούγεται ένας προειδοποιητικός ήχος, δίνοντας οδηγίες για την άμεση αλλαγή πορείας, όπως ακριβώς και το GPS.

Η χρήση της υψηλής τεχνολογίας προϋποθέτει μια αντίστοιχου επιπέδου υψηλή κατάρτιση σε θέματα ιατρικής τεχνολογίας. Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας σκοπεύει να περάσει σύντομα και στην τρισδιάστατη προσομοίωση του ασθενούς μέσω αντίστοιχων ηλεκτρονικών συστημάτων. Οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες, γι’ αυτό το πανεπιστήμιο προσφέρει ειδικά σεμινάρια ειδίκευσης σε νέους αλλά και έμπειρους χειρούργους με σκοπό την σταδιακή εξοικείωσή τους με τις hi-tech χειρουργικές αίθουσες του μέλλοντος.

skai.gr