Η παράλληλη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για το αν θα συμπαρασυρθούν και άλλα πολιτικά πρόσωπα από την υπόθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ έχει τη δική της αξία. Γιατί είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει κανενός τύπου περιθώριο, ώστε ο κύκλος της ατιμωρησίας και της ασυλίας των πολιτικών προσώπων να διακοπεί μόνο για τόσο μικρό διάστημα όσο η σύντομη προεκλογική περίοδος.

Το ζήτημα που άνοιξε, στην ουσία, δεν είναι μία υπόθεση ενός προσώπου, αλλά η μεγάλη υπόθεση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Υπόθεση που δεν μπορεί να κλείσει μόνο με την παραδειγματική τιμωρία, όσοι και αν είναι αυτοί που θα λογοδοτήσουν για τα πεπραγμένα τους. Το μεγάλο στοίχημα βρίσκεται στις ριζικές θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα να αναπαραχθούν τέτοια φαινόμενα, καθώς όλοι ξέρουμε ότι το ίδιο το σύστημα μέχρι τώρα, ενώ είναι αναποτελεσματικό για τα συμφέροντα του πολίτη και της χώρας καταφέρνει με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο να διαβρώνει ή να καταδικάζει στην ανοχή ακόμη και εκείνους που έχουν τις αγαθότερες των προθέσεων.

Είναι λοιπόν σαφές ότι αμέσως μετά τις εκλογές πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα δύο ζητήματα τα οποία θα «στρίψουν το τιμόνι» προς την σωστή κατεύθυνση:

Πρώτον, η άμεση αλλαγή του πλαισίου περί ευθύνης υπουργών, η οποία εκτός της ισονομίας που θα αποκαταστήσει, θα δώσει μια σημαντική ώθηση στην επανάκτηση του αισθήματος της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Δεύτερον, το πάγωμα των συμφωνιών που από τη δικαστική διερεύνηση στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου προκύπτει ότι έχουν βλάψει τον δημόσιο συμφέρον. Γιατί, επιτέλους, πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία χρήματα που ούτως ή άλλως κλάπηκαν από τους Έλληνες και όχι μόνο εκείνα που περικόπτονται αδίκως από εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Τελικά αυτός που περισσότερο από όλους μέχρι σήμερα φοβόταν την νοοτροπία και την λειτουργία που πρέσβευε ο πρώην υπουργός, ήταν ο νομοταγής, έντιμος και συνεπής έλληνας πολίτης.

Και αυτός δεν πρέπει να φοβάται πια.

 

* η κ. Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου είναι υποψήφια βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ