Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει σήμερα, 25 Απριλίου, πρόταση για αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά 6,8% για το 2013. Το ποσοστό αυτό, που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με 138 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εν λόγω κίνηση αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση κρατών μελών, που κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πρωτοστατήσει στην προσπάθεια επιβολής δημοσιονομικής λιτότητας ως μέσο επίλυσης της κρίσης χρέους που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο.

Επιπλέον, η απόφαση της Επιτροπής έρχεται στον απόηχο της διάλυσης της ολλανδικής κυβέρνησης, που παραιτήθηκε λόγω αδυναμίας να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική στήριξη για την υπερψήφιση προτεινόμενων περικοπών. Οι περικοπές θα προσάρμοζαν τον προϋπολογισμό της χώρας στις αυστηρές απαιτήσεις του νέου δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τις πιθανές αντιδράσεις κρατών, που ενδέχεται να κατηγορήσουν την Επιτροπή για υποκρισία δεδομένου ότι έχει υπάρξει όχημα προώθησης της λιτότητας, εκπρόσωποι της Κομισιόν έχουν διευκρινίσει ότι η αύξηση των δαπανών ήταν αναπόφευκτη, καθώς η ΕΕ έχει από παλαιότερα δεσμευτεί νομικά για την χρηματοδότηση ποικίλων προγραμμάτων.

«Οι δεσμεύσεις του σήμερα είναι εξ’ ορισμού οι πληρωμές του αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters μία ανώνυμη πηγή. «Όταν έρθουν οι λογαριασμοί πρέπει να τους πληρώσεις, και η Επιτροπή έχει ελάχιστο έλεγχο επί αυτού», κατέληξε λακωνικά.

Ο εκάστοτε προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το νομοθετικό σώμα της Ευρώπης παραδοσιακά υποστηρίζει τις προτάσεις της Κομισιόν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να δεχτεί πιέσεις από τις κυβερνήσεις που συνεισφέρουν τα περισσότερα χρήματα για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μερικές από τις χώρες που αναμένονται να εγείρουν ενστάσεις, επιζητώντας την περικοπή τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον επίμαχο προϋπολογισμό. Το μπλοκ αυτών των κρατών θα εστιάσει στις μεγάλες δαπάνες για έργα υποδομών, που είναι όμως υπερπολύτιμα για τα λιγότερο ανεπτυγμένα μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να στραφούν στην καινοτόμο έρευνα από το 2014, σε μία προσπάθεια να τονισθεί η ανάπτυξη και η αγορά εργασίας. Παρά ταύτα, έργα για τοπική ανάπτυξη και αγροτική οικονομία θα εξακολουθήσουν να αντλούν πάνω από το 70% των προϋπολογισμών της ΕΕ έως το 2020.