Με διαδικασίες εξπρές προωθείται κεντρικά η αναθεώρηση όλων των κοινοτικών προγραμμάτων, γεγονός που προκάλεσε μια επείγουσα  σύσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας, των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής και των Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας με αντικείμενο την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.Ο Περιφερειάρχης εισαγωγικά έθεσε το ζήτημα της μεταφοράς πόρων του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας από άλλες προτεραιότητες προς τον άξονα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, τονίζοντας ότι σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και καλπάζουσας ανεργίας, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. «Δεν έχει νόημα να μιλάμε μόνο για οδικά έργα όταν κανείς δεν θα ταξιδεύει πάνω σ’ αυτούς τους δρόμους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Ταυτόχρονα ο Απόστολος Κατσιφάρας έκανε μια σύντομη αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας με έμφαση την ανάγκη για απόλυτη επιτάχυνση στην πρόοδο των έργων, εξηγώντας ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στην επικαιρότητα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θα η συλλογική ικανότητα όλων των φορέων να επιταχύνουν την υλοποίηση των έργων ώστε να αποφευχθούν απεντάξεις και απώλειες πόρων.

«Σε κάθε περίπτωση» συνέχισε ο Περιφερειάρχης «οι προτάσεις μας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ακόμα κι αν γίνονται στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που μας επεβλήθησαν, θα διαμορφωθούν αφού πρώτα, διαβουλευτούμε, μιλήσουμε και ακούσουμε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας ώστε να πάμε σε μια πρόταση αναθεώρησης που θα συνοδεύεται από τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Μ. Τζωρτζής παρουσίασε ένα σχέδιο πρότασης με μετακινήσεις κονδυλίων από ορισμένους θεματικούς άξονες προς άλλους άξονες και επακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τους δημάρχους να επισημαίνουν τις γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες που καθυστερούν την υλοποίηση των έργων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Αντωνόπουλος, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Γιώργος Γεωργιόπουλος και Νίκος Υφαντής καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Θ. Πετρόπουλος, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Δήμαρχοι Αγρινίου Π. Μοσχολιός, Ναυπάκτου Γ. Μπουλές, Ακτίου-Βόνιτσας Ν. Σολδάτος, Δυτικής Αχαίας Α. Παναγιωτόπουλος, Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς, Ερυμάνθου Θ. Καρπής, Πύργου Μ. Παναγιωτόπουλος, Ήλιδας Γ. Λυμπέρης, Αρχαίας Ολυμπίας Θ. Κοτζιάς, Πηνείας Αλ. Καστρινός, Ανδρίτσενας-Κρεστένων Σ. Μπαλιούκος, η αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Χριστιάνα Παπαδημητρίου, ο αντιδήμαρχος Θέρμου Ν. Κωστακόπουλος και ο αντιδήμαρχος Αιγιάλειας Λ. Μαυρουδής καθώς επίσης και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής.