Πάνω από τριάντα ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε εβδομάδα στην άσφαλτο. Ωστόσο, πέρα από τις ανθρώπινες τραγωδίες που γεννούν τα τροχαία ατυχήματα, το ετήσιο κόστος για την πατρίδα μας ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό επεσήμανε ο δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής Άρης Σταθάκης στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συνεκλήθη στην Πάτρα, υπό την προεδρία του περιφερειακού συμβούλου Ευγένιου Μπαλκάμου και με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα.

 

Ο κ. Σταθάκης συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πρωτοβουλία της να συστήσει Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας και επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη η οδική ασφάλεια, μέσα από μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, να γίνει μέρος της καθημερινής πρακτικής των φορέων της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης. Ο γνωστός δημοσιογράφος που έχει καταγράψει μια σημαντική διαδρομή και προσφορά στα ζητήματα πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και κυκλοφοριακής αγωγής μετέφερε την πλούσια εμπειρία του και μέσα από παραδείγματα αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της σε βάθος ενημέρωσης των οδηγών γύρω από πρακτικά θέματα οδηγικής συμπεριφοράς.

 

Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με ελλείψεις που ξεκινούν από την υλικοτεχνική υποδομή της Τροχαίας και φτάνουν ως την έλλειψη εξειδικευμένων δικαστών για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τροχαία ατυχήματα.

 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Μπαλκάμος πρότεινε την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια στη Δυτική Ελλάδα και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στην Δυτική Ελλάδα.

 

Στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «κατά μέσο όρο, κάθε μέρα στη χώρα μας, πέντε άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα και δεκάδες άλλοι τραυματίζονται σοβαρά. Πρόκειται για κατ’ εξακολούθηση ανθρώπινες τραγωδίες. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ένα αβάσταχτο κόστος. Σε ανθρώπινες ζωές. Σε καταστάσεις αναπηρίας. Σε διάλυση οικογενειών. Σε κοινωνικό, σε οικονομικό, σε ανθρώπινο επίπεδο. Αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε, δεν πρέπει να την ανεχτούμε άλλο. Δεν την αντέχουμε. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει τα δικά της βήματα. Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συγκροτήσαμε το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, με Πρόεδρο τον Ευγένιο Μπαλκάμο και Αντιπρόεδρο τον Χρήστο Πετρόπουλο. Σήμερα έχουμε την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου που στη δουλειά του έχουμε βασίσει πολλές ελπίδες μας. Από αυτήν την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Τηρούμε όλους τους κανόνες οδικής ασφάλειας, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Το σύνθημά μας είναι: Πάσχα χωρίς αίμα στην άσφαλτο. Να φτάσουμε και να επιστρέψουμε όλοι ασφαλείς».

 

Επίσης ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική μνεία στην συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «εκτιμούμε τη σπουδαία δουλειά του Ινστιτούτου και είναι σημαντικό που το Ινστιτούτο έχει επιλεγεί να μετάσχει στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στη Δυτική Ελλάδα. Αυτή η δυνατότητα θα δυναμώσει τη συνεργασία μας και περιμένουμε σημαντικές δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας».

 

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Κατσιφάρας στο προβληματικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – «έχουμε πολύ κακούς δρόμους», είπε χαρακτηριστικά- γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του πλαισίου οδικής ασφάλειας.

 

Στη συνεδρίαση μετείχαν, επίσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Δημήτρης Δριβίλας, ο Διοικητής της Τροχαίας Πατρών Απόστολος Μαρτζάκλης, ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, εκπρόσωπος του Τμήματος Τροχαίας της Α.Δ. Ακαρνανίας, ο Πανταζής Ράμμος, εκπρόσωπος του Τμήματος Τροχαίας της Α.Δ. Αιτωλίας, ο Ευάγγελος Αναγνωστάκης, εκπρόσωπος του Τμήματος Τροχαίας της Α.Δ. Ηλείας, ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων Δημήτρης Αϊβαλής (ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας), ο Θανάσης Δρόσος (εκπρόσωπος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας), ο Α. Κυριάκος (εκπρόσωπος της 6ης Υ.Π.Ε.), ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Γρηγόρης Μπαράκος, ο Γιάννης Χάνδανος (εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων), ο Βασίλης Αναστασόπουλος (εκπρόσωπος του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς»), ο Κωνσταντίνος Τζομάκας, (εκπρόσωπος του ΤΕΙ Πάτρας), ο Θεόδωρος Μπάρης (εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης), ο Παναγιώτης Τσάμης (εκπρόσωπος του Συλλόγου Σχολών Οδηγών), ο υποπυραγός Παναγιώτης Μιχαλόπουλος (εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), ο Παναγιώτης Χρυσάφης (Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών), η Ελένη Σπυράκη (εκπρόσωπος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας), κ.α.