Πρότυπη μονάδα ομάδας παραγωγών που δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών επισκέφθηκε στο Αγρίνιο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος με σκοπό να δει από κοντά τον τρόπο δουλειάς και ταυτόχρονα να διερευνήσει τις δυνατότητες διάδοσης των καλλιεργειών αυτών και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Σε μια περίοδο που η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα θεωρείται κρίσιμος κρίκος για την παραγωγική ενίσχυση της Δυτικής Ελλάδας οι καινοτόμες μορφές καλλιεργειών, με έμφαση στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, αποτελούν σημαντική διέξοδο ελκύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μονάδα του Αγρινίου παράγει αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη Γαλλία και στην Ελβετία.

Κατά την επίσκεψη του ο κ. Αγγελόπουλος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών, να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της μονάδας (ξηραντήρια, συσκευαστήρια κ.α.) και να συζητήσει με τους παραγωγούς και την δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων καλλιέργειας όπως η αεροπονία και η υδροπονία. Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας σύντομα θα υπάρξει ενημερωτική συνάντηση με παραγωγούς άλλων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας που θα θελήσουν να στραφούν στις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Παράλληλα, μέσα στον Μάιο προγραμματίζεται, με την συμμετοχή της Περιφέρειας, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, τις δυνατότητες που απορρέουν απ’ αυτές και την επιστημονική υποστήριξη τους.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι αγρότες μας εκφράζουν ενδιαφέρον να στραφούν σε καλλιέργειες με δυναμισμό και με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η μονάδα του Αγρινίου αποτελεί ένα παράδειγμα καλής πρακτικής και έναν οδηγό για τις πολλές δυνατότητες που έχει ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Αγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια, με μια σειρά δράσεων, όπως το Καλλιεργητικό Πλάνο ή το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, επιχειρεί να σταθεί υποστηρικτικά στους αγρότες μας καταγράφοντας και ενθαρρύνοντας είδη καλλιεργειών που θα φέρουν εισόδημα και απασχόληση στον πρωτογενή τομέα».