Μικρή συρρίκνωση του ελλείμματος σε σύγκριση με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησης καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 9,1% του ΑΕΠ, από 10,3%. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα έπεσε στα 19,6 δισ. όταν το 2010 ήταν 23,5, ενώ στην ουσία εξοικονομήθηκαν 3,9 δισ. όταν τα συνολικά μέτρα του 2011 ήταν 17 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω εξέλιξη πάντως προκαλεί ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον Φίλιππο Σαχινίδη, «η Ελλάδα σε δύο χρόνια κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ…. Η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά οριοθετούν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια».

Ο κύριος λόγος που το σύνολο των μέτρων είχε τόσο χαμηλή απόδοση ήταν η αύξηση του χρέους το οποίο απαιτεί όλο και μεγαλύτερα ποσά για τοκοχρεολύσια. Από τα 329,5 δισ. το 2010 αυξήθηκε στα 355,6 πέρυσι φτάνοντας στο 165,3% του ΑΕΠ, από 145 το 2010.

ΤτΕ: Λιτό και σταθερό φορολογικό σύστημα

Με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο Τρίτη οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής της. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Προβόπουλος θα αναθεωρεί επί τα χείρω την ύφεση για το 2012, αλλά θα αφήνει και παράθυρο αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, με την προϋπόθεση ότι θα προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές για την ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Προβόπουλος ζητά λιτό και σταθερό φορολογικό σύστημα, πάταξη της φοροδιαφυγής, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Την ίδια στιγμή, μελέτη συμβούλων του Δημοσίου προτείνει «βροχή» συγχωνεύσεων περίπου 120 Οργανισμών του δημοσίου σε τομείς όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτισμικούς φορείς, τον ΕΟΤ, τον ΕΟΦ και άλλους.
Παράλληλα δημοσιοποιήθηκε απόφαση του Υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη για δημιουργία κλιμακίων ελέγχου, τα οποία σε πρώτη φάση θα επισκεφθούν Δήμους του Λεκανοπεδίου με μεγάλα ανοίγματα, την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και Νοσοκομεία του Νομού. Στόχος, η συγκράτηση των δαπανών στα πλαίσια των αποφάσεων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Τρόικα.

Τέλος, αύριο Τρίτη λήγει η προθεσμία που έχουν οι ΔΕΚΟ για να καταθέσουν στο Υπουργείο Οικονομικών τα σχέδιά τους που θα εξοικονομήσουν στην Κυβέρνηση 602 εκατομμύρια ευρώ τη διετία 2013-14.

Από αυτά τα 362 εκατομμύρια θα πρέπει να είναι περικοπές δαπανών και τα υπόλοιπα 240 εκατομμύρια θα αφορούν σε παρεμβάσεις που βελτιώσουν τα έσοδά τους.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
• 2011: 9,1% του ΑΕΠ /19,6 δισ.€
• 2010: 10,3% του ΑΕΠ /23,5 δισ.€

ΠΟΡΕΙΑ ΧΡΕΟΥΣ
• 2010: 329,5 δισ.€ /145% του ΑΕΠ
• 2011: 355,6 δισ.€ /165,3% του ΑΕΠ

ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤτΕ
– Λιτό και σταθερό φορολογικό σύστημα
– Πάταξη φοροδιαφυγής
– Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
– Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων

skai.gr